<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=589186577843514&ev=PageView&noscript=1" />
Skip to content

Toelatingseisen voor tandheelkunde

Zie jij het wel zitten om je werkende leven als tandarts door te brengen? Check dan in deze blog wat de toelatingseisen zijn voor de opleiding tandheelkunde.

Welke vooropleiding heb je nodig?

Voor een studie tandheelkunde heb je een vwo-diploma met één van deze profielen nodig:

Let op: een vwo-diploma dat dateert van vóór 2010 geeft je niet zonder meer toegang tot de opleiding. De universiteit van jouw keuze bepaalt dan welke extra eisen gelden.

Voldoe je niet aan alle eisen, dan moet je een toelatingsbeschikking aanvragen bij de opleiding van jouw keuze.

De commissie doet dan onderzoek naar je vooropleiding. Op basis van dat onderzoek krijg je een advies over de extra vakken die je als deelcertificaat op vwo-niveau moet halen.

Het is het handigst als je op 15 mei het juiste diploma op zak hebt. Als dat niet zo is, moet je een 15-mei-verklaring aanvragen bij de universiteit. Je brengt daarmee DUO op de hoogte van het feit dat je op dat moment met de deficiënte vakken bezig bent.

Vóór 15 augustus moet je alle verplichte vakken hebben behaald.

Toelating tandheelkunde: decentrale selectie

Tandheelkunde is een numerus-fixusstudie. Dat wil zeggen dat er maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar is op de universiteiten die deze opleiding aanbieden.

Tot 2017 was het simpel: hoe hoger je cijfers, hoe meer kans je had op toelating. Was je cum-laude geslaagd voor het vwo? Dan was je verzekerd van een plekje.

Sinds die tijd is er veel veranderd. De centrale loting is afgeschaft. Universiteiten bepalen nu grotendeels zelf hoe ze hun studenten selecteren. Dit proces heet decentrale selectie.

Omdat iedere universiteit de eigen spelregels mag bepalen, moet je zelf wat onderzoek doen naar de wensen en eisen van de universiteit van jouw keuze. Kijkt de commissie naar je motivatie? Of meer naar je cijfers?

Een opleiding als tandheelkunde kan bijvoorbeeld ook selecteren op je psychomotorische competenties.

Voor de decentrale selectie mag je je maar bij één universiteit aanmelden. De aanmelding moet vóór 15 januari binnen zijn.

Word je toegelaten, dan wacht je eerst een driejarige bacheloropleiding. Die vervolg je met een eveneens driejarige masterstudie.

Welke universiteiten?

Er zijn in totaal 4 universiteiten in Nederland die de opleiding tandheelkunde aanbieden.

Toelatingseisen tandheelkunde

Zij-instroom

De studie tandheelkunde kent beperkte zij-instroommogelijkheden. Zo kun je een verkorte opleiding doen aan de Rijksuniversiteit Groningen. Die duurt 4 1/2 jaar. Je komt hier alleen voor in aanmerking als je:

  • geslaagd bent voor de vakken natuur- en scheikunde op vwo-niveau;
  • een wo- of hbo-bachelor- of masterdiploma in je bezit hebt. Deze opleiding moet je in Nederland hebben gevolgd.

Ook als je nu nog niet in het bezit bent van de benodigde diploma’s of deelcertificaten, maar wel verwacht dat je ze voor 1 augustus bezit, mag je je aanmelden voor de selectieprocedure.

Voor deze verkorte opleiding zijn slechts 6 plekken beschikbaar. De selectie vindt plaats door middel van een toelatingsexamen en dus niet via decentrale selectie.

Ook de Vrije Universiteit Amsterdam biedt de mogelijkheid tot zij-instroom, maar dan wel specifiek voor afgestudeerde mondhygiënisten.

Wanneer je als mondhygiënist aan kunt tonen dat je minimaal 750 uur werkervaring in het veld hebt en voldoet aan alle bovengenoemde diploma-eisen, kun je instromen in het tweede studiejaar tandheelkunde. Let wel: er zijn maar 8 beschikbare plekken.

Tandheelkunde: de toekomst lacht je toe

Na de opleiding heb jij een prachtig toekomstperspectief. Je gaat in loondienst bij een bestaande praktijk of je gaat als zzp’er aan de slag.

Een vervolgstudie behoort natuurlijk ook tot de mogelijkheden. Dat zijn de zogenaamde differentiatiestudies. Zo’n differentiatie duurt gemiddeld 4 jaar en wordt meestal niet fulltime aangeboden.

Tenslotte kun je je specialiseren. Bijvoorbeeld tijdens de tandheelkundige specialisatiestudies kaakchirurgie of orthodontie. Die trajecten nemen nog wel een aantal jaren in beslag.

Zie jij een toekomst als tandarts wel zitten? Verdiep je dan vooral in de verschillende opleidingen tandheelkunde. Zo bepaal je vooraf welke het beste bij jou past.

Ontbreken een of meerdere bètavakken voor toelating tot tandheelkunde?  Neem gerust contact met ons op via 030-7370348 of mail naar info@wismon.nl.

 

Mis jij nog een bètavak?

Heb jij één of meer bètavakken nodig om toegelaten te worden tandheelkunde? Of wil je de volledige bovenbouwstof nog een keer doorlopen? Onze cursussen wiskunde a, wiskunde b, natuurkunde, scheikunde of biologie behandelen de gehele bovenbouwstof. We bereiden je optimaal voor het halen van een deelcertificaat of het CCVX voortentamen.

Persoonlijk advies nodig?

Wil jij meer weten over ons cursusaanbod? Meld je dan aan voor een live-sessie waarin wordt uitgelegd hoe een (online) cursus er bij WisMon uitziet, of vraag persoonlijk advies aan. Wij denken graag met je mee!