Ontwerpend leren met biomimicry

Alhoewel biomimicry nog relatief onbekend is in Nederland, kun je biomimicry in de klas inzetten om allerlei leuke ontwerpvragen te beantwoorden. Gebruik de natuur als inspiratie en ga op een verfrissende manier met ontwerpend leren aan de slag!

De natuur als inspiratie

Wil je duurzaamheid op een positieve manier insteken en samen met je leerlingen aan de slag met ontwerpen? Tijdens deze training leer je wat biomimicry is en hoe je aan de hand van dit thema duurzaamheid op een leuke manier in de klas kunt behandelen. Je gaat aan de slag met een uitdaging waarbij je de natuur gebruikt als inspiratie. Uiteindelijk ontwerp je zelf een duurzaam, op de natuur geïnspireerd product. Na deze training heb je genoeg kennis en ervaring om jouw leerlingen te begeleiden tijdens het ontwerpen aan de hand van de principes van biomimicry.

De training is geschikt voor zowel PO-leraren als VO-docenten.

Werkvormen

Deze interactieve training is gericht op de praktijk. Samen met je medecursisten breid je je theoretische kennis over biomimicry uit en ga je vooral praktisch aan de slag tijdens inspirerende brainstorm- en oefensessies.

Opbouw training

Tijdens de training krijg je:
  • Een algemene introductie over biomimicry en ontwerpend leren;
  • Inzicht in de 21e-eeuwse vaardigheden die bij ontwerpen aan bod komen;
  • Praktische handvatten, werkbladen en werkvormen om biomimicry toe te passen in de klas;
  • Een eerste kennismaking met het biomimicry-ontwerpproces;
  • De mogelijkheid om een lesplan te maken zodat je op school meteen aan de slag kunt;
  • Ondersteuning van een vakexpert om jouw lessenserie te laten aansluiten op het curriculum.

Literatuur

Voor deze docententraining maken we gebruik van de eindtermen van de bètavakken zoals gedefinieerd door SLO. We richten ons bij het PO op verschijnselen uit natuurkunde en techniek, onderdeel van "Oriëntatie op jezelf en de wereld". Voor het VO richten we ons op de bètavakken biologie, natuurkunde, scheikunde en wiskunde.
Naast de SLO-eindtermen per vak komen in de trainingen ook de SLO leerlijn Onderzoeken, de SLO leerlijn Ontwerpen, en de SLO leerlijn 21e-eeuwse vaardigheden aan bod.

Reader

Indien van toepassing worden benodigde readers tijdens de training uitgedeeld.
Praktische informatie
Datum: 8 november 2019
Tijd: 14:30 - 17:30 uur
Locatie: Lucasbolwerk 15, 3512 EH Utrecht
Docent: Denise Groeneweg
Aantal deelnemers: 4 - 20

Kosten
€175,- per persoon; vrijgesteld van BTW

€800,- per team op school (max. 10 deelnemers); vrijgesteld van BTW, excl. reiskosten

Inschrijving
Meld je hier aan*.

Een training bij jou op school? Vraag een offerte aan.

*WisMon behoudt zich het recht voor om in geval van onvoldoende inschrijvingen de training af te lassen. WisMon zal de klant hiervan tijdig op de hoogte stellen.

Trainingen van WisMon


WisMon is gespecialiseerd in innovatief onderwijs. Wij bieden, naast gastlessen en lessenreeksen, trainingen voor leraren en docenten aan binnen de thema’s onderzoekend en ontwerpend leren, robotica en programmeren, en virtual reality. Onze trainers hebben een achtergrond in het onderwijs en richten zich tijdens de trainingen op de praktische toepassing in de klas. Zo ga je aan het eind van elke training naar huis met een stevige theoretische basis en lesmateriaal dat aansluit op het curriculum om direct in je lessen te gebruiken. Al onze trainingen kunnen ook voor een team bij jullie op school worden georganiseerd. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

Advies, visie en implementatie

Zijn jullie je op school aan het oriënteren op het gebied van innovatief onderwijs en zoeken jullie naast een inspirerende training ook breder advies? Van het bespreken van de mogelijkheden, het schrijven van een visie tot het opstellen van een implementatieplan, met onze achtergrond in het onderwijs en expertise in innovatie en 21e-eeuwse vaardigheden helpen we scholen graag op weg.

Contact

Wil je meer informatie? Op werkdagen zijn wij bereikbaar van 09.00 tot 17.00 uur.