<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=589186577843514&ev=PageView&noscript=1" />
Skip to content

Schoollabs - DNA practicum

Zoek je als biologiedocent een moderne oplossing om snel je eigen DNA laboratorium tijdens het practicum lesuur in je klas te creëren? Maak practica leuk en makkelijk met onze Schoollabs.

Schoollabs maakt het mogelijk dat leerlingen eenvoudig en snel een volledige DNA laboratoriumtest tijdens de biologie practicumles kunnen uitvoeren. De Schoollabs apparatuur is hands-on en betrouwbaar in gebruik en specifiek ontworpen voor intensief gebruik in het klaslokaal. Leerlingen kunnen in groepjes van 2-4 eenvoudig en snel DNA testen prepareren, uitvoeren en hun resultaten bekijken. Zo creëren ze hun eigen laboratorium! Onze Schoollabs maken leerlingen enthousiast om zich echt te verdiepen in moleculaire biologie.

Voordelen van DNA Practica met Schoollabs

Modern & eenvoudig

De Schoollabs apparatuur bevat de nieuwste technologie en is eenvoudig te bedienen. Leerlingen kunnen snel DNA testen prepareren, uitvoeren en de resultaten via een smartphone of tablet uitlezen. 

Snel aan de slag

De Schoollabs zijn specifiek ontworpen voor intensief gebruik in het klaslokaal. De apparatuur werkt snel en betrouwbaar en de lespakketten die aansluiten op het curriculum maken dat je direct aan de slag kunt.

Motiverende lespakketten

De Schoollabs worden geleverd met kant-en-klaar lesmateriaal voor zowel leerling als docent. Het lesmateriaal sluit aan op het curriculum en de belevingswereld van de leerlingen. Hierdoor raken ze gemotiveerd om zelf aan de slag te gaan en de prikkelende opdrachten op te lossen.

Probeer Schoollabs uit!

Wil je bekijken of Schoollabs iets voor jou is? Plan een online demonstratie in. Liever schoollabs direct uitproberen? Wij komen graag langs voor jouw sectie op je school. We nemen dan zelf alle voorbeeld lesbrieven en de benodigdheden voor een voorbeeldpracticum mee.

Plan een afspraak

Schoollabs brengt practica tot leven

Arrangementen

Wil je direct beginnen met Schoollabs bij jou op school? Kies één van onze arrangementen; een totaalpakket inclusief Schoollabs apparatuur, training, begeleiding en lesmateriaal.

Schoollabs apparatuur

Bekijk onze klassensets gelelektroforese, PCR inclusief centrifuge of zelfs een totaalpakket hardware voor DNA-onderzoek in de klas. Of vind reserve onderdelen, zoals pipetten, centrifuges, enkele PCR-apparaten of onderdelen van het gel elektroforese apparaat.

Lespakketten

Met onze lespakketten haal je alles wat je nodig hebt voor één practicum in huis (genoeg voor 28 leerlingen): DNA-samples, agarose cupjes (met kleuring), buffer, enzymen, lesbrieven en docentenhandleiding. Uitpakken en starten dus!

Advies

Op zoek naar advies voor het inzetten van vernieuwende leermiddelen om het practicumonderwijs te verrijken? Wij  zetten onze kennis graag in om mee te denken met jouw onderwijsvraagstuk. Of het nu gaat om het inzetten van moderne practicumleermiddelen of het inrichten van een compleet practicumlokaal: wij helpen je verder!

Lesmateriaal

Het Schoollabs lesmateriaal voor docent en leerling is eigentijds en sluit aan op het curriculum. De context van de opdrachten spreekt tot de verbeelding waardoor leerlingen gemotiveerd aan de slag gaan. Bekijk hier een greep uit het lesmateriaal.

Wil je ons lesmateriaal verder bekijken om te zien of Schoollabs van meerwaarde kan zijn in jouw practicum les? Laat je mailadres achter en bekijk een hele lesbrief en docentenhandleiding.

Super koe

vmbo-t

Leerlingen adviseren een boer over de aanschaf van nieuwe koeien. Ze bepalen het genotype voor de hoeveelheid melk die gegeven wordt. Dit heeft invloed op de hoeveelheid kaas die gemaakt kan worden. Hierbij gebruiken ze hun kennis over DNA, voeren ze zelf de gelelektroforese uit en trekken ze conclusies uit de resultaten.

Leskaarten
Docentenhandleiding

CSI

vmbo-t

Door analyses van alibi’s, motieven, haren, vingerafdrukken en een DNA-test proberen leerlingen te achterhalen of het overlijden van actrice Olivia gaat om een moordzaak en wie de eventuele dader is. Hierbij gebruiken ze hun kennis over DNA, voeren ze zelf een gelelektroforese uit en trekken ze conclusies uit de resultaten.

