<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=589186577843514&ev=PageView&noscript=1" />
Skip to content

Opleiding Onderwijsprofessional Techlab

Na deze opleiding weet je hoe je een techlab organiseert, hoe je de innovatieve leermiddelen in het techlab gebruikt en hoe je het techlab kunt inzetten voor verschillende doelgroepen en samenwerkingen.

Schrijf je direct in
Docenten en onderwijsprofessionals
VO
Diverse techlabs / Op locatie
Datum op aanvraag
8 dagdelen

Opleiding Onderwijsprofessional Techlab

In het kort

Heb jij op school een maakplaats of techlab vol met innovatieve materialen of ben je op zoek naar zo’n ruimte? Dan wil je deze natuurlijk op de juiste manier inzetten. Dat kan op verschillende manieren. Je kunt de ruimte gebruiken als klaslokaal, experimenteerruimte, activiteitencentrum, leeromgeving, brainstormplek of broedplaats. 

WisMon ondersteunt scholen bij het ontwikkelen van een effectieve leeromgeving, het inrichten van samenwerkingen met scholen, het vinden van de connectie met de regio en de beroepspraktijk, het ontwikkelen van lesmateriaal en/of de toepassing van vernieuwende en uitdagende lesmaterialen.   

 Door middel van 4 algemene modules en 4 technische modules, ga je aan de slag met de verschillende onderdelen voor het inrichten van een effectieve leeromgeving.  

 Als je een of meerdere modules afneemt krijg je daarnaast 1 jaar toegang tot het praktische lesmateriaal van ons online leerplatform Leapo. 

Doelgroep

Onderwijsprofessionals en begeleiders uit het VO die met een Techlab aan de slag willen of daarin werkzaam zijn. 

Tijdsduur 

De opleiding bestaat uit 8 dagdelen van elk 3 uur.

 

Schrijf je direct in

Wat leer je tijdens deze training?

  • Alles over de 7 werelden van techniek, de didactiek van ontwerpend leren en het 4C-ID model; 
  • Hoe je een techlab organiseert: van het effectief inrichten van de ruimte tot het inzetten van de juiste mensen;
  • Hoe je het techlab een structurele plek geeft in het curriculum;
  • Hoe je het techlab kan inzetten voor verschillende doelgroepen en samenwerkingen met de diverse partners;
  • Hands-on aan de slag gaan met innovatieve leermiddelen in een techlab, zoals 3D-printers, lasersnijders, interactieve mediatechnologie, robots, AI en Virtual Reality;
  • Aan de slag gaan met het ontwikkelen en uitbreiden van didactisch onderbouwd lesmateriaal voor je eigen school, dat je direct kan inzetten in de klas of techlab.
Ja, ik schrijf me in!

Praktische informatie

Inhoud

Module Algemeen 1: De 7 werelden van techniek 
Module Algemeen 2: De didactiek van ontwerpend leren en het 4C-ID model
Module Algemeen 3: Het creëren van een effectieve leeromgeving
Module Algemeen 4: Het techlab als ecosysteem

Module Technieken 1: Aan de slag met digitale fabricage 
Module Technieken 2: Aan de slag met interactieve (media)technologie
Module Technieken 3: Aan de slag met robotica
Module Technieken 4: Aan de slag met trends

Kijk voor meer informatie per module bij de aanvullende informatie onderaan de pagina.

 

Schrijf je direct in

Aanvullende informatie

De 7 werelden van techniek

Tijdens deze module duik je in de 7 werelden van techniek. We bekijken eerst wat deze 7 werelden precies inhouden. Vervolgens zien we hoe de 7 werelden te koppelen zijn aan de verschillende schoolvakken. Hierbij besteden we aandacht aan de beroepsprofielen voor vmbo, de schoolvakken op havo/vwo en het PO curriculum.  

Ook kijken we  hoe je deze werelden terugziet in jouw regio en hoe je leerlingen kunt inspireren door deze werkvelden naar het klaslokaal te halen. We bekijken enkele ‘best practices’ waarin een toepassing van de 7 werelden vanuit de regio een plek heeft gekregen in een techlab. 

Vervolgens gebruik je deze input om 7 thema’s voor lessenseries (1 per wereld) te bedenken. In  module 2 en de latere modules ga je er één concreet uitwerken 

Uiteindelijk product: 7 thema’s voor lessenseries (1 per wereld), die aansluiten bij leerlingen van verschillende opleidingen. 

Aan de slag met digitale fabricage

Tijdens deze module ga je hands on aan de slag met het digitaal ontwerpen en maken. Je leert de basis van het 3D-printen en je leert hoe je een bestand opmaakt voor lasersnijden. Tijdens het proces leer je het belang van het bijhouden van een proces en het inzichtelijk maken van mislukkingen. De uitkomst is niet het einde, maar pas het begin! 

Uiteindelijk product: je maakt een .stl en een .dxf bestand geschikt voor de 3D-printer en de lasersnijder. 

Direct toepasbaar in de praktijk
Al onze trainers zijn ervaren professionals
Aandacht voor jouw eigen leerdoelen

Zin om te starten?

Vul dan het inschrijfformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op!

Advies nodig?

Heb je een vraag die niet wordt beantwoord op de pagina? Of wil je gewoon samen met iemand sparren over jouw opleidingstraject?

Neem dan contact op met onze opleidingscoördinator Wendie via wendieuitterhoeve@wismon.nl of 030-237 21 22 of plan direct een online adviesgesprek in.

Alle vragen