<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=589186577843514&ev=PageView&noscript=1" />
Skip to content

De 3D-printer in het Makerslab van Basisschool ‘t Slingertouw

WisMon werkt aan diverse projecten op individuele basisscholen en middelbare scholen. Momenteel lopen er meer dan 650 projecten in het primair en voortgezet onderwijs. In deze reeks lichten we steeds een project uit. Dit keer lees je over de 3D-printer in het Makerslab van Basisschool ‘t Slingertouw.

Als Remco Liefting, teamleider innovatief onderwijs bij WisMon, samen met Robin Platjouw door het gebouw van basisschool ’t Slingertouw in Eindhoven loop, komt er meteen een aantal kinderen op ze af: ‘Meneer Robin, de dino is klaar. Hij is echt vet geworden!’ En inderdaad. Even later heeft Robin de schedel van een Tyrannosaurus Rex in zijn handen. Gemaakt met de 3D-printer van de school. En vet is-ie!

Maakonderwijs met de 3D-printerHet idee: kinderen in aanraking met techniek

Als leerkracht van groep 7 en ict-coördinator van de school had Robin de grote wens om kinderen meer in contact te brengen met techniek. ‘Onze school ligt met Brainport, ASML, Philips en de TU Eindhoven om de hoek, eigenlijk in het hart van de technische bedrijvigheid. Toch merken de leerlingen daar weinig van. Ik heb daarom een subsidieaanvraag gedaan bij Onderwijs Pioniers. Ik wilde namelijk graag een technisch lab maken om de nieuwsgierigheid van kinderen naar techniek te prikkelen. En dat is gelukt! Sinds november 2014 hebben we L@b4makers, een prachtige ruimte die is uitgerust met computers, technisch Lego, Makey Makey, LittleBits, Cuboro knikkerbanen en mijn grootste wens: een 3D-printer.’

Het project: zelf bouwen, daarna modelleren en 3D-printen

Voordat leerlingen van ’t Slingertouw kunnen 3D-printen, gaan ze de 3D-printer eerst zelf bouwen. Van WisMon krijgt de school een doos geleverd met daarin een handleiding en alle onderdelen om een 3D-printer te maken. Het zelf bouwen van de printer is een belangrijk onderdeel van het project. “We willen kinderen meer bieden dan alleen kennis laten maken met de printer zelf, maar ook leren hoe die printer in elkaar zit. Als jij zelf hebt meegebouwd aan zo’n geweldig apparaat ben je veel meer betrokken. Kinderen zijn trots op hun prestatie en voelen zich mede-eigenaar van de printer. Op die manier gaat techniek veel meer leven.”

Kinderen leren hoe ze modellen van 3D-ontwerpen op internet kunnen zoeken en ontwerpen hun eigen printbare modellen. Donna (10) en Daphne (11) uit groep 7 zijn in het lab van Robin met de 3D-printer aan de slag gegaan. ‘We hebben eerst op de tablet onderzocht wat je allemaal met een 3D-printer kunt doen’, vertellen ze enthousiast. ‘Daarna hebben we zelf ontwerpen gemaakt. Dat kan in een speciaal computerprogramma. We hebben onze naam gemaakt met hartjes erbij. In het programma kun je die dan in elkaar schuiven. De printer verwarmt een soort plastic waardoor het vloeistof wordt. Dan gaat hij steeds een laagje plastic printen. Je kunt er gave dingen van maken zoals de Eiffeltoren of een eenhoorn. Het is echt cool dat wij een 3D-printer hebben op school!’

Het resultaat: 3D-printer zorgt voor populaire wc’s

‘Of kinderen door het technisch lab ook echt meer belangstelling hebben gekregen voor techniek, kan ik natuurlijk niet bewijzen’, zegt Robin Platjouw. ‘Maar ik merk het zeker aan de enthousiaste reacties. Ik denk dat kinderen sowieso geïnteresseerd zijn in techniek. Ze willen graag dingen onderzoeken en ontdekken. Ze krijgen hier veel vrijheid in het lab en dat gaat prima. Ze zijn altijd druk met het uitvoeren van nieuwe ideeën. En de wc’s die achter de 3D-printer zijn, worden ineens veel vaker bezocht; kun je onderweg mooi even checken waar de printer mee bezig is!’ Robin Platjouw geeft met dit ‘lab’ kinderen een kijkje in de keuken van wat mogelijk is op techniekgebied in de nabije toekomst.

 

Andere projecten

Een echte onderneming op de basisschool: het kan met de 3D-printer!

Lees verder

Van waterraket tot prothese: voor alles een oplossing met de 3D-printer

Lees verder

3D-ontwerpwedstrijd voor scholen: een medaille voor GigaG Cascaderun Hoogeveen

Lees verder

Remco krijgt jouw techniekvraag van de grond!

Geen enkele school is hetzelfde en dat geldt ook voor de vraagstukken rondom techniekonderwijs. Wat is er precies nodig op jouw school? Vanuit zijn jarenlange ervaring op het gebied van techniek in het onderwijs, kijkt Remco graag met je mee.

Je kunt Remco bereiken via remco@wismon.nl of 030-237 2120.

Meer weten?

Wil je meer weten of sparren over wat WisMon voor jouw school kan betekenen? Neem dan contact met ons op via onderwijs@wismon.nl of 030-2372100. Wij denken graag met je mee!