<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=589186577843514&ev=PageView&noscript=1" />
Skip to content

Help! Ik voldoe niet aan de toelatingseisen voor geneeskunde!

Wil jij geneeskunde studeren, maar voldoe je niet aan alle toelatingseisen? In dit artikel lees je hoe je je alsnog aanmeldt voor de studie van je dromen!

Stel, jij weet al je hele leven dat je arts wilt worden. Helaas voldoe je niet aan de toelatingseisen voor geneeskunde die de universiteiten hebben gesteld. Wat doe je dan? Je droom opgeven? Of zijn er toch nog manieren om het opleidingstraject op legale wijze binnen te komen? Die laatste vraag kunnen wij met een volmondige ‘ja’ beantwoorden. In dit blog vertellen we je precies wat je moet doen om jouw grote wens alsnog in vervulling te laten gaan.

 

Toelating doen via een CCVX voortentamen of het staatsexamen

Zoals je in onze blog over de toelatingseisen voor geneeskunde hebt kunnen lezen, heb je één van deze vwo-profielen nodig om je aan te melden voor een studie geneeskunde:

  • Natuur & Gezondheid met natuurkunde
  • Natuur & Techniek met biologie.

Heb je niet alle benodigde vakken op vwo-niveau? Dan heb je nog wat extra werk te doen. Je moet namelijk je profiel aanvullen met je deficiënte vakken. Dat zijn de vakken die je nog mist.

Je sluit het ontbrekende vak af met een CCVX voortentamen of een staatsexamen. Als je slaagt voor het CCVX voortentamen ontvang je een testimonium dat landelijk wordt erkend. Slaag je voor het staatsexamen, dan ontvang je een deelcertificaat dat onderdeel uitmaakt van je vwo diploma. Samen met dit certificaat of testimonium voldoe je dus alsnog aan de toelatingseisen voor de opleiding geneeskunde. Je uiteraard nog wel meedoen met de decentrale selectie.

WisMon biedt cursussen wiskunde a, wiskunde b, natuurkunde, scheikunde of biologie aan ter voorbereiding op de CCVX voortentamens en het staatsexamen. Onze cursussen zijn zo ingericht dat je indien nodig 4 vakken in één jaar kunt inhalen. We zorgen er uiteraard voor dat onze cursussen altijd aansluiten op de examendata die op jou van toepassing zijn.

Een andere optie voor het wegwerken van je deficiënties is het volgen van volwassenenonderwijs (VAVO) op een ROC bij jou in de buurt.

Geneeskunde studeren na het behalen van een hbo-propedeuse

Maar hoe werkt het eigenlijk als je je propedeuse hebt behaald op een hbo-opleiding? Kun je je dan zomaar inschrijven voor een studie geneeskunde? Helaas is dat niet het geval. Je moet eerst bewijzen dat je over voldoende voorkennis beschikt binnen het profiel natuur en gezondheid op vwo-niveau. Dat betekent dat je ook nu een traject van CCVX tentamens of staatsexamens te wachten staat.

Het Colloquium Doctum

Zelfs zonder vwo-diploma of propedeuse hoef je je langgekoesterde droom niet direct op te geven. Als je 21 jaar of ouder bent, kun je je bij de door jou gekozen opleiding aanmelden voor een speciale toelatingsprocedure, ook wel het Colloquium Doctum genoemd. Via deze procedure kun je een vrijstelling krijgen voor de vooropleidingseis. De opleiding bepaalt of en voor welke vakken je nog een aanvullend examen moet afleggen. Dit kan per universiteit verschillen. Je hebt vervolgens twee jaar de tijd om te slagen voor de opgelegde examens.

Voor geneeskunde wordt, naast Nederlands en Engels, de theorie van alle bètavakken in het Colloquium Doctum getoetst op vwo-niveau. In veel gevallen volstaat het voor de bètavakken om het staatsexamen of CCVX voortentamen af te leggen voor het betreffende vak. De cursussen van WisMon kunnen je hier goed op voorbereiden.

Let op! Aanmelden voor het Colloquium Doctum kan alleen via de opleiding zelf.

WisMon opent jouw deuren naar geneeskunde

Alles op een rijtje

  • Via een CCVX voortentamen behaal je alsnog een testimonium voor de ontbrekende vakken.
  • Met een staatsexamen behaal je een deelcertificaat waarmee je toegang krijgt tot aanmelding bij geneeskunde.
  • Als je 21 jaar of ouder bent, kun je door deelname aan het Colloquium Doctum aantonen dat jij over voldoende kennis op vwo-niveau beschikt.

Waarom kiezen voor WisMon?

  • WisMon bereidt je op het juiste moment voor op het CCVX voortentamen of het staatsexamen;
  • In al onze trainingen komt de volledige vwo-bovenbouwstof van het door jou gekozen bètavak aan bod;
  • WisMon regelt de voorbereiding, maar jij schrijft je zelf in voor het examen dat op jou van toepassing is.

Mis jij nog een bètavak?

Heb jij één of meer bètavakken nodig om toegelaten te worden tot een hbo-opleiding of de universiteit? Of wil je de volledige bovenbouwstof nog een keer doorlopen? Onze cursussen wiskunde a, wiskunde b, natuurkunde, scheikunde of biologie behandelen de gehele bovenbouwstof. We bereiden je optimaal voor het halen van een deelcertificaat of het CCVX voortentamen. Zo kun je alsnog worden toegelaten tot jouw studie naar keuze!

Persoonlijk advies nodig?

Wil jij meer weten over ons cursusaanbod? Meld je dan aan voor een live-sessie waarin wordt uitgelegd hoe een cursus er bij WisMon uitziet, of vraag persoonlijk advies aan. Wij denken graag met je mee!