<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=589186577843514&ev=PageView&noscript=1" />
Skip to content

De 7 werelden van techniek

Nieuwsgierig naar de leukste lesmogelijkheden van de 7 werelden van techniek? Haal ze jouw klaslokaal binnen en geef leerlingen boeiende tools om alles over techniek te ontdekken. Onderzoek, ontdek en laat het ze zelf ervaren! 

Een wereld zonder techniek en technologie kunnen we ons niet meer voorstellen. Het zit in alles om ons heen; van het nieuws checken op je telefoon tot het muziek luisteren via je Airpods. Achter alles schuilt techniek! Dagelijks komen hier meer technische functies bij. Heel interessant natuurlijk, maar hoe krijgen jouw leerlingen het juiste beeld van de mogelijkheden binnen techniek? Op die vraag speelt de 7 werelden van techniek in. 

De 7 werelden van techniek

Om leerlingen uit het voortgezet onderwijs een goed beeld te geven van de mogelijkheden in de techniek zijn de 7 werelden van techniek ontwikkeld. Deze werelden geven een aantrekkelijk, maar ook realistisch beeld van werk binnen bèta en techniek. Binnen de werelden is rekening gehouden met de drijfveren en talenten van de 5 verschillende bètatypes volgens het Bèta&TechMentality-model (daarover lees je meer in deze blog). Het doel van de werelden is duidelijk: je kunt er op school mee laten zien dat de wereld van techniek zoveel meer omvattend is dan leerlingen in eerste instantie denken

De 7 werelden van techniek:

  1. Mens en gezondheid
    In deze wereld wordt technologie ingezet om mensen fitter en gezonder te maken. Denk aan het gebruik van zorgrobots of het ontwerpen van medische tools.
  2. Energie, water en veiligheid
    Deze wereld is gericht op technische oplossingen voor duurzaamheidsvraagstukken. Het doel is een veilige en gezonde aarde, nu en in de toekomst. Denk aan het gebruik van zonnepanelen en windmolens. Maar ook bijvoorbeeld de inzet van AI bij luchtvervuiling.
  3. Voeding en natuur
    Hoe zorg je ervoor dat de almaar groeiende wereldbevolking van voldoende gezond voedsel wordt voorzien? En dat de aarde daarmee niet uitgeput wordt? De wereld van voeding en natuur zoekt hiervoor naar innovatieve technische mogelijkheden. Denk aan het gebruik van de farmbot of andere automatische teeltsystemen.
  4. Wonen, werken en verkeer
    De bevolkingsgroei is ook van invloed op de hoeveelheid ruimte waarin mensen zich kunnen verplaatsen. Deze wereld zoekt naar duurzame, technische oplossingen voor de toekomst. Denk aan het gebruik van en onderzoek naar zelfrijdende auto’s of de hyperloop.
  5. Ontwerp, productie en wereldhandel
    Deze wereld houdt zich voornamelijk bezig met het draaiende houden van de wereldeconomie. Mensen ontwerpen, creëren en verkopen daarvoor producten en diensten. Techniek speelt in deze processen een steeds grotere rol. Denk aan het gebruik van productie- of transportrobots.
  6. Digitaal, media en entertainment
    Het leven van mensen speelt zich meer en meer digitaal af. Van sociale media tot onze dagelijkse werkzaamheden. Hoe dat veilig kan, wordt in deze wereld uitgezocht.
  7. Hi-tech en science
    In deze wereld worden de grenzen van techniek voortdurend opgezocht en zelfs overschreden. Continue worden nieuwe, technische ontwikkelingen bedacht die de wereld beter kunnen maken. Denk bijvoorbeeld aan AI en machine learning.

