<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=589186577843514&ev=PageView&noscript=1" />
Skip to content

Ben jij klaar voor Virtual Reality in het onderwijs?!

Virtual Reality (VR) is steeds meer onderdeel van de dagelijkse realiteit. Daarom is het hoog tijd om Virtual Reality in het onderwijs (nog) vaker in te zetten.

Virtual Reality (VR) is steeds meer onderdeel van de dagelijkse realiteit. Futuristisch is het al lang niet meer. Kinderen maken vaak op de basisschool al kennis met deze interessante technologie. Daarom is het hoog tijd om Virtual Reality in het onderwijs (nog) vaker in te zetten.

Maar hoe doe je dat? En wat is de meerwaarde ervan? We vertellen je er alles over in deze blog.

Wat is de meerwaarde van Virtual Reality in het onderwijs?

Wanneer je als school gebruik gaat maken van VR-brillen, creëer je een hele hoop voordelen. Allereerst vinden leerlingen het erg leuk en verfrissend om met deze technologie te werken.

Het onbereikbare wordt ineens bereikbaar voor hen. Je leerlingen wanen zich ineens in een middeleeuws tafereel, nemen een duik in de onderwaterwereld of kijken door de ogen van iemand met kleurenblindheid. Alles is mogelijk. Leerlingen duiken letterlijk in de situatie.

Zo’n ervaring levert een grote mate van verwondering en enthousiasme op; twee hoofdingrediënten om de leerbereidheid bij kinderen te vergroten. In welke leeftijdsgroep dan ook.

Bovendien ontwikkelen leerlingen, wanneer ze in VR duiken, hun ICT basisvaardigheden, één van de 21e-eeuwse vaardigheden.

Werken in groepjes

Virtual Reality in het onderwijs implementeren betekent niet dat iedere leerling altijd op hetzelfde moment met zo’n grote bril op door het lokaal loopt. Integendeel. Werken in kleinere groepen kent aardig wat voordelen.

Allereerst werkt groepswerk goed, omdat niet iedere leerling tegelijkertijd een VR-bril nodig heeft. Dat is goedkoper voor de school en bovendien veiliger voor de kinderen.

Ook worden leerlingen gestimuleerd samen te werken. Samenwerken behoort, net als ICT basisvaardigheden, tot de 21e-eeuwse vaardigheden. In hun toekomst hebben kinderen er veel profijt van als ze een goede basis leggen voor deze skill.

Een mooie bijkomstigheid van werken in groepjes, in plaats van klassikaal, is dat kinderen hun eigen werktempo kunnen bepalen.

Zelf lesmateriaal maken

Starten met Virtual Reality in de klas hoeft niet ingewikkeld te zijn. Je kunt gemakkelijk zelf bruikbaar materiaal maken. Maak bijvoorbeeld losse 360° afbeeldingen of video’s waar leerlingen mee kunnen werken.

Ook zijn er nogal wat apps beschikbaar waar je zonder moeite materiaal vandaan haalt. Een bijkomstigheid is wel dat je steeds nieuwe apps moet installeren en leren gebruiken.

Het is ook mogelijk leerlingen zelf 360° foto’s te laten maken die ze gebruiken tijdens lessen. Deze beelden kunnen ze vervolgens gebruiken als achtergrond van bijvoorbeeld hun zelf geprogrammeerde wereld in CoSpaces. Ze zijn ook bruikbaar voor een rondleiding door een gebied, gebouw of ruimte met behulp van TeachVR. Een leuke manier om ICT basisvaardigheden te leren.

Deze opties bieden een mooie start voor Virtual Reality in het onderwijs. Toch zijn er veel meer mogelijkheden waar je als school gebruik van kunt maken. Denk aan educatiekits, arrangementen en kant-en-klaar lesmateriaal.

Ben jij klaar voor VR?

Hopelijk wel, want VR is klaar voor jou! Zoals je hebt gelezen, brengt Virtual Reality in het onderwijs ontzettend veel directe voordelen. Wil jij die ervaren? WisMon ondersteunt je graag bij de implementatie van VR in het curriculum van jouw school. Neem contact met ons op en we zorgen voor passende ondersteuning voor de hulp die jij zoekt.

Wil je alleen scholing? Dat kan ook! Wij geven je praktische handvatten, zodat je direct VR inzet in jouw lessen. Je kunt kiezen uit diverse trainingen op het gebied van VR.

WisMon biedt verder een enorme hoeveelheid betekenisvolle lesideeën. Met een abonnement op Leapo krijg je toegang tot een flinke reeks lessen en cursussen. Alle cursussen zijn verrijkt praktische informatie, video’s en praktische tips rondom Virtual Reality in het onderwijs.

 

Enthousiast geworden?

Wil jij jezelf als leerkracht verder ontwikkelen en aan de slag met VR? Lees meer over de virtual reality in het onderwijs en schrijf je in voor één van onze trainingen.

 

Bekijk trainingen en opleidingen

Meer weten?

Wil je meer weten of sparren over wat WisMon voor jouw school kan betekenen? Neem dan contact met ons op via onderwijs@wismon.nl of 030-2372100. Wij denken graag met je mee!