<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=589186577843514&ev=PageView&noscript=1" />
Skip to content

Onderzoekend en ontwerpend leren

Onderzoekend en ontwerpend leren is een didactiek die je waarschijnlijk onbewust al regelmatig toepast. WisMon helpt je de lessen te kaderen, structuur te bieden en de puntjes op de i te zetten. 

Bekijk trainingen en opleidingen

Je doet al meer dan je denkt

Bij WisMon snappen we dat je het als leerkracht al druk genoeg hebt en niet altijd de tijd of energie hebt om een nieuwe methode te gebruiken. Gelukkig hoeft dat bij onderzoekend en ontwerpend leren (OOL) ook niet: je doet vaak al veel meer dan je denkt.

Vaak kun je met een kleine aanpassing in het begeleiden al heel veel bereiken. Met de OOL Cyclus kader je de lessen en bied je leerlingen meer structuur. Tijdens onze trainingen zetten we samen de puntjes op de i, waardoor jij er zonder al te veel moeite voor kunt zorgen dat de leerlingen goed hun eigen onderzoek in de klas kunnen doen. Onze methode in deze teamtrainingen is voordoen, samendoen om het vervolgens zelf te kunnen doen!

 

Bekijk alle opleidingen en trainingen Stuur mij meer informatie

Onze O&O oplossingen

Trainingen en opleidingen

Hoe je onderzoekend en ontwerpend leren toepast in de klas, daar helpt WisMon je bij. Onze W&T trainers laten je dit ervaren in onze trainingen en opleidingen. We pakken bestaande lessen, thema’s en methodes aan om ze nog meer OOL te maken.

Techniekcoaches

Wil je als school aan de slag met onderzoekend en ontwerpend leren, maar heb je op het moment geen leerkracht beschikbaar die prikkelende lessen kan geven? Bij WisMon vind je goed getrainde techniekcoaches die een lesdag of dagdeel voor hun rekening nemen.

Waarom OOL?

Dit is dé didactiek die honderd procent aansluit bij W&T. Het geeft leerlingen ruimte om hun nieuwsgierigheid en de daar bijhorende eigen vragen te mogen onderzoeken. Zodoende leren ze in een context die de leerlingen aanspreekt.

Bijkomend voordeel: dit verhoogt het leerrendement, het plezier bij de leerlingen (en hun leerkracht) en biedt ruimte om meer vakoverstijgend te kunnen werken. Doe je dit slim? Dan bespaart het je team op den duur (voorbereidings-)tijd.

Alle opleidingen en trainingen

O&O Trainingen en opleidingen

BYOR workshop: ontwerpen met elektronica

Duik in een creatief ontwerpproces en ontdek de wereld van elektronica in het onderwijs.
1 dagdeel
Op locatie

Training Ruimtevaart en Sterrenkunde in de klas

Breng het heelal tot leven in jouw klas met deze gratis training en het gratis lesmateriaal van ESERO.
1 dagdeel
Utrecht / Online

Teamtraining Ruimtevaart en Sterrenkunde in de klas

Breng het heelal tot leven in jouw klas met deze gratis training en het gratis lesmateriaal van ESERO.
1 dagdeel
Op locatie

Basistraining Onderzoekend en Ontwerpend leren

Onderzoekend en Ontwerpend leren is dé didactiek van W&T-onderwijs. Leer hoe je dit op een goede manier inzet in de klas.
1 dagdeel
Op locatie

Maakkunde Teamtraining

Leer samen met je team hoe je de gratis lesmethode van NEMO Maakkunde in jouw school integreert!
1 dagdeel
Op locatie
Ga vakoverstijgend aan de slag
Van samen doen tot zelf doen!
Altijd een oplossing die past bij jouw school

Nieuwsgierig? We vertellen je graag meer!

Omdat geen enkel vraagstuk rondom wetenschap en techniek hetzelfde is, willen we met je meedenken. Onze W&T expert Marcella neemt graag contact met je op om te kijken waar we je bij kunnen helpen.

Je kunt Marcella bereiken op marcella@wismon.nl of 030-237 21 24 of plan een vrijblijvend adviesgesprek in.

Wat houdt O&O in?

Onderzoekend leren

De naam zegt het al: bij onderzoekend leren stimuleer je je leerlingen zelf op onderzoek uit te gaan. Jij als leerkracht vertelt niet hoe iets werkt; dat vinden de leerlingen proefondervindelijk uit.

Maar onderzoekend leren gaat veel verder dan alleen maar proefjes doen. Afhankelijk van de insteek die je kiest voeren kinderen delen van hun onderzoek of hun hele onderzoek van begin tot eind uit. Dat betekent dat ze zelf een onderzoeksvraag formuleren en na goedkeuring daarvan het onderzoek daadwerkelijk gaan doen.

Ontwerpend leren

Ontwerpend leren is veel meer dan een knutselles. Binnen deze motiverende didactiek nodig je je leerlingen uit een oplossing te bedenken voor een vraagstuk. Het kan gaan om het ontwerpen van een voorwerp, maar ook om iets groots als een dierenverblijf.

Het proces houdt niet op bij het bedenken van een passende oplossing. Je kunt ervoor kiezen leerlingen een prototype te laten ontwikkelen. Zo worden kinderen op natuurlijke wijze enthousiast gemaakt voor de technische kant van de wereld waarin ze leven.