<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=589186577843514&ev=PageView&noscript=1" />
Skip to content

Training - aan de slag met wetenschap en techniek

Hoe pak je wetenschap- en techniekonderwijs aan bij jou op school? In deze training krijg je de mogelijkheid om je kennisbasis flink uit te breiden aan de hand van theoretische verdieping en inspirerende praktijkvoorbeelden van wetenschap- en techniekonderwijs.

Training aan de slag met W&T in het kort

“Iedere leerling moet in staat zijn de wereld om zich heen te begrijpen en mede vorm te geven.” In het Techniekpact 2020 is daarom vastgesteld dat alle basisscholen vanaf 2020 wetenschap en techniek in de vaste kern van het curriculum moeten opnemen.

In deze training krijg je de mogelijkheid om je kennisbasis flink uit te breiden aan de hand van theoretische verdieping en inspirerende praktijkvoorbeelden van wetenschap- en techniekonderwijs. We behandelen de didactiek van onderzoekend en ontwerpend leren en jouw rol als leraar bij deze manier van lesgeven. Daarbij krijg je handige voorbeelden uit de praktijk en lesmateriaal. We bespreken ook hoe je W&T specifiek bij jou op school kunt integreren.

Doelgroep

De training wordt schoolbreed gegeven en is daardoor geschikt voor po-leerkrachten van alle bouwen.

Niveau

Beginner / Gevorderd / Expert

Tijdens deze training leer je:

  • wat W&T inhoudt en waarom het nuttig is om in te zetten bij jou op school.
  • wat onderzoekend en ontwerpend leren is.
  • wat voor rol je als leraar het beste aan kunt nemen tijdens het onderwijzen van W&T.
  • hoe andere scholen aandacht besteden aan W&T.
  • hoe concreet W&T-lesmateriaal eruit kan zien.
  • hoe je de W&T-QuickScan inzet om een beeld te krijgen van de W&T-mogelijkheden bij jou op school.
  • hoe je W&T kunt integreren in het curriculum.

Praktische informatie

Locatie

Al onze trainingen kunnen zowel bij ons op locatie in Utrecht als bij jou op school worden georganiseerd. Hierbij houden we natuurlijk rekening met alle geldende maatregelen tegen de verspreiding van COVID-19. Liever digitaal? Dat kan natuurlijk ook. Al onze trainingen zijn geschikt voor afstandsonderwijs en kunnen worden verzorgd via Microsoft Teams, Zoom of Google Meet. Wij bieden ook hybridevormen van leren aan waarbij een deel van de deelnemers bij ons op locatie de training volgt en een deel digitaal op afstand.

Interactie

Module 1 (training 1)

In de eerste bijeenkomst praten we met de leraren over de kern van wetenschap- en techniekonderwijs en reiken we inspirerende voorbeelden aan van lessen, werkvormen, activiteiten, thema’s en technologieën die gebruikt worden op andere scholen en een vast onderdeel kunnen zijn van het curriculum.

Module 1 (training 2)

Een belangrijk onderdeel van wetenschap- en techniekonderwijs is de didactiek van onderzoekend en ontwerpend leren (OOL). In deze tweede bijeenkomst bieden we leraren theoretische verdieping en praktische handvatten voor het doorlopen van de verschillende stappen van een onderzoeks- of ontwerpcyclus.

Module 1 (training 3)

Om te zorgen dat wetenschap en techniek een zo groot mogelijk draagvlak krijgt onder het schoolbestuur en het team staat deze derde bijeenkomst in het teken van ‘train-de-trainer’.

Module 2

Om leraren te laten ervaren hoe zij wetenschap en techniek kunnen inzetten in de praktijk, werken we in de tweede stap aan een specifieke casus. In onze aanpak is het mogelijk om met verschillende casussen aan de slag te gaan. Voorbeelden van casusonderwerpen zijn programmeren met robots, 3D-printen en virtual reality.

Module 3

Afhankelijk van de behoefte van de school zijn er verschillende modules voor praktijkbegeleiding waar de school gebruik van kan maken. Combinaties van deze modules zijn ook mogelijk.

Praktijkbegeleiding 1: Werksessies met de onder-, midden- en bovenbouw

Praktijkbegeleiding 2: Coaching-on-the-job

Tijdsduur

De training op school bestaat uit drie modules, elk met drie sessies van 2 – 2,5 uur per keer.

Kosten

Vraag een offerte bij ons aan.

Offerte aanvragen

Heb je interesse in het afnemen van deze training? Vraag dan een offerte aan; je hoort zo spoedig mogelijk van ons terug!

Meer informatie?

Wil je meer weten over de mogelijkheden of even sparren? Laat een terugbelverzoek bij ons achter en we nemen contact met je op!