Cursus Natuurkunde HAVO

Heb je als aankomend HBO student natuurkunde op HAVO niveau nodig? Onze volwaardige cursus natuurkunde HAVO bereidt jou voor op het staatsexamen en/of ander benodigd certificaat, zodat je met het benodigde diploma alsnog kan worden toegelaten.

Schrijf je in

Opbouw van de cursus

Voorkennis

Natuurkunde en wiskunde op eind HAVO 3 niveau wordt bekend verondersteld bij aanvang van de cursus. Heb je ook nog een deficiëntie voor wiskunde, volg dan éérst de cursus wiskunde A/B.

Bij twijfel of je voldoende basiskennis van wiskunde hebt, kan je eerst onze instaptoets maken. Mocht je het fijner vinden om de toets op papier te hebben dan vind je hier de opgaven en antwoorden. Beheers je de stof in deze toets nog niet voldoende, dan adviseren we je om eerst de basiscursus wiskunde te volgen. Deze basiscursus start 2 weken voor aanvang van deze cursus.

Zelfstudie

Je kunt rekenen op 4 uur zelfstudie bij iedere les.

Staatsexamen

De stof voor zowel het college-examen als het centraal examen zal worden behandeld tijdens de cursus, met uitzondering van de keuzekaternen. Voor het mondeling examen en de keuzekaternen dien je je dus zelf voor te bereiden.

Certificaat

Als je voldaan hebt aan de aanwezigheidsplicht van 75% ontvang je aan het einde van de cursus een certificaat van deelname. Let wel op dat dit geen officieel erkend certificaat is voor toelating tot een studie. Weet je nog niet welk examen je wilt gaan afleggen? Lees dan eerst de informatie door over alle afsluitende examens.

Aanvullende module natuurkunde voor piloten

Ben je van plan de pilotenopleiding te volgen, dan adviseren wij je om na afloop van de natuurkunde havo cursus de module natuurkunde voor piloten te volgen. Deze module behandelt een aantal aanvullende onderwerpen bovenop de natuurkunde havo stof die van pas komen voor een goede aansluiting op de pilotenopleiding.

Blok 1
Mechanica
beweging en krachten, wetten van Newton, arbeid en energie, vermogen en rendement, middelpuntzoekende kracht
Blok 2
Optica
licht, brekingswetten, lenzen, het oog
Blok 3
Elektromagnetisme
elektriciteit, schakelingen in serie en parallel, elektrische energie, magnetisme, signaalverwerking
Blok 4
Golven en straling
trillingen en golven, EM spectrum, radioactiviteit, halveringstijd, absorptie,
Blok 5
Warmteleer
gassen en vloeistoffen, warmte
Blok 6
Examenvoorbereiding

Lesmateriaal

Benodigd lesmateriaal

  • Newton natuurkunde 4 HAVO 9789006312768
  • Newton natuurkunde 5 HAVO 9789006312812
  • BINAS 6e druk 9789001817497
  • Rekenmachine
  • Voortentamenbundel (inbegrepen bij de cursusprijs)
  • Hier vind je de boekenlijst voor al onze cursussen.

Digitaal lesmateriaal

Tijdens de cursus ontvang je toegang tot het digitale lesmateriaal via de Google Drive.

WisMon Boekenservice

Alle benodigde (tweedehands) informatieboeken zijn snel en voor een voordelig tarief bij WisMon te huren. Kosten per set per maand liggen rond de €14.

WisMon verzorgt alleen digitale antwoorden. Indien je een antwoordenboekje wilt dan dien je deze zélf aan te schaffen. Ga naar de boekenservice

Aankomende natuurkunde HAVO cursussen

Bij een voor- en najaarscursus heb je twee keer per les over een periode van 3-4 maanden. Tijdens de intensieve zomercursus heb je twee maanden lang vier lessen per week. Bij een jaarcursus worden lessen verspreid over acht maanden, waarbij je één keer per week les hebt.

De verwachte groepsgrootte is gebaseerd op voorgaande jaren. De daadwerkelijke groepsgrootte kan dus afwijken. De maximale groepsgrootte is 20 leerlingen.

Voorjaarscursus

9 jan - 18 apr 2020

VU Amsterdam

Dinsdag en donderdag,
17:30-21:00

Er worden 4-6 zaterdagochtenden ingepland.

Einddatum en aantal zaterdagen onder voorbehoud.

Meld je tijdig aan voor deze cursus! Twee weken voor start bekijken wij aan de hand van het aantal inschrijvingen per stad of deze cursus wel/niet door zal gaan. De groepen kunnen dus worden samengevoegd.

Verwachte groepsgrootte: 5-10

Zomercursus

2 jun - 14 jul 2020

WisMon Utrecht

Ma t/m do
14:00-18:00 uur

Einddatum onder voorbehoud i.v.m. CCVX datum. Deze cursus is ter voorbereiding op het CCVX voortentamen en het James Boswell examen.

We raden aan om uiterlijk drie weken voor start je in te schrijven.

Verwachte groepsgrootte: 10-15

2 jun - 14 jul 2020

VU Amsterdam

Ma t/m do
14:00-18:00 uur

Einddatum onder voorbehoud i.v.m. CCVX datum. Deze cursus is ter voorbereiding op het CCVX voortentamen en het James Boswell examen.

We raden aan om tijdig in te schrijven voor deze cursus. Twee weken voor start bekijken wij aan de hand van het aantal inschrijvingen of deze cursus doorgaat. Bij te weinig aanmeldingen kan de groep worden samengevoegd met de groep in Utrecht.

Minimum aantal deelnemers: 8

Wil je een cursus volgen? Schrijf je in

Cursussen combineren? Bekijk hier de mogelijkheden

Ervaringen

Contact

Wil je meer informatie? Op werkdagen zijn wij bereikbaar van 09.00 tot 17.00 uur.