<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=589186577843514&ev=PageView&noscript=1" />
Skip to content

Training Ruimtevaart en Sterrenkunde in de klas

Van het lanceren van raketten, tot het naspelen van het zonnestelsel. Met het gratis lesmateriaal van ESERO NL breng je het heelal tot leven. Hoe? Dat leer je in deze gratis training Ruimtevaart en sterrenkunde in de klas.

Schrijf je direct in
Docenten PO
PO, SBO
Online
0 euro
11 april 2024
15:30–17:00

Training Ruimtevaart en Sterrenkunde in de klas

In het kort

Hoe groot is het heelal? Waarom sturen mensen satellieten de ruimte in? En hoe werkt een raket eigenlijk? Het heelal zelf is niet alleen immens, de fascinatie die kinderen hebben voor de planeten en sterren is minstens zo groot. Hoe boor jij die natuurlijke nieuwsgierigheid aan bij jouw leerlingen? En hoe vertaal je dat in leuke en leerzame lessen binnen wetenschap en techniek? Om leerkrachten daarbij te helpen, ontwikkelde ESERO NL gratis lesmateriaal voor PO en VO.

Training voor groep 1-8 

Zin om in jouw klas aan de slag te gaan met ruimtevaart en sterrenkunde? WisMon verzorgt gratis trainingen voor leerkrachten in het basisonderwijs (groep 1-8). Ruimtevaarttechnologie, zoals aardobservatie en gps, is sterk verweven in onze levens. Ook in het hier en nu van je klas vind je de fenomenen van de ruimte terug. Hoe maak je dat met simpele middelen tastbaar voor je leerlingen? Dat leer je in deze training.

Je leert invulling geven aan de lessen ruimtevaart en sterrenkunde en hoe je daarin aansluit bij de didactiek van onderzoekend en ontwerpend leren. Met de schat aan gratis lesvoorbeelden, ontwikkeld door ESERO NL, breng je het geleerde direct in de praktijk. Je lessen bouw je eenvoudig op aan de hand van deze vier onderwerpen:

Onze plek in het heelal: leerlingen bekijken hun plek op aarde via google maps, spelen het zonnestelsel na en bestuderen de seizoenen met een lamp en bol van piepschuim.

Raketten: leerlingen bouwen zelf verschillende soorten raketjes en ontdekken al ontwerpend, testend en verbeterend principes als luchtdruk en de derde wet van Newton.

– Satellieten: leerlingen ontdekken de basisprincipes van aardobservatie. Ze zoeken naar de verstopte schat in het lokaal met behulp van 3 fictieve satellieten.  

– Afstanden in het heelal: Leerlingen maken verschillende schaalmodellen en brengen de afstanden tussen planeten in kaart. Aan de hand van druiven, cherrytomaatjes, peperkorrels en rozijnen, krijgen leerlingen een gevoel bij de immense grootte van ons heelal.

Doelgroep

Deze training is speciaal voor leerkrachten in het basisonderwijs (groep 1-8) die aan de slag willen met ruimtevaart en sterrenkunde.

Tijdsduur

In 1 dagdeel leer je hoe je aan de hand van het gratis lesmateriaal van ESERO NL inzet om jouw lessen over het heelal en ruimtevaart te verrijken.

 

Schrijf je direct in

Wat leer je tijdens deze training?

  • Je wordt enthousiast om met ruimtevaart en sterrenkunde aan de slag te gaan;  
  • Je leert over onze plek in het heelal, over raketten, satellieten en over de afstanden in het zonnestelsel;
  • Je leert invulling geven aan lessen ruimtevaart en sterrenkunde; 
  • Je leert hoe deze lessen aansluiten bij Onderzoekend en Ontwerpend leren (OOL); 
  • Je ontdekt waar je gratis lesmateriaal kan vinden over sterrenkunde en ruimtevaart;  
  • Je leert het praktische stukje tijdens de training toe te passen in de klas. 
Ja, ik schrijf me in!

Praktische informatie

Locatie

  • Deze training volg je online.

Prijs

  • Deze training is volledig gratis!

Data

  • Donderdag 11 april 15:30-17:00

 

Schrijf je direct in
Direct toepasbaar in de praktijk
Al onze trainers zijn ervaren professionals
Aandacht voor jouw eigen leerdoelen

Zin om te te starten?

Schijf je dan direct in voor de training Ruimtevaart en Sterrenkunde in de klas.

Advies nodig?

Heb je een vraag die niet wordt beantwoord op de pagina? Of wil je gewoon samen met iemand sparren over jouw opleidingstraject?

Neem dan contact op met onze opleidingscoördinator Wendie via wendieuitterhoeve@wismon.nl of 030-237 21 22 of plan direct een online adviesgesprek in.

Alle vragen