<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=589186577843514&ev=PageView&noscript=1" />
Skip to content

3 tips voor robotica in het onderwijs

Met deze 3 tips gaan onderwijs en robotica hand in hand!

Onderwijs en robotica zijn een match made in heaven. Tenminste, als je robotica op de juiste manier implementeert in je bestaande curriculum. Ga je voor het eerst robotica- en programmeerlessen aanbieden? Deze tips helpen je vooruit.

1: Bepaal je visie

Uitleg voor het maken van een onderzoeksvraagEen duidelijke visie is van levensbelang. Vraag je af wat de school nu al doet rondom robotica en programmeren. Wat wil de school bereiken? Welke ruimte krijgen digitale geletterdheid en Wetenschap & Techniek nu? En op welke manier wordt die ingevuld?

Wanneer je helder voor ogen hebt waarom je meer met robotica en programmeren wilt doen en naar welke doelen je toewerkt, wordt het ook makkelijker om het robotica- en programmeeronderwijs binnen je school te borgen.

Je bepaalt echter niet zomaar even je visie en doelen. Daarom helpt WisMon scholen met de implementatie van robotica en programmeren. Een leerlijn is hierbij cruciaal. Daarmee borg je je doelen. Bovendien is het voor het hele team duidelijk wat leerlingen op welk moment leren en waarom.

2: Koppel onderwijs en robotica binnen het reguliere programma

Om te zorgen dat leraren betrokken zijn en blijven, helpt WisMon o.a. met de koppeling van robotica en programmeren aan het bestaande onderwijsprogramma.

Doordat je robotica en programmeren in reguliere schoolvakken implementeert, verminder je de tijdsdruk op het team. Robotica en programmeren is niet meer iets extra’s dat naast de reguliere lessen een plekje moet krijgen. Het wordt juist een onderdeel van het vaste schoolprogramma.

Focust jouw school op de talen of zijn juist de bètavakken belangrijk? Onze docenten laten zien hoe je robotica en programmeren eenvoudig integreert. Ook laten ze zien op welke manier onderwijsrobots van toegevoegde waarde zijn in de klas. We werken volgens onze eigen ontwikkelde leerlijn, gebaseerd op de leerdoelen van SLO en uitgebreid met onze praktijkervaring.

Op Leapo, het online lesportaal voor én door leraren, bieden we een complete leerlijn robotica aan. Hierin wordt de basis voor robotica en programmeren gelegd. Bovendien koppelen we deze kennis aan de reguliere schoolvakken. Zo helpt WisMon leraren om onderwijs en robotica eenvoudig aan elkaar te koppelen in de les.

3: Kies materialen die passen bij je doelen

Techlab kind werkt met roboticaNiet alleen de integratie van robotica en programmeren in schoolvakken is een uitdagende klus. Want hoe kies je vervolgens de juiste materialen? Nog een goede reden om vooraf te bepalen binnen welke doelgroep je onderwijs en robotica aan elkaar wilt koppelen en waar je de nadruk op wilt leggen.

Is het het belangrijkste dat leerlingen leren programmeren of wil je juist dat de leerlingen leren hoe robots in elkaar zitten?

Wanneer je heldere doelen opstelt, blijkt het aantal geschikte onderwijsrobots opeens een stuk kleiner. Je maakt dan meteen een stuk makkelijker om de juiste keuzes. Zo bespaar je niet alleen geld, maar voorkom je ook dat leraren gefrustreerd raken omdat de aangeschafte materialen niet passen bij de doelen die ze willen bereiken.

Aan de slag? WisMon helpt!

Wil je starten met robotica en programmeren, maar zijn jullie visie of doelen rondom robotica in het onderwijs nog niet helder? Of weet je nog niet bij welke vakken je robotica en programmeren wilt integreren en welke soort onderwijsrobot dat je hiervoor nodig hebt? WisMon helpt je op weg! We bieden inspiratie, advies en praktische begeleiding rondom allerlei vraagstukken. Daarnaast ondersteunen we docenten en leerkrachten in het ontwikkelen van innovatief lesmateriaal en trainingen rondom didactiek. Neem contact met ons op, onze robotica-experts staan voor je klaar!

Enthousiast geworden?

Wil jij jezelf als leerkracht verder ontwikkelen en aan de slag met robotica? Lees meer over de robotica en programmeren in het onderwijs en schrijf je in voor één van onze trainingen.

 

Bekijk trainingen en opleidingen

Meer weten?

Wil je meer weten of sparren over wat WisMon voor jouw school kan betekenen? Neem dan contact met ons op via onderwijs@wismon.nl of 030-2372100. Wij denken graag met je mee!

Dit vind je misschien ook interessant

De 10 beste onderwijsrobots voor PO en VO

Lees verder

Sterke 21e-eeuwse vaardigheden door programmeren

Lees verder

Wat is robotica- en programmeeronderwijs?

Lees verder