Ontdek de 7 werelden van techniek

Zowel klassikaal als individueel kunnen de leerlingen aan de slag gaan met de 7 werelden van techniekMaak bijvoorbeeld deze quiz, waarbij leerlingen erachter komen met welke thema’s ze de meeste affiniteit hebben. Of ga aan de slag met het lesmateriaal van WisMon voor een echte verdiepingsslag. Duik in de wereld van Mens & Gezondheid en ga aan de slag met DNA. Maak een zelfrijdende auto met Makeblock in Wonen, Werken & Verkeer of ontwerp je eigen Tiny House met de lasersnijder. Alle lessen zijn te vinden op Leapo, het online lesportaal van WisMon. 

WisMon en de 7 werelden

Bij WisMon gebruiken we de 7 werelden van techniek als leidraad voor de ontwikkeling van ons lesmateriaal. We bieden leerlingen de context en verscheidenheid van bèta en techniek, en proberen aan te sluiten bij de belevingswereld van leerlingen. Ook laten we zien dat techniek in alle profielen terugkomt. Want hoe weet je als jonge leerling wat écht bij je past? Door het te ontdekken, ervaren en te beleven! 

Een greep uit ons lesmateriaal

Op Leapo, het online lesportaal van WisMon, vind je kant-en-klaar lesmateriaal dat aansluit bij de 7 werelden van techniek. Hieronder geven we je vast wat voorbeelden van lesideeën:

  • Steeds meer mensen moeten op minder oppervlakte leven. Dit willen we ook nog eens energiezuinig doen en niet inleveren op woongenot, dat is een hele uitdaging! Laat leerlingen hun eigen Tiny House ontwerpen met de lasersnijder. Of bouw je eigen Smart City met virtual reality iCospaces. 
  • Ga op een leuke manier aan de slag met een zelfrijdende auto en los het fileprobleem op. Programeer de auto zo dat hij rondrijdt en obstakels ontwijkt. 
  • Onze economie gaat dag en nacht door, wereldwijd. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door alle techniek en robots die bijvoorbeeld in een magazijn werken. Ga aan de slag met mBot, de onderwijsrobot die het leren van robotica en programmeren makkelijk maakt.
  • Ons leven speelt zich steeds meer digitaal af. We vergaderen via livestreams, shoppen cadeaus online en checken dagelijks onze social media. Maar wie houdt dit allemaal veilig en draaiend? Leer programmeren en ontwikkel digitale geletterdheid.
  • Schiet de ruimte in met een zelfgebouwde waterraket! Dit gave 3D-project is zowel voor bovenbouw PO als onderbouw VO geschikt. De waterraket wordt de lucht in geschoten! Met behulp van het verschillende afschietmechanisme en een parachute krijgen de leerlingen alles geleerd over deze techniek. 
Bekijk de gratis lessen

Aan de slag!

Je leerlingen op weg helpen in de wereld van techniek? Al het lesmateriaal hiervoor is te vinden op Leapo, het leerportaal van WisMon

Heb je hulp nodig bij een leuke techniekles rondom de 7 werelden van techniek? WisMon begeleidt basis- en vmbo-scholen met allerlei vraagstukken rondom wetenschap & techniekonderwijs en digitale geletterdheid. We bieden inspiratie, advies en praktische begeleiding. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op!

 

Sterk techniekonderwijs

Iedere dag zetten onze onderwijsprofessionals zich in voor het techniekonderwijs van de toekomst. Ontdek wat WisMon doet om Techniekonderwijs weer sterk te maken!

Kant-en-klare lessen rondom Techniek & Technologie

Leerplatform Leapo ondersteunt jou als leraar om de wereld van bèta, wetenschap en technologie tot leven te brengen. Met lessen die activeren en zoveel mogelijk aansluiten op de leefwereld van kinderen. En met korte e-learnings waarmee je je didactische skills bijspijkert.

 

Bekijk de gratis lessen

Dit vind je misschien ook interessant

Het Zwinlokaal van de Toekomst laat leerlingen techniek beleven

Lees verder

Technolabs van STO ’t Gooi zorgen voor enthousiaste leerlingen

Lees verder

Ontdek het Bèta&TechMentality-model

Lees verder