<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=589186577843514&ev=PageView&noscript=1" />
Skip to content

Nascholing

Samen tillen we het onderwijs naar een hoger niveau.

Onderzoekend en ontwerpend leren bij de bètavakken

Hoe begeleid je onderzoekend en ontwerpend leren in de klas en hoe sluit je hiermee aan op het curriculum van de bètavakken? Deze training is speciaal bedoeld voor leraren en docenten die nog (bijna) geen ervaring hebben met onderzoekend en ontwerpend leren en naast theoretische verdieping ook een vertaalslag willen maken naar de praktijk. Tijdens deze training maak je kennis met de verschillende stappen van een onderzoeks- en ontwerpcyclus en krijg je praktische handvatten om 21e-eeuwse vaardigheden aan bod te laten komen in je lessen. Je werkt aan een persoonlijke praktijksituatie zodat je je opgedane kennis direct in de klas kunt gebruiken. Elke deelnemer ontwerpt een eigen lessenserie van 2 à 3 uur per week, gedurende 7 à 8 weken.

TIP: maak tijd vrij in het lesrooster tussen half oktober en begin december om je lessenserie in de klas te behandelen.

Doelgroep

De training is geschikt voor zowel PO-leraren als VO-docenten en richt zich op het gebruik van onderzoekend en ontwerpend leren als nieuwe werkvorm bij verschijnselen uit natuurkunde en techniek (onderdeel van “Oriëntatie op jezelf en de wereld”) en de bètavakken biologie, natuurkunde, scheikunde en wiskunde.

Werkvormen

Deze interactieve training is gericht op de praktijk. Samen met je medecursisten breid je je kennis over onderzoekend en ontwerpend leren uit. Daarna ga je vooral praktisch aan de slag met een eigen casus waarbij je een lessenreeks voor één gehele cyclus onderzoeken of ontwerpen maakt. Onder begeleiding van een van onze vakexperts leer je hoe je je lessenreeks kunt laten aansluiten bij het curriculum van jouw vak. Je gaat naar huis met een opzet voor een lessenserie en praktische werkvormen die je daarvoor kunt inzetten.

Literatuur

Voor deze docententraining maken we gebruik van de eindtermen van de bètavakken zoals gedefinieerd door SLO. We richten ons bij het PO op verschijnselen uit natuurkunde en techniek, onderdeel van “Oriëntatie op jezelf en de wereld”. Voor het VO richten we ons op de bètavakken biologie, natuurkunde, scheikunde en wiskunde.

Naast de SLO-eindtermen per vak komen in de trainingen ook de SLO leerlijn Onderzoeken, de SLO leerlijn Ontwerpen, en de SLO leerlijn 21e-eeuwse vaardigheden aan bod.

Tijdens deze training krijg je

Introductie

Een algemene introductie over onderzoekend en ontwerpend leren.

Inzicht

Inzicht in de 21e-eeuwse vaardigheden die bij onderzoeken en ontwerpen aan bod komen.

Handvatten

Praktische handvatten, werkbladen en werkvormen om onderzoekend en ontwerpend leren toe te passen in de klas.

Lessenserie

De mogelijkheid om een eigen lessenserie te ontwerpen zodat je op school meteen aan de slag kunt.

Ondersteuning

Ondersteuning van een vakexpert om jouw lessenserie te laten aansluiten op het curriculum.

Praktische informatie

Deze training kan gevolgd worden bij WisMon op basis van een individuele aanmelding óf bij jou op school, waarbij we de training geven aan een groep van max. 10 personen. 

Training bij WisMon

Datum & tijd
13 september (I)  14.30 – 17.30 uur.
11 oktober (II)  14.30 – 17.30 uur.
13 december 2019 (III)  14.30 – 17.30 uur.

Locatie
Lucasbolwerk 15, 3512 EH Utrecht.

Reader
Indien van toepassing worden benodigde readers tijdens de training uitgedeeld.

Kosten
Training bij WisMon o.b.v. individuele deelname: €525,- per persoon (voor drie dagdelen); vrijgesteld van BTW.

Training bij jou op school

We geven ook (maatwerk) trainingen op school. De kosten voor deze training zijn €2200,- per team (max. 10 deelnemers); vrijgesteld van BTW, excl. reiskosten.

Inschrijven

Deze training bij WisMon of bij jou op school volgen? Schrijf je in en wij nemen contact met je op.

Meer informatie?

Wil je meer weten over de mogelijkheden?

Neem gerust en geheel vrijblijvend contact met ons op, we denken graag met je mee.