<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=589186577843514&ev=PageView&noscript=1" />
Skip to content

Hoe zet je het vragenmachientje in voor een goede onderzoeksvraag?

Bij onderzoekend leren is de onderzoeksvraag een belangrijk onderdeel. Met het vragenmachientje formuleer je makkelijk een onderzoeksvraag die voldoet aan alle eisen.

Bij het opzetten van een onderzoek met je leerlingen is de onderzoeksvraag een belangrijk onderdeel. In deze blog geven we je een tool waarmee het formuleren van een goede onderzoeksvraag appeltje eitje wordt.

Het vragenmachientje

In de cyclus van het onderzoekend leren gaan leerlingen een eigen onderzoek voorbereiden. Het onderzoek opzetten bestaat uit twee stappen: het formuleren van een onderzoeksvraag en het maken van een onderzoeksplan. Leerlingen kiezen een vraag die zij graag zouden willen onderzoeken. Deze vraag is waarschijnlijk nog geen perfecte onderzoeksvraag. Om de vraag om te vormen tot een onderzoeksvraag kun je gebruik maken van het vragenmachientje.

In het vragenmachientje zitten de eisen aan een goede onderzoeksvraag verborgen. Voldoet hij aan alle criteria? Dan komt de onderzoeksvraag ongeschonden aan de andere kant uit de machine. Voldoet hij niet aan 1 van de criteria? Dan loopt het machientje vast. De vraag zal dan moeten worden aangepast.  

Vragenmachientje visueel weergegeven

Meer informatie over het vragenmachientje kun je vinden op de website van het wetenschapsknooppunt Nijmegen.

Leapo

Weet je niet zeker of je al bekwaam bent je leerlingen bij dit proces te begeleiden? Online leerplatform Leapo biedt uitgebreide cursussen aan die jouw onzekerheid in korte tijd wegnemen. Daarnaast vind je hier ook kant en klaar lesmateriaal om het direct in de klas toe te passen. 

Met Leapo ben jij helemaal klaar voor een nieuwe didactiek als onderzoekend leren! 

Leapo online lesportaal

Wil jij jezelf én je leerlingen verder ontwikkelen op het gebied van robotica, programmeren, 3D-printen en/of W&T? Met ons online lesportaal Leapo helpen we je waar en wanneer jij dat wilt. Je vindt er uitgewerkte leerlijnen met cursussen voor leraren en vele lesbrieven waarmee je direct aan de slag kunt.

Ga naar Leapo

Meer informatie?

Wil je meer weten over de mogelijkheden voor Wetenschap en Techniek op school? Laat een terugbelverzoek bij ons achter of neem contact met ons op, we helpen je graag.

Bel mij terug Onze contactgegevens