<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=589186577843514&ev=PageView&noscript=1" />
Skip to content

Haal een deelcertificaat via WisMon

Ben je gezakt voor je havo- of vwo-examen? Door je deelcertificaat te behalen met een staatsexamen, kun je alsnog je diploma halen of jouw huidige diploma aanvullen. De staatsexamens zijn er o.a. in de vakken wiskunde, natuurkunde, scheikunde en biologie. Een via het staatsexamen behaald deelcertificaat wordt door alle universiteiten en hogescholen erkend.

Wat is het staatsexamen?

Het staatsexamen is bedoeld voor leerlingen die niet meer op een reguliere school zitten en wordt georganiseerd door de DUO. Het diploma of deelcertificaat dat wordt verkregen door middel van een staatsexamen is gelijkwaardig aan een diploma dat is behaald met het examen op de middelbare school.

Het staatsexamen bevat twee onderdelen: een schriftelijk examen dat de stof van het centraal examen toetst en een mondeling examen dat vergelijkbaar is met de schoolexamens op de middelbare school.

Erkenning

Leerlingen die het staatsexamen op vwo-niveau afleggen en zo hun deelcertificaat behalen, hebben toegang tot de universiteit en het hbo. Leerlingen die het staatsexamen op havo-niveau afleggen en zo hun deelcertificaat behalen, hebben toegang tot het hbo.

Met het behalen van een staatsexamen ontvang je een deelcertificaat. Dit kan handig zijn wanneer je gezakt bent voor je havo- of vwo-examen en je alsnog je diploma wilt halen of als je je profiel wilt aanvullen. Heb je al een havo- of vwo-diploma? Dan zou je ook voor een CCVX voortentamen op kunnen gaan.

Hoe bereid je je voor?

Wij adviseren je om je altijd goed voor te bereiden op het staatsexamen. Dit kun je doen door een cursus te volgen. De cursussen wiskunde a/bnatuurkundescheikunde en biologie behandelen de gehele bovenbouwstof en zijn specifiek gericht op het behalen van het staatsexamen. De jaarcursus en voorjaarscursus zijn met name geschikt voor het behalen van je deelcertificaat via het staatsexamen.

Onze cursussen bereiden je voor op het schriftelijke examen. Voor het mondelinge examen en/of de keuzekaternen dien je je zelf voor te bereiden.

Praktische informatie

Het staatsexamen wordt één keer per jaar afgenomen in meerdere steden. De schriftelijke examens vinden plaats in mei en/of juni, het mondelinge college-examen in juli. WisMon zorgt dat de voorbereidende cursussen aansluiten op de examendata.

Ben je helemaal voorbereid en klaar voor het examen? Aanmelden kan van doorgaans vanaf half oktober tot en met 31 december voor de examens in mei/juni het jaar erna. Kijk voor voor meer informatie en inschrijving altijd op de website van de DUO.

De staatsexamens worden apart van de cursus afgenomen door de DUO en zijn niet inbegrepen bij het ons cursusgeld. Je dient je zelf voor het staatsexamen in te schrijven. De kosten liggen rond de € 144,-.

Bereid je voor op het staatsexamen

Ga jij het staatsexamen afleggen en wil je je hier goed op voorbereiden? Met onze cursussen werk je doelgericht aan het behalen van het examen en kun je alsnog starten met de studie van je dromen!

 

Cursus natuurkunde Cursus scheikunde Cursus wiskunde Cursus biologie

Het CCVX Voortentamen

Mis jij een bètavak voor toelating tot de universiteit of hogeschool? Met het behalen van een CCVX voortentamen word je, samen met al je behaalde havo- of vwo-diploma, alsnog toegelaten tot jouw gekozen studie.

Alle vragen