<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=589186577843514&ev=PageView&noscript=1" />
Skip to content

Labster Helpdesk

Hulp nodig met Labster? Bij WisMon kun je terecht met al je vragen. Lees hieronder wat onze scheikundedocent Giel voor docenten en leerlingen kan betekenen.

Hallo, ik ben Giel! Ik heb celbiologie gestudeerd in Utrecht en ik ben scheikundedocent bij WisMon. Naast zelf voor de klas staan, vind ik het heel leuk om na te denken over nieuwe manieren om lesmateriaal te presenteren. Bij het Labster-team van WisMon ben ik betrokken bij het ondersteunen van scholen en universiteiten bij het inzetten van Labster voor hun vakken.

Gilian

Docent scheikunde & medewerker helpdesk

Met welke vragen kunnen docenten bij jou terecht?

Docenten kunnen met al hun vragen bij mij terecht, kort of lang! Dit kunnen inhoudelijke vragen zijn, zoals welke simulatie het best bij een bepaald onderwerp past, maar ook praktische vragen, bijvoorbeeld hoe je de voortgang van leerlingen kunt volgen.

 

En kun je ook iets betekenen voor leerlingen met vragen?

Jazeker! Als de leerlingen thuis met de virtuele practica bezig zijn, hebben ze soms natuurlijk vragen. Docenten kunnen deze leerlingen naar WisMon doorverwijzen, juist ook voor kleine vragen zoals computerspecificaties en browser-instellingen. Zo kun je je als docent volledig op het onderwijs focussen!

 

Welke simulatie heb jij als eerste uitgetest? Hoe ervaarde je Labster toen?

De eerste keer dat ik Labster uitprobeerde speelde ik de CRISPR-Cas-simulatie. Deze is namelijk ontwikkeld door Labster in samenwerking met docenten van de Universiteit Utrecht die ik zelf nog kende van mijn studie. Ik was in het begin wat sceptisch, maar uiteindelijk was ik vooral onder de indruk van de heldere wijze waarop het hele onderzoeksproces in een uurtje voorbij kwam. CRISPR-Cas is een ingewikkelde gene-editing techniek, maar deze werd op een heel intuïtieve manier gedemonstreerd. Het was me meteen duidelijk dat virtuele practica niet zozeer een vervanging van analoge practica zijn, maar dat deze juist sterk complementair aan elkaar zijn. Zo kan het alle leerlingen al vroeg een enthousiasmerende en leerzame ervaring met onderzoek in de levenswetenschappen bieden.

 

Heb je tot slot nog een leuke tip?

Door COVID-19 lukt het misschien niet om leerlingen een practicum te laten doen waarover ze een verslag hadden moeten schrijven. Laat hen in plaats daarvan een verslag schrijven over hun virtuele experiment! In de meeste simulaties van Labster is aandacht voor de gehele onderzoekscyclus. Dit leent zich dus goed voor een verslag. Zo wordt er een praktische toepassing voor de onderzoekstechniek behandeld en moet de leerling bijvoorbeeld nadenken over de juiste onderzoeksvraag, een controle-experiment of interpretatie van de resultaten. Het inleveren van een verslag geeft een leerling extra motivatie om de simulatie nauwgezet en op tijd te doorlopen. Dit maakt het voor docenten ook makkelijker om er een cijfer aan te verbinden mocht dit noodzakelijk zijn.

Virtueel Lab

Benieuwd geworden hoe jij Labster kan inzetten in jouw lesprogramma of curriculum? Lees dan snel verder!