<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=589186577843514&ev=PageView&noscript=1" />
Skip to content

Een tussenjaar nemen? Dit moet je weten!

Backpacken, werken, stage lopen of jezelf ontwikkelen; er zijn honderden goede redenen om een tussenjaar te nemen. Lees hieronder wat een tussenjaar jou kan brengen.

Een tussenjaar is letterlijk een periode om er even tussenuit te gaan. Dat kan natuurlijk na je eindexamen, maar ook tijdens of na een vervolgstudie. Of als je vroegtijdig je studie afbreekt natuurlijk. Om een tussenjaar te mogen nemen, moet je minimaal 16 jaar zijn en een havo-, vwo- of mbo-diploma op zak hebben. Vanaf je 18e zijn die diploma’s niet meer nodig om een jaar lang zelf te bepalen wat je doet.

Maar om nu een paar maanden lui op de bank te gaan liggen en alleen je favoriete series te bingen… Het klinkt misschien verleidelijk, maar daar is een tussenjaar niet per se voor bedoeld.

6 goede redenen om een tussenjaar te nemen

Natuurlijk zijn er een heleboel goede redenen om eens even van je vrijheid te genieten:

  1. Je kunt de wereld ontdekken.
  2. Je leert jezelf beter kennen.
  3. Je komt eens echt goed tot rust.
  4. Je doet werkervaring op.
  5. Je hebt tijd je te oriënteren op je toekomstplannen.
  6. Je geeft je cv een boost.

Kortom, een tussenjaar nemen is allesbehalve verspilde tijd. Als je maar aan dat jaar begint met een concreet en helder plan.

Een tussenjaar: Ideeën voor een goede invulling

Het is dus aan jou op een slimme manier invulling te geven aan je tussenjaar. Zoals je hierboven hebt gezien, kun je van alles doen met die zeeën van tijd. Backpacken, stage lopen bij een gerenommeerd bedrijf, een talenreis, een jaar werken, je eigen onderneming starten; alles kan!

Ook persoonlijke ontwikkeling staat hoog op het lijstje van veel jongeren. Er zijn veel programma’s die zich daar volledig op richten. Meestal combineer je vele trainingen en workshops met toffe reizen of stages. Alle elementen van dit soort programma’s hebben 1 doel: jij leert jezelf beter kennen.

Wat jij uit een tussenjaar wilt halen, is natuurlijk heel persoonlijk. Misschien weet je nog niet zo goed welke mogelijkheden je hebt. Of wil je eens kijken wat het beste bij jou past. In dat geval is de online workshop van het TussenjaarKenniscentrum wellicht iets voor jou. Je krijgt daarin meer informatie over alle mogelijkheden. Bovendien ontdek je door middel van opdrachten welke invulling het beste bij jou past.

Een tussenjaar nemen voor profielaanvulling

Maar er is iets wat je je misschien nog niet realiseert: een tussenjaar is ook de perfecte tijd om je profiel aan te vullen. Zo zorg je ervoor dat je na dit jaar kunt starten aan de opleiding van je dromen. Stel je voor: je weet precies wat je wilt gaan studeren. Er is alleen 1 probleem: je voldoet nog niet volledig aan de toelatingseisen. Er ontbreekt nog een bètavak.

Hoe fijn is het dan dat je je in een tussenjaar volledig kan richten op het behalen van dat ontbrekende vak? Uiteraard is het aan jou of je daar nog dingen naast gaat doen, maar de focus kan nu eens echt uitgaan naar de vakken die nog aandacht nodig hebben.

Bij WisMon krijg je alle begeleiding die je nodig hebt om je bètaprofiel volledig te maken. Wij bieden jou cursussen die volledig aansluiten op de afsluitende examens, zoals het staatsexamen of CCVX.

Hoe regel je een tussenjaar

Als je een tussenjaar wilt nemen, moet je aardig wat zaken regelen. Zo moet je je bijvoorbeeld uitschrijven bij Studielink als je een studie afbreekt.  Pas wanneer je goed weet waar je aan begint, kun je al die vervelende regelzaken stap voor stap tackelen. Deze overzichtspagina van de Rijksoverheid vertelt je precies wat je in jouw situatie moet regelen. Hoe makkelijk wil je het hebben?

Klaar voor de toekomst

Na je tussenjaar ben jij klaar voor de toekomst. Of je die vrije periode nu gebruikt hebt om goed tot rust te komen of om je profiel aan te vullen. Hoe dan ook start jij daarna vol positieve energie aan je droomstudie!

Mis jij nog een bètavak

Heb jij één of meer bètavakken nodig om toegelaten te worden tot een hbo-opleiding of de universiteit? Of wil je de volledige bovenbouwstof nog een keer doorlopen? Onze cursussen wiskunde a, wiskunde b, natuurkunde, scheikunde of biologie behandelen de gehele bovenbouwstof. We bereiden je optimaal voor het halen van een deelcertificaat of het CCVX voortentamen. Zo kun je alsnog worden toegelaten tot jouw studie naar keuze!

Persoonlijk advies nodig?

Meld je dan aan voor een live-sessie waarin wordt uitgelegd hoe een (online) cursus er bij WisMon uitziet. Ga je meerdere vakken volgen en heb je hulp nodig bij het opstellen van een programma? Vraag dan persoonlijk advies aan!

Dit vind je ook interessant

Bouwkunde studeren? Dit zijn de toelatingseisen!

Lees verder

Tandheelkunde studeren? Dit zijn de toelatingseisen!

Lees verder

De juiste studiekeuze maken: hoe doe je dat?

Lees verder