<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=589186577843514&ev=PageView&noscript=1" />
Skip to content

Lesmateriaal voor leerkrachten

Zoek je lesmateriaal over wetenschap en techniek, de natuur, wiskunde, scheikunde of andere bètavakken? Dan ben je bij WisMon aan het goede adres! Op deze pagina vind je een verzameling van lesmateriaal geschikt voor het primair en voortgezet onderwijs.

WisMon lesmateriaal

 

We bieden gratis lesmateriaal aan voor het primair en voortgezet onderwijs, speciaal voor docenten die meer met robotica en programmeren, 3D-ontwerpen en virtual reality willen doen in het (online) onderwijs. Onze liesbrieven bevatten naast een docentenhandleiding en tips & tricks en handige oefenopdrachten voor leerlingen.

Robotica & programmeren

Programmeren met mBlock 5.

Downloaden

VR

Ontwerpen en programmeren in CoSpaces.

Downloaden

3D-printen

Ontwerpen en programmeren in Tinkercad.

Downloaden

W&T

Aan de slag met ontwerpend leren.

Downloaden

Uitgelicht

Social distancing met de mBot

Het houden van 1,5 meter afstand wordt ook wel het nieuwe normaal genoemd. Om leerlingen op een leuke, stressvrije manier meer te leren over afstand houden, hebben we gratis lesmateriaal ontwikkeld voor de mBot. Wanneer ze de volledige taak hebben doorlopen, hebben leerlingen hun eigen robotalarm gemaakt zodat het makkelijker is om 1,5 meter afstand te houden.

Social distancing met de mBot

Programmeren met mBot

Downloaden

Lees na het downloaden eerst het bestand ‘Didactische verantwoording’ en ‘Hele taak’ zodat je op hoogte bent van de didactiek achter ons lesmateriaal en deze les optimaal kunt benutten. 

Automatisch lesbrieven in je mailbox ontvangen?

Wil jij onze lesbrieven vaker ontvangen en heb je je nog niet aangemeld voor de nieuwsbrief? Schrijf je dan in en ontvang maandelijks onze nieuwsbrief met met nuttige informatie en inspiratie voor jou als leerkracht, inclusief de nieuwste lesbrief waarmee je direct aan de slag kunt.

Inspiratie voor primair onderwijs

Verwonderpaspoort

Met het Verwonderpaspoort kunnen leerlingen op ontdekkingstocht in de wereld van natuur, wetenschap, techniek en duurzaamheid.

Ga erheen

NEMO Science Museum

NEMO heeft allerlei projecten en lesmateriaal zodat je in de klas eenvoudig aan de slag kunt met wetenschap en techniek.

Ga erheen

de Rolf groep

Bij de Rolf groep vind je een overzicht van lesmateriaal van verschillende methodes waaronder Natuurzaken en Wijzer! Natuur en techniek.

Ga erheen

WNF

 

Het Wereld Natuur Fonds heeft gratis lesmateriaal ontwikkeld voor groep 5 t/m 8 over natuur, klimaat, duurzaamheid en wilde dieren.

Ga erheen

Jantje Beton & IVN Natuureducatie

Naast buitenlessen vind je hier ook thuisopdrachten die leerlingen (met hun ouders) buiten uit kunnen voeren.

 

Ga erheen

Expertisecentrum Wetenschap & Techniek

Het EWT heeft verschillende lessenseries voor groep 1 t/m 8 verzameld waarin onderzoekend en ontwerpend leren centraal staan.

Ga erheen

Thuis in de ruimte

Altijd al een bezoekje aan de ruimte willen brengen? Thuis in de ruimte heeft lessen, activiteiten en informatie verzameld om de wereld van de ruimtevaart te ontdekken.

Ga erheen

Stichting FutureNL

Van dieren met scharnieren tot het grote evolutiespel en het maken van een hexahexaflexagon. Bij FutureNL vind je allerlei leuke thuisopdrachten.

Ga erheen

Inspiratie voor voortgezet onderwijs

Labster

In de interactieve virtuele labs van Labster kunnen leerlingen experimenteren met online practica voor biologie, scheikunde en natuurkunde.

Ga erheen

Wikiwijs

Hier vind je bijna 30 e-klassen voor bovenbouw havo/vwo voor de vakken NLT, scheikunde, natuurkunde, biologie, wiskunde en informatica die leerlingen online kunnen volgen.

Ga erheen

NEMO Science Museum

NEMO biedt naast lespakketten voor biologie, natuurkunde, scheikunde en wiskunde ook projecten rond bijvoorbeeld ruimtevaart en sterrenkunde aan.

Ga erheen

BiomimicryNL

Met de Biomimicry Challenge worden leerlingen uitgedaagd om de natuur als inspiratie te gebruiken voor een ontwerpprobleem.

Ga erheen

Natuurkunde.nl

Op natuurkunde.nl vind je honderden opdrachten rond electriciteit en magnetisme, golven en straling, mechanica en andere natuurkundige onderwerpen.

Ga erheen

Stichting FutureNL

Bij Stichting FutureNL vind je allerlei gave thuisopdrachten. Zo kunnen leerlingen onderzoeken hoe je nooit meer een spel verliest en worden ze uitgedaagd een eigen scoresysteem te programmeren.

Ga erheen

Inspiratie voor onderwijs op afstand

Afstandsonderwijs po

Hier vind je een uitgebreid stappenplan en nuttige informatie om afstandsonderwijs in het primair onderwijs vorm te geven.

Ga erheen

Afstandsonderwijs vo

Voor het geven van goed afstandsonderwijs in het voortgezet onderwijs kun je gebruikmaken van deze overzichtelijke informatie en handige tips.

Ga erheen

Vernieuwenderwijs

Bij Vernieuwenderwijs vind je uitgebreide informatie om afstandsleren voor leerlingen en studenten mogelijk te maken.

Ga erheen

Bètapartners

Bij Bètapartners vind je voor elk bètavak tips om op afstand les te geven.

 

 

Ga erheen

Today's Teaching Tools

Today’s Teaching Tools heeft een korte online cursus ontwikkeld om leraren te helpen hun online onderwijs vorm te geven.

 

 

Ga erheen

Universiteit Twente

Bij de Universiteit Twente vind je o.a. relevante wetenschappelijke artikelen over het vormgeven van online onderwijs en tips & tricks voor onderzoekend en ontwerpend leren op afstand.

Ga erheen

Nieuwsbrief

Met onze nieuwsbrief houden we je maandelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen, evenementen & activiteiten en leuke projecten rondom innovatief bèta-, wetenschap- en techniekonderwijs. Daarnaast delen we zelf natuurlijk ook gratis lesmateriaal zodat je meteen aan de slag kunt.

 

Schrijf je in

Innovatief onderwijs

WisMon ondersteunt scholen en instellingen binnen thema’s als 21e-eeuwse vaardigheden, onderzoekend en ontwerpend leren, robotica, 3D-printen, virtual reality en wetenschap & techniek. We verzorgen praktijkgerichte nascholing voor leraren, begeleiden innovatietrajecten en ontwikkelen effectieve lesmaterialen en prikkelende gastlessen.