Leskaarten
Docentenhandleiding

Foodfestival met nasmaak

vmbo-t

Leerlingen proberen te achterhalen welk gerecht de bron was van een voedselgerelateerde uitbraak door het eetgedrag van de gasten te analyseren en bacterie-DNA op te sporen in het voedsel. Hierbij gebruiken ze hun kennis over DNA, microbiologie en voeding. Ze voeren een gelelektroforese uit en trekken conclusies uit hun resultaten.

Leskaarten
Docentenhandleiding

De beste koeien

4/5 havo

Een boer met keuzestress. Leerlingen bepalen het genotype, gebruiken hun kennis over DNA, voeren zelf een gelelektroforese uit, en adviseren zo een boer over aanschaf  van melkvee.

Lesbrief
Docentenhandleiding

CSI

4/5 havo/vwo

Wie is de dader? Leerlingen gaan op Crime Scene Investigation en maken d.m.v. gelelektroforese kennis met de analyse van haren en vingerafdrukken. Aan de hand van hun resultaten kunnen ze een persoon identificeren.

Lesbrief
Docentenhandleiding

Walvis DNA

4/5 havo/vwo

Wie is de vader van Luna? Leerlingen leren hun kennis over DNA en erfelijkheid toepassen met gelelektroforese en trekken conclusies over verwantschap.

Lesbrief
Docentenhandleiding

Voedselinfectie

5/6 vwo

Een feestje met bijsmaak. Leerlingen stellen hypotheses op en voeren experimenten uit met gelelektroforese om te achterhalen welk gerecht op het feestje de bron was van de voedselinfectie.

Lesbrief
Docentenhandleiding

Huntington

5/6 vwo

Een ziekte in de stamboom. Wanneer een man symptomen ontwikkelt van de ziekte van Huntington, besluit hij op onderzoek te gaan in zijn stamboom en zijn kinderen te laten testen. De leerlingen voeren hiervoor de gelelektroforese uit, interpreteren alle data en geven advies.

Proeven aan genetica

5/6 vwo

Onderzoek je eigen DNA! Leerlingen maken kennis met de genetica van smaakwaarneming, en bepalen hun eigen genotype m.b.v. PCR, restrictie-enzymen en gelelektroforese.

Lesbrief
Docentenhandleiding

Apparatuur, arrangementen en lespakketten

Bekijk onze leermiddelen voor practicumonderwijs. Op zoek naar meer ondersteuning? Onze arrangementen helpen van a tot z met training, lesmateriaal en begeleiding bij de toepassing van practicumonderwijs in de klas.

Arrangement PCR
€4,833.95 incl. BTW
Arrangement gelelektroforese
€4,228.95 incl. BTW
Lespakket CSI: Wie is de dader?
€211.75 incl. BTW

Onze partner

 

WisMon heeft met MiniOne de handen ineengeslagen om te komen tot Schoollabs: een totaaloplossing om eenvoudig en snel je eigen DNA laboratorium in de klas te creëren. De combinatie van de revolutionaire MiniOne apparatuur en de aansluiting op het curriculum met kant-en-klaar lesmateriaal maakt het mogelijk om volledige DNA testen binnen het tijdsbestek van het practicumlesuur in je klas uit te voeren. De snelle, moderne apparatuur en de prikkelende contexten van de lesopdrachten spreken tot de verbeelding waardoor leerlingen enthousiast worden om zich echt te verdiepen in moleculaire biologie.

 

“Met Schoollabs van WisMon leven leerlingen uit bovenbouw havo/vwo zich uit met practica rondom dna-onderzoek. (…) Alle practica worden begeleid door vragen rondom het thema dna en de uitkomsten van de experimenten. De leerlinghandleidingen bevatten duidelijke instructies voor het praktische gedeelte. (…) De docentenhandleidingen bevatten naast een antwoordmodel ook uitgebreide achtergrondinformatie over de technieken. Ook worden er handige instructievideo’s over de technieken meegeleverd.”

Bionieuws

Bouw je klaslokaal om tot dna-lab. (27 februari 2021)

Meer informatie of een offerte aanvragen?

Wil je meer weten over de inzet van Schoollabs in het onderwijs of wil je een offerte aanvragen? Laat een terugbelverzoek bij ons achter of vraag een offerte aan en we nemen contact met je op.

Bel mij terug Offerte aanvragen

Leapo lesportaal en trainingen

Schoollabs inzetten in jouw lessen maar opzoek naar ondersteuning en lesmateriaal? In ons lesportaal Leapo vind je uitgewerkte leerlijnen met cursussen voor jou als leerkracht en vele lesbrieven waarmee je direct aan de slag kunt. Of bekijk onze trainingen.

Leapo Lesportaal Trainingen