<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=589186577843514&ev=PageView&noscript=1" />
Skip to content

Karlijn: “Bij WisMon willen we gelukkige medewerkers.”

Als educatief ontwerper is Karlijn Ballemans verantwoordelijk voor verschillende leertrajecten die wij ontwerpen bij WisMon. Zo vormt zij de schakel tussen onderwijsmakers, programmeurs en de onderwijspraktijk.

“Op dit moment ben ik druk bezig met het opzetten en verder ontwikkelen van ons leerportaal Leapo,” vertelt Karlijn. “Hier willen we aan leraren en leerlingen laten zien hoe leuk Wetenschap & Techniek kan zijn. Het leerportaal is een manier om tot de gedragsverandering van leraren te komen waarin zij bèta, wetenschap en techniek meer gaan toepassen in de klas. 

Die gedragsverandering is volgens Karlijn een belangrijk aspect van een leertraject. “Een educatief ontwerper kijkt heel goed naar hoe een leertraject in elkaar zit: welke vaardigheden wil je aanleren bij de lerende en welke gedragsverandering is nodig? Op basis daarvan omschrijf je de stappen die de lerende moet zetten om die doelen te bereiken. Daarna kijk je naar de tools en interventies die daarvoor nodig zijn.”

Op dit moment is Karlijn bezig met het opzetten van een ‘training onderwijsontwikkeling’. “Zo kunnen interne en externe collega’s straks ook onderwijs gaan ontwikkelen. Daarnaast begeleid ik stagiaires in het ontwikkelen van onderwijs en geef ik hen feedback op hun werk.”

Gelukkige medewerkers

Zelf kwam Karlijn ook binnen als student bij WisMon: “Tijdens mijn opleiding ging ik als ZZP’er cursussen wiskunde geven. Daarna vroeg Tim of ik dat fulltime wilde doen. In eerste instantie zei ik nee, omdat ik niet per se les wilde geven, maar mensen wilde enthousiasmeren voor bèta, wetenschap en techniek. Tim zag daarin een match met de ambities van WisMon. Ik ben verschillende dingen gaan uitproberen en ging uiteindelijk als ‘onderwijsontwikkelaar’ aan de slag met projecten voor grote uitgevers en het ontwikkelen van ons eigen materiaal.”

Dat WisMon veel aandacht besteedt aan de juiste persoon op de juiste plek vindt Karlijn een groot pluspunt: “De directie wil graag gelukkige medewerkers. Winst maken is niet het doel. Ze gaan graag voor de persoon: die moet passen bij WisMon. Vervolgens kijken ze hoe ze de functie het beste kunnen vervullen. Dit zie ik ook bij andere collega’s.”

Geen grote baas

Een ander voordeel van werken bij WisMon is volgens Karlijn de informele werksfeer: “Er heerst geen bepaalde autoriteit, alles kan gezegd worden. Ik heb niet het gevoel dat er een grote baas is. Iedereen staat open om met elkaar te sparren.”

Een goed voorbeeld daarvan was het tekenen van haar eerste contract: “Ik had een afspraak met Martin in Amersfoort, het uitgeprinte contract had hij bij zich. Het ondertekenen deden we op een terrasje met een drankje. Dat symboliseert voor mij wat WisMon was en nog steeds is: je kan makkelijk met de directeur een biertje drinken.”

Ook waardeert Karlijn de flexibiliteit en vrijheid die ze krijgt. “Zo ben ik jaren achter elkaar een paar weken er tussenuit geweest om les te geven op een boot. Mijn wens op dit moment is om voor langere tijd op een boot te wonen en rond te trekken. Het eerste wat Martin dan zegt is: “Je blijft wel voor ons werken toch?” Die kans zou je bij een ander bedrijf niet zo snel krijgen.”

Nog bekender worden bij scholen

Hoewel WisMon snel groeit, hoopt Karlijn dat de organisatie niet té groot gaat worden: “Ik ben gestart bij WisMon toen er nog vier andere collega’s waren. Dat vond ik heel fijn, er zijn dan korte lijntjes. Inmiddels is het echt een heel ander bedrijf en ben ik niet meer alleen in mijn functie. Meerdere collega’s kunnen nu ook mijn werk oppakken, dat is prettig. Wel jammer is dat ik nu niet alles meer weet van waar iedereen mee bezig is.”

Daarnaast hoopt Karlijn dat WisMon hun diensten in de toekomst nóg beter gaat neerzetten en bekender wordt bij scholen: “Ik hoop dat we dan als dé expert worden gezien op het gebied van W&T. De rol die ik daarin voor mezelf zie is het voeren van gesprekken met onze kennispartners en hen adviseren in het vormgeven van onderwijs. Komende tijd wil ik me bijvoorbeeld verdiepen in het inzetten van andere werkvormen, zoals e-learning.”

Iedereen is erg bevlogen

Die ruimte om nieuwe dingen op te pakken ziet Karlijn als kenmerkend voor WisMon. “De autonomie ligt bij de werknemers. We zijn geen stijf bedrijf, iedereen is erg bevlogen, we willen alles oppakken. Dat enthousiasme komt ook voornamelijk van Martin en Tim: zij zijn voor mij echt de drijvende krachten in het bedrijf. Dat vind ik waardevol, dat je ze overal in de organisatie ziet en dat ze zo betrokken zijn.”

Verhalen van andere collega's

Van STEM naar STEAM op het Novalis College

Lees verder

Digital Geletterdheid leerlijn & implementatie voor Hub Noord-Brabant

Lees verder

Het Zwinlokaal van de Toekomst laat leerlingen techniek beleven

Lees verder