<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=589186577843514&ev=PageView&noscript=1" />
Skip to content

Digitale geletterdheid voortgezet onderwijs

De kans is groot dat digitale geletterdheid binnenkort een vast onderdeel van het curriculum wordt. Wil jij daarop voorbereid zijn? Laat WisMon je helpen!

Drones die pakketjes rondbrengen, auto’s die werken als computers, robots die meehelpen in de zorg… Dit zijn allemaal prachtige voorbeelden van de kansen die digitalisering en automatisering bieden. 

Hoe mooi is het als jouw leerlingen straks goed voorbereid deze digitale maatschappij in stappen? Met digitale geletterdheid als vast onderdeel van je curriculum bied je als school een stabiele basis.  

Kinderen leren over de kansen en mogelijkheden van digitalisering, maar ook over de gevaren en lastigheden.  

Deze kennis bereidt hen voor op hun toekomstige leven. Dat is geen overbodige luxe in een wereld waarin de digitale wereld zich continu ontwikkelt.  

Praktijkgerichte ondersteuning

Advies

Heb jij een hulpvraag  rondom digitale geletterdheid voor het voortgezet onderwijs? Start dan een adviestraject bij WisMon. Ervaren vakdocenten en onderwijskundigen beantwoorden al je vragen over de implementatie van deze (nieuwe) onderwijsvormen op jouw school. Wist je dat wij ook advies geven voor het verbeteren van digitale geletterheid voor het basisonderwijs?

Trainingen

Ben je op zoek naar een praktische training op het gebied van digitale geletterdheid in het voortgezet onderwijs? WisMon biedt jou en je collega’s trainingen op maat over o.a. lesgeven in digitale geletterdheid. Ontdek snel welke trainingen bij jouw hulpvraag passen.

Lesmateriaal

Zoek jij lesmateriaal waarmee je direct aan de slag kan in digitale geletterdheid ? Bij WisMon ligt het voor je klaar. Je leerlingen zijn direct enthousiast en jij hoeft je geen zorgen meer te maken over al die uren ontwikkeltijd. Ons lesmateriaal bestaat onder meer uit actieve (online) opdrachten, leuke voorbeelden en een mooie visuele uitwerking.

Leermiddelen

Lasersnijders, 3D-printers, Robots, VR-brillen en nog veel meer… Bij WisMon vind je allerlei geschikte leermiddelen rond om digitale geletterdheid. Bovendien zijn al onze leermiddelen geselecteerd op inzetbaarheid voor de lange termijn, waardoor je voorlopig vooruit kunt.

Meer informatie of een offerte aanvragen?

Wil je meer weten over de mogelijkheden voor het implementeren van Digitale Geletterdheid op school? Laat een terugbelverzoek bij ons achter of vraag een offerte aan en we nemen contact met je op.

Het belang van digitale geletterdheid voor het VO

De afgelopen jaren heeft SLO flink aan de weg getimmerd om digitale geletterdheid op de agenda van scholen te krijgen.  

Deze ontwikkeling kwam voort uit een rapport van de KNAW uit 2014. Daaruit werd duidelijk dat er binnen het onderwijs nog te weinig aandacht was voor het onderwerp. 

Dat terwijl de technologie in onze maatschappij een steeds grotere plaats inneemt. Vrijwel alles is geautomatiseerd. Het is dan ook onmogelijk om in de huidige maatschappij te leven en werken als je niets weet van computers.  

Daarom ontwikkelde SLO een nieuwe leerlijn digitale geletterdheid. Er is daarin o.a. meer ruimte gekomen voor digitale geletterdheid in het voortgezet onderwijs.  

Computational thinking

Computational thinking is de vaardigheid om problemen zo te omschrijven dat ze door een computer kunnen worden opgelost. 

ICT-vaardigheden

ICT-vaardigheden zijn alle vaardigheden om gedegen met een computer om te gaan.  

Informatievaardigheden

Informatievaardigheden zijn alle vaardigheden om efficiënt en effectief betrouwbare informatie op te zoeken en te delen. 

Mediawijsheid

Bij mediawijsheid gaat het om de kennis en vaardigheden die nodig zijn om op een bewuste, kritische en actieve manier om te gaan met digitale vaardigheden.  

Hoewel op dit moment de inzet van digitale geletterdheid nog redelijk vrijblijvend is, wordt door curriculum.nu (het adviesorgaan voor het ministerie en SLO) hard gewerkt aan een plan om het een vast onderdeel van het curriculum te maken.

WisMon en digitale geletterdheid in het voortgezet onderwijs

Digitale geletterdheid hoeft zeker geen apart vak te worden in het voortgezet onderwijs. Het aanleren van de digitale vaardigheden kan prima geïmplementeerd worden in de bestaande vakken, wiskunde, nederlands of geschiedenis en Onderzoeken & Ontwerpen, maar kan ook in mentoruren worden ingezet. 

Er zijn echter wel gedegen programma’s nodig om die implementatie succesvol te laten plaatsvinden.  

WisMon biedt daarvoor advies, praktische ondersteuning en lesmateriaal. Wat denk je bijvoorbeeld van een compleet VR-arrangement? Leerlingen ontwerpen bijvoorbeeld een virtuele wereld in VR met behulp van een door ons opgesteld lesprogramma.  

Ook programmeren en robotica kan worden ingezet in verschillende lessen.  

Voorbeelden van digitale geletterdheid voortgezet onderwijs 

Waar kinderen bij digitale geletterdheid in het basisonderwijs (link naar pagina) vooral nog kijken naar hun eigen belevingswereld, gaat het in het voortgezet onderwijs verder dan dat. 

Dit soort onderwerpen kunnen bijvoorbeeld aan bod komen:

  •  Hoe zorg je voor een passende eigen digitale identiteit? 
  •  Hoe toon je maatschappelijke betrokkenheid met digitale middelen? 
  •  Hoe werkt Virtual Reality? 
  •  Wat kun je doen met Artificiële intelligentie? 
  •  Op welke manier komt technologie terug in je toekomstige werk? 

Klaar voor de toekomst

Met een gedegen implementatie van digitale geletterdheid in het voortgezet onderwijs bereid jij je leerlingen voor op hun toekomst.  

De lesprogramma’s en trainingen van WisMon maken de weg daarnaartoe nog wat makkelijker.  

Wil je meer weten over de mogelijkheden voor het implementeren van Digitale Geletterdheid op school? Laat een terugbelverzoek achter.