<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=589186577843514&ev=PageView&noscript=1" />
Skip to content

Wanneer moet je je aanmelden voor het staatsexamen vwo en havo?

Je wilt je aanmelden voor een staatsexamen havo of vwo, zodat je straks alsnog voldoet aan de toelatingseisen van je vervolgopleiding. Wanneer dat kan en hoe WisMon je bij het voortraject van dienst kan zijn, lees je in deze blog!

Door middel van een staatsexamen bereik jij wat je het allerliefste wilt: toegang tot de vervolgopleiding van je dromen. De ins en outs over dit onderwerp hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet.

Wat is een staatsexamen?

Je kunt je opgeven voor een staatsexamen als je een certificaat wilt halen voor een individueel vak. Of als je helemaal geen regulier vmbo-, havo- of vwo-diploma hebt.

Het staatsexamen wordt georganiseerd door DUO, een overheidsinstantie. Het diploma dat je ermee haalt, heeft exact dezelfde waarde als een normaal diploma voortgezet onderwijs. Per jaar mag je je voor 1 of meerdere vakken opgeven.

Wanneer vinden de staatsexamens havo en vwo plaats?

Alle staatsexamens bestaan uit 2 onderdelen: het centraal examen en het college-examen.

Dat eerste deel, het centraal examen, is een volledig schriftelijk examen. Het wordt afgenomen wanneer ook op de middelbare scholen de examens plaatsvinden: in mei of juni.

Het college-examen is te vergelijken met de schoolexamens zoals je die misschien van het voortgezet onderwijs kent. De toetsen van het college-examen worden altijd mondeling afgenomen. Soms komt daar nog een schriftelijk deel bij. Het schriftelijke deel van het college-examen vindt plaats in mei of juni; het mondelinge deel in juli.

Soms moet je voor een vak een werkstuk inleveren. De deadline voor die werkstukken ligt altijd op 1 april. Als je je werkstuk te laat of helemaal niet inlevert, kun je niet deelnemen aan het mondelinge deel van het college-examen.

Wanneer aanmelden?

Als je deel wilt nemen aan het staatsexamen vwo of havo, kun je je daarvoor aanmelden op de website van DUO. Dat kan echter alleen tussen 15 oktober en 31 december. Je meldt je dan dus aan voor een staatsexamen dat het kalenderjaar daarna pas plaatsvindt.

De aanmeldingsprocedure is niet ingewikkeld, maar moet dus wel tijdig in gang worden gezet. Een staatsexamen kost per vak € 131,-.

Staatsexamen havo en vwo voorbereiden

Je aanmelden voor een staatsexamen havo of vwo is één ding. Het examen met mooie cijfers afronden is een ander verhaal. Maar daar kun je gelukkig hulp bij krijgen. Nou ja, bij de voorbereiding dan. Bij WisMon zijn we helemaal gek van de bètavakken. Daarom organiseren we cursussen voor juist die vakken.

Of het nu wiskunde a/bnatuurkundescheikunde of biologie is; bij ons vind je een cursus die aansluit bij jouw behoeften. En bij de data van de staatsexamens. Vooral de jaarcursus en voorjaarscursus zijn om die reden uitermate geschikt als voorbereiding.

Al onze cursussen zijn volledig gericht op de inhoud van de schriftelijke onderdelen van de staatsexamens vwo en havo. Alle bovenbouwstof van je gekozen niveau komt erin aan bod. Voor het mondelinge examen moet je zelf de voorbereiding regelen.

Ga jij over een tijdje een staatsexamen havo of vwo doen in één van de bètavakken? Meld je daar dan op tijd voor aan bij DUO. Geef je daarnaast op voor de cursus van WisMon die het beste aansluit. De kans is groot dat jij dan straks wél toegang krijgt tot de vervolgstudie waar je hart al lang naar uit gaat!

Mis jij een bètavak in je profiel?

Heb jij een bètavak nodig om toegelaten te worden tot een hbo-opleiding of de universiteit? Onze cursussen wiskunde awiskunde bnatuurkundescheikunde of biologie behandelen de gehele bovenbouwstof. We bereiden je optimaal voor op het halen van een deelcertificaat of het CCVX voortentamen.

Persoonlijk advies nodig?

Meld je dan aan voor een live-sessie waarin wordt uitgelegd hoe een (online) cursus er bij WisMon uitziet. Ga je meerdere vakken volgen en heb je hulp nodig bij het opstellen van een programma? Vraag dan persoonlijk advies aan!