<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=589186577843514&ev=PageView&noscript=1" />
Skip to content

Robotica- en programmeeronderwijs

Robotica en programmeren klinkt misschien vanzelfsprekend. Het houdt echter meer in dan veel mensen denken. Lees hier meer over de toepassing van robotica en programmeren in jouw onderwijs.

Coderen vs programmeren

Vaak wordt coderen verward met programmeren. Waar coderen puur het schrijven van een programma met instructies voor de computer is, is programmeren het hele proces van het identificeren en analyseren van het probleem, het bedenken van een oplossing, coderen en testen. Bij robotica- en programmeeronderwijs gaat het er dan ook vooral om dat leerlingen een oplossing voor een bepaald probleem leren ontwerpen en zo kunnen formuleren dat een computer en/of robot de oplossing uit kan voeren.

Robotica en programmeren in het primair onderwijs

In het basisonderwijs gaat het meer om het leren van de manier van denken dan dat leerlingen echt leren programmeren. Vaak programmeren leerlingen (uitzonderingen daar gelaten) alleen met blokken in een grafische programmeertaal: ook wel blokprogrammeren genoemd. Dit is voor leerlingen in het primair onderwijs voldoende. Het is niet nodig dat zij al echte programmeertalen beheersen.

Robotgericht onderwijs

Op basisscholen is het programmeeronderwijs dan ook vaak gericht op de robot(s) en minder op het programmeren zelf. Lessen focussen meer op het spelen met de robot dan op het leren van de manier van denken die bij programmeren hoort. Er is vaak niet genoeg kennis en ervaring in huis om een echt programma op te zetten.

 

Robotica en programmeren in de reguliere les

Een bijkomend probleem is dat er op veel scholen een paar robots worden aangeschaft, deze in wat losse lessen worden gebruikt en vervolgens al snel in de kast belanden. Daarnaast worden de lessen vaak losgetrokken van de vakinhoud van reguliere lessen terwijl robotica- en programmeerlessen in het primair onderwijs juist goed te combineren zijn met wetenschap- en techniekonderwijs.

Bovendien kun je met programmeerlessen aan verschillende leerdoelen van het vak wereldoriëntatie voldoen. Bij WisMon helpen we leraren daarom om hun lessen met robotica en programmeren te verrijken en bieden we uitgewerkte roboticalessen aan zodat basisscholen eenvoudig met programmeren aan de slag kunnen.

Robotica en programmeren in het voortgezet onderwijs

Middelbare scholen die aandacht besteden aan programmeren bieden over het algemeen informatica of een keuzevak robotica aan. Meestal zijn deze vakken gericht op computervaardigheden. Middelbare scholieren werken dan ook vaak alleen op een computer. De focus ligt in het voortgezet onderwijs meer op coderen dan op het gebruiken van robots. Het gebrek aan (aansprekende) robots geeft programmeren daarom helaas meer dan eens een duf imago bij deze leerlingen.

Koken met robots

Bij het behandelen van programmeertalen wordt er vaak meer aandacht besteed aan het coderen, oftewel het puur leren schrijven van de code, dan aan het complete proces dat bij programmeren hoort. Het coderen wordt daarbij veelal als een kookboekrecept aangeleerd: leerlingen krijgen stap voor stap voorgeschoteld wat ze moeten doen om een programma te schrijven. Alhoewel dat nuttig kan zijn om de basis van programmeren aan te leren en leerlingen kan helpen om de stap te maken van blokprogrammeren naar coderen in een niet-grafische programmeertaal zoals Python of C++, gaat hierbij wel het probleemoplossend leren denken verloren.

 

Robotica en programmeren integreren in schoolvakken

Net als bij het primair onderwijs wordt programmeren vaak los aangeboden in plaats van dat het wordt geïntegreerd bij reguliere vakken. Wanneer een school geen informatica of roboticavak aanbiedt, is er binnen de reguliere vakken weinig ruimte om aandacht te besteden aan robotica- en programmeeronderwijs.

Toch kan het juist een oplossing zijn om robotica en programmeren in reguliere vakken als techniek, wiskunde en natuurkunde te integreren. Zo voorkom je dat één vakdocent alle kennis rondom het leren programmeren in huis heeft en laat je zien dat een robot bij allerlei vakken ingezet kan worden. Robotica en programmeren is namelijk ook zeer geschikt om te koppelen aan vakken als biologie, natuurkunde en … zelfs talen!

Leerlijn robotica en programmeren

Helaas zijn er weinig methodes rondom programmeren voor het voortgezet onderwijs die niet als een kookboekrecept zijn opgebouwd en gemakkelijk zijn te integreren. Maar wees niet getreurd. Wanneer je als school serieus overweegt om met programmeren aan de slag te gaan, kunnen onze docenten praktische handvatten en handige tips geven. Met een interactieve training enthousiasmeren we niet alleen het hele team, maar laten we ook zien dat het werken met robots voor elke docent van toegevoegde waarde kan zijn. Win-win!

Bovendien bieden we op ons online lesportaal Leapo een methode rondom programmeren voor het voortgezet onderwijs waarin robotica wordt geïntegreerd in de schoolvakken. Ben je docent op een middelbare school dan zijn er dus genoeg mogelijkheden om met robotica en programmeren aan de slag te gaan.

Heb je specifieke vragen rond robotica en programmeren? Neem dan contact met ons op. Onze robotica-experts staan voor je klaar!

Enthousiast geworden?

Wil jij jezelf als leerkracht verder ontwikkelen en aan de slag met robotica en programmeren? Lees meer over de robotica en programmeren in het onderwijs of schrijf je in voor één van onze trainingen.

Meer weten?

Wil je meer weten of sparren over wat WisMon voor jouw school kan betekenen? Neem dan contact met ons op via info@wismon.nl of 030-737 0348. Wij denken graag met je mee!