<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=589186577843514&ev=PageView&noscript=1" />
Skip to content

Wetenschap en Techniek op de basisschool

Van starten met een W&T coördinator tot het integreren van W&T in het curriculum van jouw school: WisMon biedt basisscholen praktijkgerichte ondersteuning. Zo kan jouw school de komende jaren aan de slag!

Ja, ik wil starten met W&T

Waarom Wetenschap en Techniek op de basisschool?

Met Wetenschap en Techniek zet je flink in op 21e-eeuwse vaardigheden, zoals probleemoplossend, creatief en kritisch denken, samenwerken en ondernemen. Met deze skills gaan kinderen zelfverzekerd de toekomst tegemoet. Bovendien werk je met W&T heel concreet toe naar de kerndoelen van SLO binnen het thema ‘Oriëntatie op jezelf en de wereld’. 

Wetenschap en Techniek onderwijs prikkelt nieuwsgierigheid en creativiteit en bereidt kinderen voor op een toekomst die bol staat van techniek. Hoe eerder je daarmee begint, hoe groter de kans dat kinderen hun technische talenten omarmen en voor een carrière in de techniek kiezen. 

Wetenschap en Techniek op school: hoe doe je dat?

Het realiseren van W&T onderwijs kan best spannend zijn. Het voelt mogelijk als nieuw, anders en als “weer iets erbij”. Een manier om Wetenschap en Techniek duurzaam te integreren in het curriculum is door het te combineren met andere vakken. Een maatwerk W&T-traject van WisMon helpt je hierbij. 

WisMon kijkt specifiek naar wat jouw school nodig heeft. Het type school en de manier waarop methoden gebruikt worden is het startpunt voor W&T integratie. Schoolthema’s waarop we kunnen aanhaken en beschikbare leermiddelen zijn de context waarbinnen we werken. Wat zijn jullie wensen en wat is haalbaar? We geloven dat er voor elke school een passend traject is. Zo krijgt W&T een structurele plek in het onder- én bovenbouwcurriculum. 

 

Met WisMon is Wetenschap & Techniek op jouw basisschool binnen no-time een onderdeel om naar uit te kijken!

Van visiebepaling tot W&T implementatie
Met kleine aanpassingen een groot resultaat
Volg trainingen over didactiek & techniek

W&T implementeren op jouw school

W&T Quickscan

Voor er een plan wordt gemaakt, is het belangrijk te weten waar je staat als school en wat jullie behoefte is. De W&T Quickscan is de eerste stap. Met deze tool kom je er precies achter waar jouw school staat op het gebied van wetenschap en techniek en op welke vlakken WisMon je zou kunnen helpen.

Visiebepaling

Verandering kan bij het team gevoelens van verwarring of weerstand oproepen. Het hebben van een heldere visie die het belang van W&T beschrijft kan dit wegnemen. WisMon begeleidt jou, de W&T coördinator en je team op een praktische manier bij het formuleren van jullie gezamenlijke visie op W&T.  

Implementatie en training

Elke school heeft iets anders nodig om de stap te maken van een plan naar concrete actie. Daarom werken we altijd met een op maat gemaakt implementatieplan. Want waar de ene school wil starten met enkele pioniers, start de andere school liever vanuit een schoolbreed thema met het hele team.  Misschien wil je starten met een studiedag over de didactiek van Onderzoeken of Ontwerpend leren, of heb je juist meer hands-on hulp nodig bij de voorbereiding van een thema. Ook kunnen we je W&T team hulp bieden bij het ontwikkelen van een leerlijn of juist inzetten op coaching in de klas tijdens uitvoer van de W&T lessen.

Lesmateriaal

We kijken samen naar tools die we kunnen inzetten om W&T toegankelijker te maken voor leerkrachten en leerlingen. Denk hierbij aan NEMO Maakkunde, de lesmethode wereldoriëntatie van Junior Wereld Campus en de tools van WooT of het online platform Leapo. Indien nodig ontwikkelen we lesmateriaal passend bij thema’s, leermiddelen of methode waar jouw school mee werkt.

Wetenschap & Techniek tools

Naast op-maat leeroplossingen kunnen we verschillende tools om het makkelijker te maken om met Wetenschap & Techniek aan de slag te gaan.

