<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=589186577843514&ev=PageView&noscript=1" />
Skip to content

Lasersnijden: een krachtige kans voor innovatief onderwijs

Met een lasersnijder ontwikkel je de kennis en vaardigheden van leerlingen van alle leeftijden. Lees hier meer over deze vorm van innovatief onderwijs.

Hoe stoer is het als jouw leerlingen straks veel meer kunnen dan alleen gave producten ontwerpen? Dat hun proces niet ophoudt bij het maken van een goed concept? Met een lasersnijder zetten je leerlingen hun tweedimensionale ontwerp zelf om naar een prachtig product. Iets tastbaars dat ze mee naar huis nemen en trots aan iedereen kunnen laten zien.

In deze blog vertellen we je hoe de lasermachine het onderwijs op jouw school naar een hoger niveau tilt.    

Wat is lasersnijden?

Een lasersnijder doet precies wat zijn naam belooft: tweedimensionale ontwerpen uitsnijden met behulp van een laserstraal. Resultaat? Een driedimensionaal product.

Het laserlicht wordt op één punt gericht, waar de hoge intensiteit van de straal wordt omgezet in hitte. Dit stelt de machine in staat dwars door verschillende materialen, zoals hout of metaal te snijden.  Op de computer bereiden je leerlingen hun concept voor. Ze creëren bijvoorbeeld een logo voor hun schoolvoetbalteam of maken een tof stempelontwerp. Vervolgens doet de lasersnijder zijn werk en brengt het in korte tijd het concept tot leven.

 

 

 

 

Waarom is lasersnijden interessant voor het onderwijs?

Werken met een lasersnijder kent enorm veel voordelen voor leerlingen van alle leeftijden. Allereerst ervaren ze hoe het is om hun concept ook echt uit te werken. Kinderen kunnen met trots hun product aan hun vrienden en familie laten zien.

Daar komt bij dat de leerlingen zelf gaan ervaren welke gevolgen er aan hun keuzes kleven. Hebben ze goed nagedacht over de diepte van hun ontwerp? Komt het resultaat overeen met wat ze voor ogen hadden? Het product geeft alle feedback die ze nodig hebben.

Als kers op de taart zijn leerlingen ontzettend gemotiveerd om met de lasersnijder aan de slag te gaan. Het is natuurlijk bijzonder om met zo’n innovatief apparaat te mogen werken.

Een lasersnijder op de basisschool

Lasersnijden hoeft helemaal niet beperkt te blijven tot technieklabs in het voortgezet onderwijs. Ook binnen de inspiratielabs van het primair onderwijs misstaat zo’n innovatief apparaat niet.

Kinderen in de basisschoolleeftijd vinden het geweldig om de wonderen van de hedendaagse techniek te ontdekken. Een lasersnijder past daarom perfect binnen de doelen van Wetenschap en Techniek.

De lasersnijder biedt ook jonge leerlingen ruimschoots de mogelijkheden om veilig en onder begeleiding de wetenschap te ontdekken.

Een lasersnijder op het vmbo, havo of vwo

Waar de ontdekkingstocht in het primair onderwijs begint, kan hij binnen het voortgezet onderwijs verder worden doorgevoerd.

Werken met een lasersnijder sluit namelijk naadloos aan bij vakken als wiskunde, techniek en beeldende vormgeving. Bovendien verbeteren je leerlingen talloze vaardigheden. Denk aan onderzoeken, ontwerpen, voorbereiden, bouwen, testen en (her)gebruiken.

Daarnaast ontwikkelen leerlingen hun 21e-eeuwse vaardigheden. Creatief denken, kritisch denken, problemen oplossen en samenwerken komen allemaal terug.

Kortom: het is bijna ondenkbaar géén lasersnijder te gebruiken voor de ontwikkeling van al deze kennis en vaardigheden.

Een lasersnijder op het hbo of de universiteit

Binnen het hoger onderwijs sturen studenten het volledige proces, van onderzoeksfase tot succesvol product, veel meer zelf.

Ze leren onder meer over het belang van details in hun ontwerp. De precieze werking van de lasersnijder verplicht ze daarover na te denken.

Interesse in een lasersnijder? WisMon helpt!

Zie jij het wel zitten, zo’n hypermoderne lasersnijder bij jou op school? WisMon helpt je graag bij het effectief inzetten van leermiddelen. Ook begeleiden we basisscholen en vmbo-scholen met allerlei vraagstukken rondom wetenschap & techniekonderwijs en digitale geletterdheid. We bieden inspiratie, advies en praktische begeleiding. Daarnaast ondersteunen we docenten en leerkrachten in het ontwikkelen van innovatief lesmateriaal en rondom didactiek.

Ben je enthousiast geworden? Neem contact met ons op, zodat we de mogelijkheden binnenkort kunnen doornemen!

 

 

Remco krijgt jouw techniekvraag van de grond!

 

Geen enkele school is hetzelfde en dat geldt ook voor de vraagstukken rondom techniekonderwijs. Wat is er precies nodig op jouw school? Vanuit zijn jarenlange ervaring op het gebied van techniek in het onderwijs, kijkt Remco graag met je mee.

Je kunt Remco bereiken via remco@wismon.nl of 030-237 2120.

Dit vind je misschien ook interessant

Wat is maakonderwijs?  

Lees verder

Met Maakkunde wordt wetenschap en techniek net zo normaal als rekenen en lezen

Lees verder

De 3D-printer, een verrijking voor het onderwijs

Lees verder