<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=589186577843514&ev=PageView&noscript=1" />
Skip to content

DNA practicum: tijdrovende klus of spannende inspiratiebron?

Hoe biedt je zonder extra tijdsinvestering een DNA practicum aan dat iedere leerling enthousiast ontvangt? We vertellen je er graag meer over!

Schotel jij je leerlingen het liefst een spannend en eigentijds DNA practicum voor, in plaats van het standaard riedeltje uit het biologieboek? Maar heb je geen tijd zelf iets spectaculairs in elkaar te zetten? In deze blog vertellen we je hoe je zonder extra tijdsinvestering een DNA practicum aanbiedt dat iedere leerling enthousiast ontvangt.

De lastigheden van het DNA practicum

Laten we maar met de deur in huis vallen. Een DNA practicum voorbereiden vergt normaal gesproken veel tijd en energie. Als bovenbouwdocent heb je het natuurlijk al hartstikke druk met lesvoorbereidingen, toetsontwikkeling en vergaderingen. Daarnaast zit je met het tijdsaspect binnen je lessen. De stof moet af en een practicum als gelelektroforese kost veel tijd. Bovendien moet je over de juiste spullen beschikken.

Kortom: reden genoeg om zo’n DNA practicum te mijden. Toch…? 

Gelukkig kunnen wij  nog veel meer redenen bedenken om wél met gelelektroforese en PCR aan de slag te gaan.

De meerwaarde van gelelektroforese en PCR

Een DNA practicum met gelelektroforese of PCR leert je leerlingen hoe hedendaags DNA onderzoek wordt gedaan. Iedere leerling kent wel series als CSI, waarin de heftigste moordzaken ermee worden opgelost. Welke jongere wil nu niet even in de schoenen staan van zo’n forensisch genie? Precies die ervaring bied je ze met een DNA practicum, waardoor het onderwerp ineens veel meer gaat leven.

Buiten deze beleving geef je je leerlingen een belangrijke les in onderzoeksvaardigheden. 21e-eeuwse vaardigheden als kritisch denken en probleem oplossen worden getest. Deze opgedane kennis nemen ze de rest van hun carrière mee.

Maar dat al dat extra werk en voorbereidingstijd dan? Daar hebben wij wat voor bedacht! WisMon heeft een lessenpakket ontwikkeld waarmee jij je klas een DNA practicum van waarde biedt, zonder dat het jou veel voorbereidingstijd kost.

 

Een DNA practicum met Schoollabs

Samen met MiniOne zette WisMon Schoollabs op poten. Schoollabs is een totaaloplossing waarmee je snel je eigen DNA laboratorium in de klas neerzet. WisMon ontwikkelde kant-en-klaar lesmateriaal dat naadloos aansluit op het bestaande curriculum. De verschillende DNA practica die we aanbieden spreken stuk voor stuk tot de verbeelding en maken allemaal gebruik van gelelektroforese.

Wat denk je bijvoorbeeld van een echte CSI moordzaak die opgelost moet worden? Of het achterhalen van verwantschap binnen een walvispopulatie? Deze opties zijn geschikt voor klas 4 en 5 havo en vwo.

In vwo 5 een 6 onderzoeken leerlingen bijvoorbeeld de aanwezigheid van de ziekte van Huntington binnen een fictieve familie. Of ze bekijken hun eigen genotype met behulp van PCR, restrictie-enzymen en gelelektroforese.

Benieuwd naar deze lessen? Je vind ze op onze pagina over Schoollabs.

Met behulp van de snelle, moderne MiniOne apparatuur voer je zo’n eigentijds DNA practicum binnen een practicumlesuur uit. In groepjes van 2 tot 4 prepareren leerlingen eenvoudig en snel hun DNA-testen, waarna ze die uitvoeren. De resultaten bekijken ze eenvoudig op hun smartphone of tablet.

Een mooie bijkomstigheid van een DNA practicum als dit is dat leerlingen op een interessante manier kennismaken met moleculaire biologie.

Overige voordelen van een DNA practicum met Schoollabs

Alle apparatuur die Schoollabs gebruikt bevat de nieuwste technologie en is eenvoudig te bedienen.

Bij de complete Schoollabs leveren wij kant-en-klaar lesmateriaal voor zowel de leerlingen als de docent.

Actueel en passend lesmateriaal dat past bij het curriculum en de belevingswereld van de leerlingen.

Met andere woorden: jij hoeft nauwelijks nog tijd in de voorbereiding te steken! En je leerlingen raken gemotiveerd door de prikkelende en eigentijdse opdrachten. Wat wil je nog meer?

Meer practica in de klas?

Wil je als docent op een moderne en makkelijke manier je practicumonderwijs verzorgen? Wij bieden totaaloplossingen om kwalitatief labonderzoek, veldwerk en snijpractica uit te kunnen voeren voor vmbo, havo en vwo.

Meer weten?

Wil je meer weten of sparren over wat WisMon voor jouw school kan betekenen? Neem dan contact met ons op via onderwijs@wismon.nl of 030-2372100. Wij denken graag met je mee!

Dit vind je misschien ook interessant

Snijpracticum biologie: zo wordt het een succes!

Lees verder

Gelelektroforese practicum: een last of juist een kans?

Lees verder

Het biologie practicum van deze tijd

Lees verder