<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=589186577843514&ev=PageView&noscript=1" />
Skip to content

Zó haal jij je (voor)tentamen!

Het voortentamen komt steeds dichterbij! We hebben de beste examentips op een rijtje gezet. Zo haal jij dat CCVX-voortentamen en ben je helemaal klaar voor de volgende stap.

Heb je bij WisMon een jaar-, voorjaars- of zomercursus gevolgd? Dan is het (eindelijk) tijd om dat examen te gaan maken én halen! Of je nu eigenlijk in april examen had moeten doen, of bewust gekozen hebt het CCVX-voortentamen eind juli te maken; deze 6 examentips helpen je door de zware uren heen.

Tip 1: mix de oefeningen

Als je de verschillende examenonderwerpen door elkaar heen oefent, leer je de vraagstelling beter kennen. Straks op het examen weet je dan direct hoe je de vraag moet aanpakken.

Tip 2: doe een generale repetitie

Heb je het gevoel dat je er wel klaar voor bent? Maak dan eens een heel tentamen in één keer, als een soort generale repetitie. Leg alles zo neer dat het net lijkt alsof het een echt examen is en houd de tijd bij. Écht stoppen als de wekker gaat! Op die manier heb je het gevoel van een examen al een beetje.

Tip 3: oefen oude examens

Oefen veel oude examenvragen, bekijk pas achteraf de antwoorden en geef jezelf punten volgens het correctievoorschrift. Op die manier krijg je ook meer inzicht in hoe je uiteindelijk beoordeeld gaat worden.

Ben je cursist bij ons? Dan kun je de oude examens vinden in je tentamenbundel. Je kunt ze ook vinden op de pagina van het ccvx.

Tip 4: verzin ezelsbruggetjes

Een ezelsbruggetje ken je vast wel. Je kunt ze zo gek niet bedenken, maar als het jou helpt om iets te onthouden voor je examen, dan werkt het! Wist je dat het bedenken van het ezelsbruggetje al heel goed werkt voor het onthouden? Doordat je zo bezig bent met het onderwerp, blijft het vanzelf in je hoofd hangen.

Tip 5: doe een powernap

De beste tip in dit blog: slapen kan je helpen bij het studeren! Ben je doodop van al het concentreren? Dan is het een goed idee om even pauze te nemen en maximaal 20 minuten te slapen. Als je wakker wordt, lees je deze examentips nog even door en ga je vol nieuwe energie verder.

Tip 6: ga sporten

Onderzoek wijst uit dat sporten na het studeren helpt om de examenstof beter te onthouden. Het beste is om zo’n 4 uur ná  het studeren een rondje te gaan fietsen of hardlopen. Het deel van je hersenen dat zorgt dat je je stof onthoudt, wordt daarmee geactiveerd. Probeer dus na het avondeten aan het eind van een studiedag nog even te sporten.

Heel veel succes met het examen!

Cursussen

Heb jij één of meer bètavakken nodig om toegelaten te worden tot een studie die precies bij jou past? Bij WisMon werk je doelgericht aan je toelating tot de studie van jouw keuze.

CCVX-voortentamentraining

Heb jij het CCVX-voortentamen nodig om toegelaten te worden tot die ene studie die precies bij jou past? Je kan ook alleen meedoen met onze CCVX-voortentamentrainingen voor wiskunde, natuurkunde, scheikunde en biologie op vwo-niveau.