<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=589186577843514&ev=PageView&noscript=1" />
Skip to content

Digitale Geletterdheid leerlijn voor Hub Noord-Brabant

Voor Hub Noord-Brabant mochten we passend leermateriaal ontwikkelen voor hun leerlijn Digitale Geletterdheid.

Hub Noord-Brabant is een toegewijde scholengemeenschap die onderwijs biedt aan leerlingen met diverse behoeften, waaronder vijf scholen voor voortgezet speciaal onderwijs en één basisschool speciaal onderwijs in Noord-Brabant. Hun missie is het bieden van passend onderwijs en het ondersteunen van de ontwikkeling van elke leerling. Recentelijk ontwikkelden ze een leerlijn digitale geletterdheid om deze missie verder te versterken. 

Van pilotles tot leerlijn

Hoewel Hub Noord-Brabant een uitgebreide leerlijn digitale geletterdheid had ontwikkeld, ontbrak het aan passend lesmateriaal en een geschikt online platform om dit te hosten. In samenwerking met de docenten van Hub NB en hun waardevolle input, begonnen we met het ontwikkelen van interactieve lessen. Dit proces begon met het creëren van een pilotles, waarop positief werd gereageerd. Vervolgens zijn we gestart met het ontwikkelen van lessen die aansluiten bij de specifieke leerdoelen van de leerlijn, waarbij we nauwlettend hebben gelet op de feedback van docenten om de lessen te verfijnen en te verbeteren. 

 

Het resultaat

We hebben maar liefst 58 lessen ontwikkeld voor het speciaal basisonderwijs, en 60 lessen voor het voorgezet speciaal onderwijs. Alle lessen zijn voorzien van docentenhandleidingen, ondersteunende PowerPoints en aanvullend lesmateriaal zoals werkbladen en interactieve praatplaten. Om het lesmateriaal toegankelijk te maken voor elke docent hebben we de lessen in het eigen ontwikkeld online platform Leapo gezet.  

Implementatie en toekomstplannen

Na het voltooien van de lessen, zal de focus verschuiven naar de implementatie ervan. Docenten worden grondig getraind in het gebruik van de online omgeving en het ontwikkelde lesmateriaal, en worden ondersteund bij het integreren van deze lessen in hun onderwijspraktijk. Door middel van intensieve begeleiding streven we ernaar om docenten volledig vertrouwd te maken met het lesmateriaal, zodat ze het optimaal kunnen benutten en aanpassen aan de behoeften van hun leerlingen. 

De samenwerking tussen Hub Noord-Brabant en ons team heeft geleid tot de succesvolle ontwikkeling van een uitgebreid lesprogramma voor digitale geletterdheid. Met de implementatie van dit materiaal streven we ernaar om de digitale vaardigheden van leerlingen te versterken en hen voor te bereiden op een succesvolle toekomst in een steeds digitalere wereld. 

Ook aan de slag met Digitale Geletterdheid?

Omdat geen enkel vraagstuk rondom digitale geletterdheid hetzelfde is, willen we met je meedenken. Wendie neemt graag contact met je op om te kijken waar we je bij kunnen helpen.

Je kunt Wendie bereiken op wendieuitterhoeve@wismon.nl of 030-237 21 22 of plan direct een online afspraak in.

Deze projecten vind je misschien ook leuk

Het Zwinlokaal van de Toekomst laat leerlingen techniek beleven

Lees verder

Wat is maakonderwijs?  

Lees verder

Technolabs van STO ’t Gooi zorgen voor enthousiaste leerlingen

Lees verder