<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=589186577843514&ev=PageView&noscript=1" />
Skip to content

Wat is een deelcertificaat?

Ben je gezakt of mis je een vak voor toelating tot een studie? Wij leggen uit wat een deelcertificaat is, hoe het staatsexamen eruit ziet en hoe je hiermee alsnog kan worden toegelaten.

De opleiding van je dromen lonkt. Maar nu blijkt dat je nog niet voldoet aan de toelatingseisen… Weg droom. Of toch niet? Met deelcertificaten bemachtig je alsnog een felbegeerd plekje op jouw favoriete hogeschool of universiteit. In dit artikel leggen we je alles uit wat je moet weten over deelcertificaten. Ook vertellen we je hoe WisMon je helpt in je weg ernaartoe.

Toegang tot de studie van je dromen

Een deelcertificaat is een los diploma voor een apart vak. Je kunt zo’n certificaat gebruiken om alsnog te slagen voor je opleiding op het voortgezet onderwijs. Of om je huidige diploma aan te vullen. Als je bijvoorbeeld op één vak gezakt bent voor het vwo, kun je ervoor kiezen een deelcertificaat vwo te behalen. Je bereidt je dan alleen nog voor op dat specifieke vak. In de rest van de vakken hoef je niet opnieuw examen te doen. Dat scheelt je een hoop werk. En misschien ligt daarmee de weg naar jouw vervolgstudie op kortere termijn alsnog open.

Deelcertificaten vwo en havo halen

Deelcertificaten vwo en havo kun je alleen via het staatsexamen halen. Je kunt een staatsexamen doen als je een diploma voortgezet onderwijs wilt halen, terwijl je niet meer op een reguliere school zit. Of als je je diploma wilt aanvullen. Het wordt georganiseerd door DUO. Je kunt voor alle vakken een staatsexamen afleggen.

Als je je volledige diploma via het staatsexamen haalt, is je papiertje gelijkwaardig aan dat van een reguliere havo- of vwo-opleiding. Bij het staatsexamen kun je er ook voor kiezen slechts in één of enkele vakken examen te doen. Als je voor zo’n vak slaagt, ontvang je daarvoor een deelcertificaat. En die deelcertificaten havo of vwo zijn dus mogelijk het toegangsbewijs tot jouw gewenste opleiding!

(tekst loopt door onder de afbeelding)

Hoe werkt het staatsexamen

Het staatsexamen wordt één keer per jaar afgenomen in meerdere steden. Het staatsexamen bevat twee onderdelen: een schriftelijk examen dat de stof van het centraal examen toets en een mondeling examen dat vergelijkbaar is met de schoolexamens op het reguliere onderwijs. De schriftelijke examens vinden plaats in mei en/of juni, het mondelinge college-examen in juli. De kosten liggen rond de €115.

Je kunt je voorbereiden op een staatsexamen door zelfstudie, VAVO-onderwijs of via een cursus van WisMon. WisMon biedt cursussen aan voor alle bètavakken zoals wiskunde a/bnatuurkundescheikunde en biologie.

Staatsexamen of het CCVX voortentamen?

Inschrijving voor het staatsexamen kan als je nog geen diploma hebt op het gewenste niveau voortgezet onderwijs en als je gezakt bent voor je eindexamen. Of als je dat al wel hebt, maar het wilt aanvullen voor toelating tot een bepaalde studie.

Ook als je voor slechts één vak gezakt bent, mag je staatsexamen doen. Je doet het dan alleen voor dat vak en sluit het (als het goed is) af met een deelcertificaat. Superhandig als je geen zin hebt om het examenjaar nog eens helemaal over te doen! Of als je naast je diploma nog een extra vak nodig hebt om toegelaten te worden. Een deelcertificaat dat je via het staatsexamen haalt is iets anders dan het testimonium dat je ontvangt als je voor het CCVX-voortentamen slaagt. Het CCVX-voortentamen is een alternatief examen dat drie keer per jaar wordt afgenomen.

Wanneer je deel wilt nemen aan een CCVX-voortentamen, moet je al in het bezit zijn van een diploma op het gewenste niveau. De vakken die je nog mist om toegelaten te worden tot je vervolgopleiding, kun je dan alsnog via het CCVX afsluiten.

Of jij beter voor een deelcertificaat via het staatsexamen of voor het CCVX-voortentamen kunt gaan, hangt dus helemaal af van jouw situatie en de eisen van jouw opleiding.

Goed voorbereid je examen in

Zoals je misschien wel weet, kun je je op het staatsexamen voorbereiden via het volwassenen voortgezet onderwijs (VAVO). Maar wist je ook dat WisMon je in sneltreinvaart kan klaarstomen? Ook bij ons ben je in de gelegenheid één of meerdere vakken voor te bereiden. WisMon is gespecialiseerd in de bètavakken. We bieden cursussen wiskunde a vwo, wiskunde b vwo, natuurkunde vwoscheikunde vwo en biologie vwo aan die jou voorbereiden op het behalen van een deelcertificaat of het CCVX-voortentamen. Ook op havo-niveau bieden we deze bèta cursussen aan. Alles voor jouw vervolgstudie dus!

Een voorbeeld is de jaarcursus die je bij ons kunt doen. Die lijkt qua intensiteit het meeste op het traject van het VAVO. Met deze jaarcursus kun je, als het nodig is, alle vier de bètavakken in één jaar behalen. De jaarcursus sluit je af met een staatsexamen voor het door jou gekozen vak. En, als het goed is, met een deelcertificaat op zak! Hiermee is toelating ineens wel weer in zicht!

Heb je geen behoefte aan een heel jaar studeren? Kies dan voor de voorjaarscursus of najaarscursus van WisMon. In 4 maanden tijd bereid je je voor op het staatsexamen (deelcertificaat) of het CCVX-voortentamen. De intensieve zomercursus die we bieden is alleen geschikt als je een CCVX-voortentamen wilt doen. Voor het behalen van deelcertificaten havo of vwo via het staatsexamen is hij niet geschikt.

Ben je nieuwsgierig geworden naar de mogelijkheden die je in jouw situatie hebt bij WisMon? Vraag dan een persoonlijk advies aan of bekijk ons volledige cursusaanbod. En voor je het weet, ben jij één of meerdere deelcertificaten rijker!

Mis jij nog een bètavak?

Heb jij één of meer bètavakken nodig om toegelaten te worden tot een hbo-opleiding of de universiteit? Of wil je de volledige bovenbouwstof nog een keer doorlopen? Onze cursussen wiskunde a, wiskunde b, natuurkunde, scheikunde of biologie behandelen de gehele bovenbouwstof. We bereiden je optimaal voor het halen van een deelcertificaat of het CCVX voortentamen. Zo kun je alsnog worden toegelaten tot jouw studie naar keuze!

Persoonlijk advies nodig?

Wil jij meer weten over ons cursusaanbod? Meld je dan aan voor een live-sessie waarin wordt uitgelegd hoe een cursus er bij WisMon uitziet, of vraag persoonlijk advies aan. Wij denken graag met je mee!