<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=589186577843514&ev=PageView&noscript=1" />
Skip to content

DNA practicum: tijdrovende klus of spannende inspiratiebron?

Hoe biedt je zonder extra tijdsinvestering een DNA practicum aan dat iedere leerling enthousiast ontvangt? Lees er meer over in dit artikel.

Schotel jij je leerlingen het liefst een spannend en eigentijds DNA practicum voor, in plaats van het standaard riedeltje uit het biologieboek? Maar heb je geen tijd zelf iets spectaculairs in elkaar te zetten?

In deze blog vertellen we je hoe je zonder extra tijdsinvestering een DNA practicum aanbiedt dat iedere leerling enthousiast ontvangt.

De lastigheden van het DNA practicum

Een DNA practicum voorbereiden vergt normaal gesproken veel tijd en energie. Als bovenbouwdocent heb je het natuurlijk al hartstikke druk met lesvoorbereidingen, toetsontwikkeling en vergaderingen.

Daarnaast zit je met het tijdsaspect binnen je lessen. De stof moet af en een practicum als gelelektroforese kost veel tijd. Bovendien moet je over de juiste spullen beschikken.

Kortom: reden genoeg om zo’n DNA practicum te mijden.

Gelukkig zijn er nog veel meer redenen te bedenken om wél met gelelektroforese en PCR aan de slag te gaan.

De meerwaarde van gelelektroforese en PCR

Een DNA practicum met gelelektroforese of PCR leert je leerlingen hoe hedendaags DNA onderzoek wordt gedaan. Iedere leerling kent wel series als CSI, waarin de heftigste moordzaken ermee worden opgelost.

Welke jongere wil nu niet even in de schoenen staan van zo’n forensisch genie? Precies die ervaring bied je ze met een DNA practicum.

Buiten de beleving geef je je leerlingen een belangrijke les in onderzoeksvaardigheden. 21e-eeuwse vaardigheden als kritisch denken en probleemoplossen worden getest. De opgedane kennis nemen ze de rest van hun carrière mee.

WisMon heeft een lessenpakket ontwikkeld waarmee jij je klas een DNA practicum van waarde biedt, zonder dat je er zelf aan onderdoor gaat.

Een DNA practicum met Schoollabs

Samen met MiniOne zette WisMon Schoollabs op poten. Schoollabs is een totaaloplossing waarmee je snel je eigen DNA laboratorium in de klas neerzet.

WisMon ontwikkelde kant-en-klaar lesmateriaal dat naadloos aansluit op het bestaande curriculum. De verschillende DNA practica die we aanbieden spreken stuk voor stuk tot de verbeelding en maken allemaal gebruik van gelelektroforese.

Wat denk je bijvoorbeeld van een echte CSI moordzaak die opgelost moet worden? Of het achterhalen van verwantschap binnen een walvispopulatie? Deze opties zijn geschikt voor klas 4 en 5 havo en vwo.

In vwo 5 een 6 onderzoeken leerlingen bijvoorbeeld de aanwezigheid van de ziekte van Huntington binnen een fictieve familie. Of ze bekijken hun eigen genotype met behulp van PCR, restrictie-enzymen en gelelektroforese.

Deze en meer opties vind je allemaal op onze pagina over Schoollabs.

Met behulp van de snelle, moderne MiniOne apparatuur voer je zo’n eigentijds DNA practicum binnen een practicumlesuur uit. In groepjes van 2 tot 4 prepareren leerlingen eenvoudig en snel hun DNA-testen, waarna ze die uitvoeren. De resultaten bekijken ze eenvoudig op hun smartphone of tablet.

Een mooie bijkomstigheid van een DNA practicum als dit is dat leerlingen op een interessante manier kennismaken met moleculaire biologie.

Overige voordelen van een DNA practicum met Schoollabs

Alle apparatuur die Schoollabs gebruikt bevat de nieuwste technologie en is eenvoudig te bedienen.

Bij de complete Schoollabs leveren wij kant-en-klaar lesmateriaal voor zowel de leerlingen als de docent. WisMon houdt het materiaal actueel en passend bij het curriculum en de belevingswereld van de leerlingen.

Met andere woorden: jij hoeft nauwelijks nog tijd in de voorbereiding te steken! En je leerlingen raken gemotiveerd door de prikkelende en eigentijdse opdrachten.

Wil je écht goed beslagen ten ijs komen? Kies dan voor één van onze arrangementen. Je ontvangt dan een totaalpakket inclusief de Schoollabs apparatuur, training, begeleiding én lesmateriaal.

Je bepaalt zelf of je werkt met een klassenset gelektroforese, PCR inclusief centrifuge of met een totaalpakket hardware voor DNA-onderzoek in de klas. Ook voor reserve-onderdelen kun je bij Schoollabs terecht.

Onze volledige lespakketten bevatten alles wat een klas van 28 leerlingen nodig heeft: DNA-samples, agarose cupjes (met kleuring), buffer, enzymen, lesbrieven en een docentenhandleiding.

Kortom: je start letterlijk in een handomdraai je practicumles. Alle tijdrovende voorbereidingen blijven je bespaard, terwijl je wel geniet van je leerlingen die enthousiast hun DNA practicum uitvoeren. Wat wil je nog meer?

DNA practicum

Wil je als leerkracht op een moderne en makkelijke manier je practicumonderwijs verzorgen? WisMon helpt met het opzetten van kwalitatief labonderzoek en snijpractica voor jouw klas.

Meer weten?

Wil je meer weten of sparren over wat WisMon voor jouw school kan betekenen? Neem dan contact met ons op via info@wismon.nl of 030-737 0348. Wij denken graag met je mee!