NEMO Maakkunde

Maakkunde is dé hands-on lesmethode voor onderzoekend en ontwerpend leren in het basisonderwijs. Wil je je verder verdiepen in de lesmethode? Of Maakkunde verder integreren op school? WisMon verzorgt als trainingspartner van NEMO alle team-, en experttrainingen van Maakkunde.

 

Meer over Maakkunde

WooT tools

Met onze eigen ontwikkelde WooT tools help je leerlingen het proces van Onderzoekend en Ontwerpend leren beter te leren volgen. De werkboeken, hulpkaartjes en een kiesboekje maken het begeleiden van iedere opdracht een stuk gemakkelijker en oefenen kinderen ongemerkt vaardigheden die handig zijn voor later!

 

Bekijk de WooT tools

Junior Wereld Campus

Junior Wereld Campus is een moderne Wereldoriëntatie methode waarin Onderzoekend en Ontwerpend leren volledig geïntegreerd is voor groep 3 t/m 8.  Alles wat de leerkracht nodig heeft om te starten, staat gestructureerd klaar in een gebruiksvriendelijke online omgeving.

 

Ga naar juniorwereldcampus.nl

Doe de W&T Quickscan

Wil jij jouw W&T-onderwijs verder ontwikkelen? Doe de W&T Quickscan en kom erachter hoe WisMon kan helpen met Wetenschap en Techniek op jouw school! We kijken hoe jouw school ervoor staat, stellen een duidelijke visie op en zorgen voor inspirerende studiedagen en nascholing.

Doe de Quickscan

W&T Opleidingen en Trainingen

Opleiding Coördinator Wetenschap & Techniek

Ontdek hoe je W&T een structurele plek in het curriculum geeft, en hoe je jouw eigen rol ontwikkelt.
09:00-16:30
Utrecht Lunetten / Op locatie

Basistraining Onderzoekend en Ontwerpend leren

Onderzoekend en Ontwerpend leren is dé didactiek van W&T-onderwijs. Leer hoe je dit op een goede manier inzet in de klas.
1 dagdeel
Op locatie

Aan de slag met Wetenschap & Techniek

Leer hoe je Wetenschap & Techniek met verschillende lessen, werkvormen, activiteiten, thema’s en technologieën kan toepassen in jouw onderwijs.
2 dagdelen
Utrecht / Op locatie / Online

Training Verder met ruimtevaart - Kijken naar klimaat

Breng het heelal tot leven in jouw klas met deze gratis training en het gratis lesmateriaal van ESERO.
15:30 – 17:00
Online

Teamtraining Ruimtevaart en Sterrenkunde in de klas

Breng het heelal tot leven in jouw klas met deze gratis training en het gratis lesmateriaal van ESERO.
1 dagdeel
Op locatie
Twiskeschool
Marco (Leerkracht groep 7)

“Het Wetenschap en Techniek-traject van WisMon sluit naadloos aan op onze verwachtingen. Het team is enthousiast en Onderzoekend en Ontwerpend leren begint door de school te vloeien. Communicatie is helder en de meegeleverde lesmaterialen zijn van hoge kwaliteit. Ik ben enorm tevreden!”

PCBO Tytsjerksteradiel
Adelien (Stafmedewerker Onderwijs)

“Begin bij de visie op Wetenschap en Techniek en zorg dat wát je doet een definitieve plek krijgt in het aanbod voor kinderen.”

 

Poseidon
Lobke Schuijt

“Goed dat jullie Wetenschap en Techniek koppelen aan ons curriculum, zodat het geen extra wordt, maar we W&T makkelijker op school kunnen integreren.”

Wendie helpt je op weg met Wetenschap en Techniek!

Omdat geen enkel vraagstuk rondom Wetenschap en Techniek op de basisschool hetzelfde is, willen we met je meedenken. Onze W&T expert Wendie neemt graag contact met je op om te kijken waar we je bij kunnen helpen.

Je kunt Wendie bereiken op wendieuitterhoeve@wismon.nl of 030-237 21 22 of plan direct een online afspraak in.

Alle vragen