<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=589186577843514&ev=PageView&noscript=1" />
Skip to content

Opleiding Onderwijsprofessional Techlab (5 dagdelen)

Na deze 5-daagse opleiding heb je een gedegen kennisbasis van de didactiek van onderzoekend en ontwerpend leren, en weet je hoe je praktisch met je leerlingen aan de slag kan met de innovatieve leermiddelen in een Techlab.

Schrijf je direct in

Opleiding Onderwijsprofessional Techlab (5 dagdelen)

In het kort

Hoe gaat de wereld er straks uitzien? Hoe bereiden wij jongeren nu voor op een goed bestaan in een omgeving waar technologie meer en meer wordt ingezet? Scholen hebben een zeer belangrijke rol in het bieden van een omgeving waarin gewerkt kan worden aan het onderwijzen van de benodigde kennis én vaardigheden voor de 21e eeuw.

De trainers van WisMon die deze opleiding verzorgen, hebben in samenwerking met scholen en leerkrachten een bestendige aanpak ontwikkeld, zowel voor de gebruikers van een Techlab in het VO (vmbo, havo, vwo) als voor Techlab bezoekers uit het PO. Middels een doorlopende lijn van PO bovenbouw tot VO onderbouw en van VO onderbouw tot bovenbouw geven we onderwijs in het Techlab een structurele plek in het curriculum.

In deze 5-daagse opleiding zorgen wij dat jij met een gedegen kennisbasis van de didactiek van onderzoekend en ontwerpend leren naar huis gaat, en weet je hoe je praktisch met je leerlingen aan de slag kan met de innovatieve leermiddelen in een Techlab.

Doelgroep

Docenten en (ondersteunende) onderwijsprofessionals die werkzaam zijn in het voortgezet onderwijs, en die aan de slag willen met een Techlab voor de eigen school. Deze opleiding is ook interessant voor beleidsmedewerkers die praktisch willen ervaren hoe je sterk techniekonderwijs kan invoeren binnen de stichting.

Programma

Module 1: Kickoff in het Techlab: De 7 werelden van techniek & Hands-on ontdekken
Module 2: De didactiek van onderzoekend, ontwerpend en ondernemend leren
Module 3: Verdiepingspracticum: Robotica & programmeren (robots, sensoren, IoT)
Module 4: Verdiepingspracticum: Digitale fabricage (3D-printen & lasersnijden)
Module 5: Verdiepingspracticum: Mixed reality (augmented & virtual reality)

Kijk voor meer informatie per module bij de aanvullende informatie onderaan de pagina.

Tijdens deze training krijg je:

 • Hands-on tips om direct aan de slag te gaan met innovatieve leermiddelen en didactisch onderbouwd lesmateriaal.
 • Gedegen basiskennis van de didactiek van onderzoekend en ontwerpen leren
 • Aandacht voor de coachende rol die een leraar nodig heeft in een Techlab.
 • Ruimte om tijdens de opleiding aan de slag te gaan met het ontwikkelen en uitbreiden lesmateriaal voor je eigen school, dat je direct kan inzetten in de klas of Techlab.
 • Gedurende de opleiding en 1 jaar daarna toegang tot het praktische lesmateriaal van Leapo.
Ja, ik schrijf me in!

Praktische informatie

Locatie

De opleiding wordt gegeven in het innovatieve demo-Techlab van WisMon in Utrecht (Lucasbolwerk 15, 3512 EH Utrecht)

Prijs

€ 1995,- p.p. (vrijgesteld van btw). Dit bedrag is inclusief lunches, koffie, thee, frisdrank en toegang tot Leapo.nl.

Data

Woensdagen: 19 januari, 9 februari, 9 maart, 30 maart, 20 april 2022.

Deze opleiding kan ook incompany worden gegeven. Je gaat dan aan de slag met je collega’s in je eigen omgeving (Techlab) en met de leermiddelen die tot je beschikking staan. 

De docenten

Ruben Rump is adviseur, trainer en ontwikkelaar Innovatief Onderwijs bij WisMon. Een creatieve duizendpoot met passie vóór en beide benen ín het vmbo. Daarnaast is hij expert in innovatieve technologie. Digitale fabricage, mixed reality, robotica en interactieve technologie kennen voor hem geen geheimen.

 

 

Remco Liefting is manager, adviseur en trainer Innovatief Onderwijs bij WisMon. Onder meer verantwoordelijk voor het ontwikkelen en implementeren van Techlabs in het PO en VO. Daarnaast is hij lid werkgroep en trainer scholing nieuwe leerweg VMBO en helpt hij scholen bij het ontwikkelen van een heldere visie voor het invoeren van praktijkgerichte programma’s. Expert op het gebied van 3D-printen, lasersnijden en 3D-design.

 

Ja, ik schrijf me in!

 

Terug naar het overzicht.

Aanvullende informatie

Kickoff in het Techlab: De 7 werelden van techniek & Hands-on ontdekken

De eerste module is de kickoff in het innovatieve demo-Techlab van WisMon*. Tijdens deze kickoff zullen we stilstaan bij de 7 werelden van techniek, en het belang van techniekonderwijs voor de toekomst. We maken direct de vertaalslag naar de praktijk door de 7 werelden te koppelen aan lesvoorbeelden in een Techlab. Vervolgens ga je aan de slag met het formuleren van een eigen schoolvisie t.a.v. sterk techniekonderwijs. We gebruiken daarbij de golden circel van Simon Sinek:

 • WAAROM is een Techlab van belang voor jullie school en jullie leerlingen?
 • HOE wil je dit vormgeven in de praktijk?
 • WAT wil je in het Techlab aanbieden en wat heb je hiervoor nodig?

Na het verkennen van de 7 werelden van techniek en het formuleren van een eigen schoolvisie, ga je hands-on aan de slag met de innovatieve lesmaterialen in een Techlab. In een afwisselende inspiratiesessie, waarbij zal worden gedifferentieerd naar interesse en niveau, verken je spelenderwijs de eerste mogelijkheden van:

 • 3D-printers en lasersnijders
 • Robotica en programmeren
 • Virtual en augmented reality.

Tijdens het experimenteren met deze innovatieve leermiddelen krijg je voorbeelden van bijpassend lesmateriaal aangereikt, dat je na afloop van de training direct kunt inzetten in je eigen lespraktijk.

*In overleg is een kickoff met het hele team in het Techlab van jullie school ook mogelijk.

Enthousiast geworden?

Vul dan het inschrijfformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op!