<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=589186577843514&ev=PageView&noscript=1" />
Skip to content

Cursus biologie havo

Heb jij biologie havo nodig om toegelaten te worden tot het hbo of de universiteit? Onze cursus biologie havo behandelt de gehele bovenbouwstof en bereidt jou voor op het CCVX voortentamen, het behalen van een deelcertificaat of een ander afsluitend examen.

Schrijf je nu in!

Hoe werkt een cursus biologie havo?

Onze cursussen biologie havo starten elk jaar in januari, juni en september in Utrecht. Elke cursus biologie havo heeft een vast aantal uur om de hele bovenbouwstof te doorlopen. De intensiteit en duur verschillen echter per cursusblok en variëren in een studielast van 7 tot 35 uur per week.

In het groene blok hieronder staat de planning. Lees ook de informatie in het drop down menu onder “Belangrijk”.

Naast een cursus biologie havo kun je bij ons ook terecht voor een cursuswiskunde A havo,wiskunde B havo, natuurkunde havo, scheikunde havo. Wil je meerdere vakken gaan volgen? Kijk dan op de pagina meerdere vakken volgen.

Kies je examen biologie havo en haal je certificaat!

Je sluit de cursus biologie havo af met een examen dat door een externe partij wordt afgenomen. Je kiest bij WisMon altijd zélf je afsluitende examen biologie havo en je dient je hiervoor zelf in te schrijven. De meest gangbare examens zijn het CCVX voortentamen en het staatsexamen. Lees meer informatie op de pagina over alle  afsluitende examens.

Praktische informatie

 • Kosten 825,- (excl. boeken en examen);
 • Betaling: Aanbetaling en eenmalige incasso of 4 termijnen (zomercursus in 2 termijnen);
 • Studielast: per les van 3,5 uur mag je rekenen op gemiddeld 3,5 uur zelfstudie;  
 • Groepsgroottebij een cursus op locatie is de maximale grootte 13 cursisten;
 • Opname lessen: Lessen in Utrecht worden (indien mogelijk) opgenomen. Lessen in Amsterdam niet;
 • Startdatum: Kijk hieronder voor de exacte startdata en tijden.

We adviseren je om je 3 weken van tevoren in te schrijven. 

Voorkennis biologie havo

Om de cursus biologie havo goed af te kunnen ronden heb je minimaal kennis van de onderbouwstof van biologie nodig. Kennis op havo 4 niveau is een pré. Bij twijfel of je voldoende voorkennis hebt voor deze cursus, kun je dit document doorkijken. Daarin staat uitgelegd welke kennis je nodig hebt. Ook vind je er enkele opgaven. 

Beheers je de onderbouwstof wiskunde nog niet voldoende? Of kom je van het mbo af? Dan adviseren we je om éérst de basiscursus wiskunde te volgen.  

Benodigdheden biologie havo

Je hebt het volgende lesmateriaal nodig voor deze cursus: 

 • Biologie voor jou havo, deel 4a, 4b, 5a, 5b; 
 • Binas (6e editie);
 • Reguliere rekenmachine; 
 • Voortentamenbundel biologie havo (inbegrepen bij de cursusprijs); 
 • Een laptop 

Tijdens de cursus ontvang je toegang tot het digitale lesmateriaal in Microsoft Teams.

WisMon verzorgt alleen digitale antwoorden. Indien je een antwoordenboekje wilt, dien je deze zelf elders aan te schaffen. WisMon verkoopt en verhuurt geen antwoordenboekjes.

Kleine groepen
Deskundig
Persoonlijk

Opbouw cursus biologie havo

Blok 1

Cellen, deling, voorplanting en genetica

bouw en functie van cellen, celdeling, groei en ontwikkeling, menselijke voortplanting en seksualiteit, erfelijkheid, moleculaire genetica

Blok 2

Fotosynthese, stofwisseling en eiwitten

voorwaarden voor fotosynthese, chloroplasten, homeostase, assimilatie, dissimilatie, bouw en functie van eiwitten, eiwitsynthese

Blok 3

De mens

circulatie en ademhaling, voeding en vertering, omzetting, opslag en uitscheiding, zenuwstelsel en beweging, hormonale regulatie, zintuigen en huid, afweer

Blok 4

Planten en dieren

gedragsbiologie, planten, fotosyntheseproces, ecologie, milieubiologie, ordening, evolutie, wet van Hardy-Weinberg

Blok 5

Examenvoorbereiding

 

 

Doris
Biologie vwo

 

Puck
Scheikunde vwo

De topdocenten bij Wismon hebben ervoor gezorgd dat ik binnen drie maanden mijn scheikunde certificaat heb behaald. Op het volwassenonderwijs zou ik hier twee jaar over hebben gedaan, naast mijn twee andere vakken. Heel fijn dat het met deze stoomcursus veel sneller is gelukt. De docenten hebben oog voor jouw leerproces en geven je het vertrouwen dat dit gaat slagen. Ik raad Wismon zeker aan!

Sterre
Scheikunde vwo

Ik zou iedereen aanraden een scheikunde cursus bij Wismon te volgen. Er werd erg duidelijk uitgelegd en goed antwoord gegeven op al je vragen. Hierdoor was ik goed voorbereid voor het examen en heb ik deze ook gehaald met een 7.

Julie
Scheikunde vwo

Dankzij Wismon heb ik binnen no time mijn ccvx toetsen gehaald! Met behulp van bekwame, gedreven docenten en een strak lesplan was ik precies op tijd voldoende voorbereid. Het is even hard doorwerken, maar voordat je het weet, heb jij je ontbrekende vakken en kan je beginnen aan de studie die je echt wilt doen! Zeker de moeite waard! Zonder Wismon was het mij in ieder geval niet gelukt..!

Alle vragen