<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=589186577843514&ev=PageView&noscript=1" />
Skip to content

Gelelektroforese practicum: een last of juist een kans?

Een gelelektroforese practicum zou om meerdere redenen standaard onderdeel van het curriculum moeten zijn. Lees er meer over in dit artikel.

Het gelelektroforese practicum, ook wel het DNA-practicum genoemd, zou op iedere middelbare school een plekje moeten krijgen in de bovenbouw.

Nu komt het vaak pas aan bod op gespecialiseerde hbo- en wo-opleidingen. En dat is zonde. Waarom dat zo is? Dat vertellen we je in deze blog.

De relevantie van het gelelektroforese practicum

Allereerst biedt een gelelektroforese practicum dé gelegenheid leerlingen kennis te laten maken met moleculaire biologie. Deze kant van het vak is op theoretisch vlak vaak nog erg abstract voor de leeftijdsgroep.

Met behulp van praktische opdrachten dicht je echter snel het gat tussen de al aanwezige kennis en het niveau dat vereist is om moleculaire biologie te begrijpen.

Juist practica dragen bij aan een verhoogde kennis van en over wetenschappelijke onderwerpen, zo blijkt uit een onderzoek van de University of York. Ook het gelelektroforese practicum past dus prima binnen het curriculum van het voortgezet onderwijs.

Corona en PCR-testen

Een gelelektroforese practicum is niet alleen nuttig vanwege de concretisering van abstracte theorie. Het slaat ook een brug naar de actuele dagelijkse realiteit.

Nu het coronavirus zo’n prominente rol inneemt op het wereldtoneel, zijn PCR-testen niet meer uit ons dagelijks leven weg te denken. Een negatieve test is regelmatig de sleutel naar een vrijer leven. Iedere leerling heeft óf zelf al wel eens zo’n test ondergaan, óf kent iemand voor wie dat geldt.

Een PCR-test werkt met DNA-technieken die vergelijkbaar zijn met die van een gelelektroforese practicum. Hoe mooi is het als je leerlingen leren begrijpen hoe zo’n coronatest werkt?

De relevantie van dit soort DNA-technieken is met de komst van corona en PCR-testen razendsnel nóg duidelijker geworden. Ook leerlingen zullen daardoor veel makkelijker begrijpen wat het belang is van dergelijke technieken.

Gelelektroforese practicum van Schoollabs

Toch kun je als docent nog aardig wat bezwaren voelen bij de uitvoering van het gelelektroforese practicum. Misschien ben je bang dat het te veel tijd kost, te duur is of zelfs gevaarlijk kan zijn.

Gelukkig kunnen alle beren op de weg de prullenbak in. WisMon is op onderzoek gegaan naar de ideale biologiepractica van deze tijd. Daaruit kwam de ontwikkeling van Schoollabs voort. Schoollabs is een totaaloplossing waarmee je snel en moeiteloos je eigen lab opzet in een klassensetting. De grootste voordelen van het gelelektroforese practicum van Schoollabs zit ‘m in de veiligheid en betaalbaarheid.

Vaak worden dit soort practica ondersteund door echte labapparatuur. Die verhoogt het prijskaartje aanzienlijk. Schoollabs biedt een veel handzamere, goedkopere oplossing. Bovendien werkt Schoollabs, in tegenstelling tot de originele labapparatuur, niet met gevaarlijke UV-lampen en schadelijke kleurvloeistoffen.

Een gelelektroforese practicum van Schoollabs is dus zowel goedkoper als veiliger. En ondanks dat de apparatuur heel wat handzamer is dan echte labapparatuur, doet de kwaliteit van het practicum niet onder voor duurdere varianten.

Reden genoeg voor een gelelektroforese practicum

Onze boodschap is duidelijk: er zijn genoeg redenen om al in de bovenbouw van het voortgezet onderwijs aan de slag te gaan met moleculaire biologie.

Het gelelektroforese practicum van Schoollabs…

  • zorgt voor een begrijpelijke brug tussen de dagelijkse biologie en de abstracte moleculaire biologie;
  • draagt bij aan een beter begrip van wetenschap in het algemeen;
  • laat zien hoe relevante technieken als deze worden ingezet in de dagelijkse praktijk;
  • is betaalbaar, betrouwbaar en uitvoerbaar.

Kortom, ga de abstractie niet uit de weg, maar laat het gelelektroforese practicum juist een stap zijn richting dat hogere niveau. Je leerlingen zullen je dankbaar zijn.

Lees meer over Schoollabs

Meer practica in de klas?

Wil je als docent op een moderne en makkelijke manier je practicumonderwijs verzorgen? Wij bieden totaaloplossingen om kwalitatief labonderzoek, veldwerk en snijpractica uit te kunnen voeren voor vmbo, havo en vwo.

 

Meer weten?

Wil je meer weten of sparren over wat WisMon voor jouw school kan betekenen? Neem dan contact met ons op via onderwijs@wismon.nl of 030-2372100. Wij denken graag met je mee!

Dit vind je misschien ook interessant

Snijpracticum biologie: zo wordt het een succes!

Lees verder

Het DNA practicum in de klas

Lees verder

Het biologie practicum van deze tijd

Lees verder