<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=589186577843514&ev=PageView&noscript=1" />
Skip to content

Toelatingseisen voor geneeskunde

Is geneeskunde studeren jouw ultieme droom? Lees dan in dit blog alles wat je moet weten over de toelatingseisen voor deze universitaire studie.

Welke vooropleiding heb je nodig?

Als je geneeskunde wilt studeren, heb je een vwo-diploma met één van deze profielen nodig:

  • Natuur & Gezondheid met natuurkunde
  • Natuur & Techniek met biologie

Zowel met wiskunde A als met wiskunde B is toelating mogelijk.

Voldoe je niet aan deze eisen, dan ben je deficiënt en dien je de ontbrekende bètavakken in te halen en een toelatingsbeschikking aanvragen. Dat doe je bij de toelatingscommissie van de opleiding die jij gekozen hebt. Je krijgt een toelatingsverklaring van de door jouw gekozen opleiding, zodra je jouw deficiënties (ontbrekende vakken) hebt behaald.

In het beste geval heb je natuurlijk op 15 mei het juiste diploma op zak. Als dat niet zo is, vraag je een 15-mei-verklaring aan bij de universiteit. Met zo’n verklaring laat je DUO zien dat je bezig bent de verplichte vakken alsnog te halen. Vóór 15 augustus dien je dan alle verplichte vakken te hebben behaald.

Voldoet jouw vooropleiding niet aan de bovengenoemde eisen omdat je bijvoorbeeld natuurkunde of wiskunde mist? Geen paniek! Er zijn nog mogelijkheden om deze vakken in te halen. Je hebt hiervoor verschillende mogelijkheden, zoals het behalen van het CCVX-voortentamen of een vwo-deelcertificaat via het staatsexamen.  Lees hier onze blog om te zien welke mogelijkheden je hebt om alsnog toegelaten te worden.

 

Toelating geneeskunde: decentrale selectie

Geneeskunde is een opleiding met een maximum aantal beschikbare plaatsen. Dit heet een numerus fixus. Als meer mensen zich aanmelden dan het aantal beschikbare plekken, dan geldt een selectieprocedure. Je wordt dus niet zomaar toegelaten tot de opleiding geneeskunde.

Toelating is alleen mogelijk als je voldoet aan de toelatingseisen en succesvol hebt meegedaan met de selectieprocedure, ook wel decentrale selectie genoemd.

Decentrale selectie houdt in dat iedere universiteit zelf mag bepalen over welke kwaliteiten je moet beschikken om er aangenomen te worden. Ook de opleiding geneeskunde werkt met dit systeem. De selectiecommissie kijkt niet alleen naar examencijfers, maar ook naar andere kwaliteiten. Die komen naar voren in je CV en een sollicitatiebrief. Cum-laude afstuderen is nu dus niet per se meer een garantie voor toelating.

De aanmelddeadline voor een numerus fixusopleiding zoals geneeskunde, is 15 januari. Ook mag je voor de opleiding Geneeskunde maar bij één universiteit aanmelden voor de decentrale selectie.

Je mag je wel voor twee verschillende numerus fixus opleidingen aanmelden, bijvoorbeeld voor Geneeskunde en voor Tandheelkunde. Maar je mag je niet bij twee universiteiten aanmelden voor Geneeskunde.

 

Zij-instroom

Ook als zij-instromer kun je starten met een studie geneeskunde. Met een passende vooropleiding kun je deze studie dan in relatief korte tijd (4 of 5 jaar) afronden.

Als zij-instromer volg je eerst een schakeljaar, waarna je doorstroomt naar de reguliere master geneeskunde. Welke toelatingseisen voor deze weg gelden, verschilt per faculteit. Niet overal heb je bijvoorbeeld een bachelordiploma nodig. Wanneer je deel wilt nemen aan selectieve geneeskundemasters of geneeskunde onderzoeksmasters, volg je een ander proces. Word je daar toegelaten, dan kom je in een apart traject terecht, gescheiden van de reguliere geneeskundestudenten.

Als je als zij-instromer toegelaten wilt worden tot een studie geneeskunde, wacht je een zware selectieprocedure. Allereerst dien je een passende vooropleiding te hebben. Denk bijvoorbeeld aan een bachelor waarin je voldoende studiepunten (ECTS) hebt behaald voor de biomedische vakken. Of jouw vooropleiding voldoet hangt af van de universiteit waar je je aanmeldt.

Hoe het zij-instroomtraject werkt, verschilt per faculteit. Verdiep je daarom goed in de mogelijkheden binnen de verschillende universiteiten, zodat je weet waar jij het meeste kans maakt om aangenomen te worden. Dat laatste geldt natuurlijk niet alleen voor zij-instromers. In alle gevallen is het goed te kijken op welke faculteit je de meeste kans maakt om toegelaten te worden tot een studie geneeskunde

Ontbreken een of meerdere bètavakken voor toelating tot geneeskunde?  Neem gerust contact met ons op via 030-7370348 of mail naar info@wismon.nl.

 

Mis jij nog een bètavak?

Heb jij één of meer bètavakken nodig om toegelaten te worden geneeskunde? Of wil je de volledige bovenbouwstof nog een keer doorlopen? Onze cursussen wiskunde a, wiskunde b, natuurkunde, scheikunde of biologie behandelen de gehele bovenbouwstof. We bereiden je optimaal voor het halen van een deelcertificaat of het CCVX voortentamen.

Persoonlijk advies nodig?

Wil jij meer weten over ons cursusaanbod? Meld je dan aan voor een live-sessie waarin wordt uitgelegd hoe een (online) cursus er bij WisMon uitziet, of vraag persoonlijk advies aan. Wij denken graag met je mee!