<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=589186577843514&ev=PageView&noscript=1" />
Skip to content

De beste lasersnijders op een rijtje

Lijkt het je wel wat om een lasersnijder aan te schaffen voor je school? Geweldig! Maar hoe kies je nu de lasersnijder die het beste bij jouw leerlingen past?

Heb jij je intussen ingelezen over lasersnijders en lijkt het je wel wat er eentje aan te schaffen voor je school? Geweldig! Maar hoe kies je nu de lasersnijder die het beste bij jouw leerlingen past, kwalitatief goed is en bij het schoolbudget past?

In dit artikel vergelijken we een aantal desktop lasersnijders die te koop zijn in Nederland.

Veiligheid voorop

Wanneer je een lasersnijder koopt voor tijdens practica in het onderwijs, is de eerste vereiste natuurlijk dat hij 100% veilig is. Let er daarom op dat de snijder die je koopt een CE-keurmerk heeft en dat het een Class 1 laser product is. Apparaten in die klasse zijn veilig te gebruiken onder alle omstandigheden bij normaal gebruik.

Verder is het van belang dat bij de lasersnijder een systeem voor luchtzuivering wordt geleverd. Vaak is dat een apart apparaat. Let hierbij op dat de lucht op meerdere niveaus wordt gezuiverd.

Ondanks het gebruik van luchtzuivering zal je altijd iets ruiken. De beste oplossing is om de lasersnijder aan te sluiten op de speciale luchtafzuiging voor machines die vaak aanwezig is in bijvoorbeeld een technieklokaal tijdens techniekonderwijs. Je kunt er ook voor kiezen de slang direct te verbinden met de buitenlucht.

Alle lasersnijders uit onderstaand lijstje voldoen aan bovenstaande veiligheidseisen.

Het verschil tussen CO2- en diode lasersnijders

Diodelasers worden ook wel halfgeleiderlasers genoemd. Wanneer je stroom door een halfgeleider laat lopen, straalt hij licht uit. Dit lasersysteem kom je in het dagelijks leven regelmatig tegen. Niet alleen laserprinters maken er gebruik van, maar ook optische schijven, zoals dvd’s.

Diodelasers hebben het voordeel dat ze klein zijn. Bovendien werken ze op laagspanning en hebben ze een lage stroomsterkte. Daarom worden diodelasers vaak gemonteerd op kleinere lasersnijders, zoals de Mr. Beam Dreamcut II. Een CO2-laser maakt gebruik van kooldioxidegas dat infrarood laserlicht genereert. CO2-lasers zijn energiezuinig, maken een hoge output mogelijk en worden om die redenen vaak gebruikt in professionele lasersnijders.

Het belangrijkste verschil tussen deze 2 lasertypes zijn de materialen die ze kunnen bewerken. In ons rijtje vind je voornamelijk CO2-lasersnijders. Die zijn erg geschikt als je werkt met verschillende materialen, zoals hout, kunststof en plastic met een wat grotere dikte. Als je eisen ten aanzien van materialen niet zo hoog zijn en je voornamelijk wilt werken met wat dunnere materialen, kun je beter kiezen voor een diode lasersnijder, zoals de Mr. Beam Dreamcut II.

Baseer je keuze voor een bepaalde lasersnijder dus niet alleen op je werkgebied en de kracht van de laser zelf, maar houd ook rekening met de materialen die je wilt bewerken.

De beste desktop lasersnijders voor onderwijs

We hebben een selectie gemaakt van de beste lasersnijders die makkelijk in Nederland te verkrijgen zijn en met name geschikt zijn voor gebruik in een onderwijssetting.

In onderstaand vergelijkingsoverzicht vind je alle belangrijke eigenschappen en de onderlinge verschillen.

 

Onze keuze lasersnijders voor het onderwijs

Onze onderwijskundigen kiezen zorgvuldig welke leermiddelen wel of minder geschikt zijn voor het onderwijs. Zij maken hierin duidelijke en duurzame keuzes.

WisMon heeft ervoor gekozen om alleen de lasersnijders van Flux en MR Beam in het assortiment op te nemen vanwege de volgende redenen:

 • Veiligheid
  Veiligheid staat voorop. Al is een lasersnijder CE goedgekeurd, je wil er ook zeker van zijn dat hij door een betrouwbare fabrikant wordt gemaakt.
 • De beste prijs-kwaliteitverhouding
  Natuurlijk wil je waar voor je geld. De lasersnijder moet voldoende mogelijkheden bieden voor het onderwijs tegen een betaalbare prijs. Zo moet hij bijvoorbeeld ook de mogelijkheid bieden om ronde materialen te laseren.
 • Kwaliteit van de ondersteunende software
  De machine moet makkelijk te bedienen zijn en jou als gebruiker niet beperken in je mogelijkheden.
 • Garantie en service
  De fabrikant moet service bieden in Nederland, zodat eventuele problemen snel en goed opgelost kunnen worden.
Flux Beamo

De Flux Beamo 30W is de 1e CO2-laser in ons rijtje. De Beamo is enorm praktisch voor schoolsituaties, omdat hij zonder moeite door een grote variatie aan materialen snijdt.

