<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=589186577843514&ev=PageView&noscript=1" />
Skip to content

Ontdek het Bèta&TechMentality-model

Wil jij meer weten over het Bèta&TechMentality-model? Lees in deze blog hoe het tot stand kwam en wat jij ermee kan!

In 2019 deed het Platform Talent voor Technologie onderzoek naar de plaats van techniek in de levens van jongeren tussen de 9 en 17 jaar. Daaruit kwam het Bèta&TechMentality voort. Dit was een vervolg op en update van het BètaMentality-model uit 2010.

Het Platform Talent voor Technologie is onderdeel van Sterk Techniekonderwijs (STO), een samenwerkingsverband dat zich inzet voor sterk, aantrekkelijk en innovatief techniekonderwijs.

In deze blog vertellen we je alles over het Bèta&TechMentality-model.

Het Bèta&TechMentality-model

Iedere jongere is uniek. Ook als het gaat om zijn kijk op techniek. Het logische gevolg daarvan is dat jongeren op verschillende manieren betrokken kunnen worden bij bèta en techniek.

Het Bèta&TechMentality-model gaat ervan uit dat iedere jongere op zijn eigen manier geboeid kan worden door techniek. Het onderzoek heeft aangetoond dat jongeren grofweg in 5 bètatypes te verdelen zijn.

De 5 bètatypes
 • De vernieuwer: Dit zijn de leerlingen die met een positieve bril naar technologie kijken. Ze zien vooral de mogelijkheden die het te bieden heeft. Vernieuwers kiezen regelmatig voor een carrière in een technische richting.
 • De maatschappelijke toepasser: Deze groep leerlingen heeft (nog) weinig interesse in techniek. Ze zien het als een complexe en onaantrekkelijke verplichting. Maatschappelijke toepassers komen meestal uit in de zorg-, economie- of cultuursector. Ze beseffen echter nog niet dat techniek ook daarin een belangrijke rol speelt en dat het dus best interessant kan zijn.
 • De doener: De naam zegt het al: de doener is praktisch ingesteld. Hij wil met zijn handen werken. Doeners denken over het algemeen dat de technieklessen op school ouderwets zijn en daardoor saai. Wanneer doeners worden uitgedaagd met experimenten, zijn doeners snel overstag.
 • De ontdekker: Dit zijn de leerlingen die nog zoekende zijn. Techniek is een optie, maar andere richtingen trekken hen ook aan. Deze groep leerlingen staat neutraal tegenover het vak. Ze hebben vaak nog maar weinig zicht op hun eigen technische talenten. Ontdekkers hebben vooral meer informatie en ervaring nodig om techniek leuk te gaan vinden.
 • De creatieve makers: Deze jongeren staan positief tegenover technologie-onderwijs en vinden het leuk om er dingen over uit te zoeken. Ze zijn vanuit zichzelf al gemotiveerd om ermee aan de slag te gaan.

De 7 werelden van techniek

Om leerlingen uit het voortgezet onderwijs een goed beeld te geven van de mogelijkheden in de techniek zijn de 7 werelden van techniek ontwikkeld. Naar aanleiding van het vernieuwde Bèta&TechMentality-model zijn de 7 werelden van techniek vernieuwd.

Deze werelden geven een aantrekkelijk, maar ook realistisch beeld van werk binnen de bèta en techniek. Binnen de werelden is rekening gehouden met de drijfveren en talenten van de 5 verschillende bètatypes.

Het doel van de werelden is duidelijk: je kunt er op school mee laten zien dat de wereld van technologie veel breder is dan leerlingen in eerste instantie misschien dachten.

Dit zijn de 7 werelden:

 1. Mens en gezondheid
  In deze wereld wordt technologie ingezet om mensen fitter en gezonder te maken. Denk aan het gebruik van zorgrobots of het ontwerpen van medische tools.
 2. Energie, water en veiligheid
  Deze wereld is gericht op technische oplossingen voor duurzaamheidsvraagstukken. Het doel is een veilige en gezonde aarde, nu en in de toekomst. Denk aan het gebruik van zonnepanelen en windmolens. Maar ook bijvoorbeeld de inzet van AI bij luchtvervuiling.
 3. Voeding en natuur
  Hoe zorg je ervoor dat de almaar groeiende wereldbevolking van voldoende gezond voedsel wordt voorzien? En dat de aarde daarmee niet uitgeput wordt? De wereld van voeding en natuur zoekt hiervoor naar innovatieve technische mogelijkheden. Denk aan het gebruik van de farmbot of andere automatische teeltsystemen.
 4. Wonen, werken en verkeer
  De bevolkingsgroei is ook van invloed op de hoeveelheid ruimte waarin mensen zich kunnen verplaatsen. Deze wereld zoekt naar duurzame, technische oplossingen voor de toekomst. Denk aan het gebruik van en onderzoek naar zelfrijdende auto’s of de hyperloop.
 5. Ontwerp, productie en wereldhandel
  Deze wereld houdt zich voornamelijk bezig met het draaiende houden van de wereldeconomie. Mensen ontwerpen, creëren en verkopen daarvoor producten en diensten. Techniek speelt in deze processen een steeds grotere rol. Denk aan het gebruik van productie- of transportrobots.
 6. Digitaal, media en entertainment
  Het leven van mensen speelt zich meer en meer digitaal af. Van sociale media tot onze dagelijkse werkzaamheden. Hoe dat veilig kan, wordt in deze wereld uitgezocht.
 7. Hi-tech en science
  In deze wereld worden de grenzen van techniek voortdurend opgezocht en zelfs overschreden. Continue worden nieuwe, technische ontwikkelingen bedacht die de wereld beter kunnen maken. Denk bijvoorbeeld aan AI en machine learning.

WisMon en de 7 werelden

Bij WisMon gebruiken we de 7 werelden van techniek als leidraad voor de ontwikkeling van ons lesmateriaal. We willen leerlingen context bieden en ze de verscheidenheid van bèta en techniek laten zien.

Het is zeker niet onze bedoeling om jongeren in vooraf afgesproken hokjes te plaatsen. Wij geloven er namelijk niet zo in dat iedereen in 1 vakje te plaatsen is.

We zien het Bèta&TechMentality-model eerder als een mooie manier om rekening te houden met de verschillende kijkwijzen die jongeren hebben richting techniek.

Ons Klaslokaal voor de Toekomst is daar bijvoorbeeld volledig op ingericht.

Ben jij benieuwd hoe je het Bèta&TechMentality-model en de 7 werelden van techniek kan implementeren in het curriculum van jouw school? Laat WisMon met je meedenken!

Klaslokaal voor de Toekomst

Scholen hebben een zeer belangrijke rol in het bieden van een omgeving waarin gewerkt kan worden aan het onderwijzen van de benodigde kennis en vaardigheden voor de toekomst. We zien in deze context steeds vaker techlabs ontstaan. Samen met Presikhaaf Schoolmeubelen hebben wij kennis en ervaring gebundeld om basisscholen en middelbare scholen van A tot Z te helpen bij de creatie en realisatie van een Klaslokaal voor de Toekomst.

Contact

Wil jij meer weten over dit onderwerp of ben je benieuwd hoe WisMon jou kan helpen? Neem gerust contact met ons op!