Een ander groot voordeel van de Flux Beamo is zijn formaat. Met minder dan 22 kilo is dit de lasersnijder die het meest makkelijk te vervoeren is. Het lichte gewicht heeft hij vooral te danken aan de ingebouwde waterkoeler. Die maakt een zwaar, extern koelsysteem onnodig.

Niet onbelangrijk is dat op deze lasersnijder ook een rotary module als add-on kan worden toegevoegd. Hiermee graveer je ook ronde objecten, zoals een fles.

Uiteraard wordt de Beamo geleverd met uiterst gebruiksvriendelijke software, Beam Studio genaamd. Met de ingebouwde HD-camera kijk je live mee tijdens het graveerproces. Alle lasersnijders van Flux kunnen via wifi, USB én ethernet worden aangesloten. Dat laatste is nog steeds superhandig, omdat op scholen het wifi-netwerk niet altijd even betrouwbaar is.

Alle overige specificaties van dit betaalbare, gebruiksvriendelijke apparaat vind je hier.

Flux Beambox en Flux Beambox Pro

De grote broers van de Flux Beamo zijn de Flux Beambox (40W) en de Beambox Pro (50W). Beide lasersnijders zijn groter en zwaarder dan de draagbare Beamo. Daar staat tegenover dat het werkveld van zowel de Beambox als de Beambox Pro aanzienlijk groter is. Met een werkdiepte van 80 millimeter vergroot je ook de mogelijkheden om op bestaande objecten te graveren.

Omdat deze 2 CO2-lasersnijders van dezelfde fabrikant afkomstig zijn als de Beamo, geniet je ook met de Beambox en de Beambox Pro van alle voordelen op het gebied van software en geavanceerde technologie.

Meer weten? Check hier alle specificaties van de Beambox en de Beambox Pro.

Mr. Beam Dreamcut II

De Mr. Beam Dreamcut II is de enige diode lasersnijder in onze lijst. Deze lasersnijder maakt gebruik van een sterke en zeer efficiënte 5W kortegolflaser. Het werkblad van de Mr. Beam Dreamcut II is nog wat groter dan dat van de Beamo en Beambox.

Ook deze lasersnijder beschikt over een ingebouwde camera, waarmee je je ontwerpsjablonen altijd op de juiste plek neerlegt. De geavanceerde Dreamcut-technologie maakt werken met de Dreamcut II nog stiller, schoner en meer onderhoudsarm.

Hier vind je meer info over deze interessante diode lasersnijder.

Hoe kom je aan materialen voor de lasersnijder?

Je kunt natuurlijk naar de bouwmarkt gaan om stukken hout te laten zagen voor je lasersnijder. Vervolgens regel je ergens anders plastic platen en moet je naar een derde adres voor je kunststof materiaal. Het is natuurlijk veel makkelijker als je op 1 adres alle geschikte materialen voor je lasersnijder vindt. En nog op maat gemaakt ook!

WisMon heeft een hele reeks materialen in de webshop die geschikt zijn voor de Beamo, Beambox en Beambox Pro. Alle materialen zijn op maat gemaakt en getest voor deze specifieke machines.

Een lasersnijder in de klas. En dan?

Naast een goede lasersnijder is het ook van belang dat je beschikt over lesmateriaal dat ertoe doet. Op Leapo.nl, het lesportaal van WisMon, vind je als leerkracht lesmateriaal voor de lasersnijder. Dit materiaal kun je direct gebruiken in de les.

Een abonnement is los aan te schaffen. Wanneer je echter een arrangement bij WisMon afneemt, krijg je 1 jaar toegang cadeau. Zo’n arrangement bestaat uit een lasersnijder, een uitgebreide workshop, toegang tot lesmateriaal en extra service. Meer info over onze arrangementen vind je hier.

Keuzestress? WisMon geeft raad!

Zoals je ziet, is het aanbod van desktop lasersnijders aardig breed. We kunnen ons dus voorstellen dat je wat hulp nodig hebt bij het maken van de juiste keuze.

Als expert op het gebied van Wetenschap en Techniekonderwijs adviseert WisMon je graag over de voor- en nadelen van alle beschikbare modellen. Neem dus contact met ons op als je er zeker van wilt zijn dat jij straks de juiste lasersnijder – met inhoudelijke, goede begeleiding – op school laat afleveren!

Arrangementen

Wil je direct beginnen met lasersnijden bij jou op school? Kies één van onze arrangementen; een totaalpakket inclusief lasersnijder, training, begeleiding en lesmateriaal.

 

 

Bekijk arrangementen

Lasersnijders in de webshop

Vergelijk onze lasersnijders in de webshop of laat je wegwijs maken door één van onze collega’s.

 

 

Bekijk producten