<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=589186577843514&ev=PageView&noscript=1" />
Skip to content

Vakdocent W&T in de klas

Worstelt jouw basisschool met het lerarentekort, maar wil je toch het liefst aan de slag met Wetenschap & Techniek? WisMon biedt ondersteuning met prikkelende lesprogramma´s en een vakdocent W&T in de klas.

Het lerarentekort heeft op jouw school eerste prioriteit. Daardoor komen de onderwijsontwikkelingen, zoals W&T en digitale geletterdheid, in het gedrang.

Gelukkig zijn er intussen heel wat innovatieve oplossingen ontstaan voor het lerarentekort. De vijfde lesdag is er 1 van. 1 dag in de week krijgen je leerlingen les van een bekwame vakexpert.

Bij WisMon vind je goed getrainde gastdocenten die met W&T, digitale geletterdheid en in samenwerking met Maakonderwijs zo’n lesdag voor hun rekening nemen. Je leerlingen worden geënthousiasmeerd voor wetenschap & techniek én ze werken aan hun digitale vaardigheden. Bovendien leren ze nog beter samenwerken en reflecteren op hun leerproces.

In onze W&T lessen en lesprogramma’s maken we de koppeling met enkele interventies die beschreven staan in de menukaart van NPO. Daardoor kun je het bijbehorende budget inzetten voor de uitvoering ervan.

De ondersteuning van een vakdocent W&T is zowel incidenteel als structureel inzetbaar. Als aanvulling en uitbreiding van het onderwijs in samenwerking met de leerkracht of als vervanging bij uitval.

Hoe ziet een W&T lesprogramma eruit?

Hoe een W&T lesdag eruitziet, hangt af van de wensen en het curriculum van jouw school.

De experts van WisMon koppelen de didactiek van onderzoekend en onderwerpend leren aan de bestaande thema’s en methodes van de school.

Afhankelijk van jullie lesprogramma kiezen zij een geschikt onderwerp.

Enkele voorbeelden:

  • Creëer de stad van de toekomst met Robotica en Smart City
  • Verken het zonnestelsel bouw een planetarium
  • Leer onderzoeken met de groei van planten en schimmels
  • Maak een muziekinstrument met Maakkunde en leer over trillingen en geluid.

Ook is het mogelijk om aan de slag te gaan met leermiddelen als een 3D printer of lasersnijder als je hier als school beschikking over hebt.

Lesvoorbeeld: Programmeren en Virtual Reality

Programma :
Deze les gaat over de Romeinen. Centraal staan de bouwwerken die zij ons nalieten. Na de kennisoverdracht gaan de leerlingen zelf praktisch aan de slag: ze bouwen een Romeinse stad na in CoSpaces. Wie het leuk vindt kan door middel van programmeren een levendige stad nabootsen. Misschien lukt sommige leerlingen zelfs om een Romeins figuur iets te laten vertellen over de stad!

Lesvormen:
We werken in tweetallen en maken gebruik van werkbladen, inclusief instructie blokken. Zo kunnen leerlingen gedifferentieerd naar eigen niveau aan de slag met CoSpaces.

Groepsgrootte: 30

Wat heb je nodig?
Een digibord en per tweetal een computer of Ipad.

Flexibel of structureel?

Je bepaalt bij WisMon zelf of je onze W&T gastdocenten flexibel of structureel wilt inzetten. Als aanvulling en uitbreiding van het onderwijs in samenwerking met de leerkracht of als vervanging bij uitval.

Welke optie je ook kiest, wij werken altijd vanuit de didactiek van Onderzoekend en Ontwerpend Leren (OOL). We putten uit een grote diversiteit aan werkvormen, waarbij de nieuwsgierigheid van de leerling wordt geprikkeld. Ieder kind kan op het eigen niveau aan de slag en vergroot zijn of haar kennis en ervaring op een passende manier.

Dag of dagdeel

Een vakkracht kan een losse les komen verzorgen. In dat geval maken we gebruik van een kant-en-klaar, activerend lesprogramma volgens de didactiek van Onderzoekend en Ontwerpend leren (OOL).

Vooraf hoor je alles over de invulling van de dag of het dagdeel. Verder hoef je zelf helemaal niets te doen.

Kosten: €72,50,- p/u vrijgesteld van btw, inclusief materialen en voorbereiding. Exclusief reiskosten.

Lessenserie

Onze lessenserie wordt gekoppeld aan de methodes en thema’s van de school en voorbereid als kant-en-klaar pakket. In grote lijnen stemmen wij deze lessen af met de vaste leerkracht, zodat we een logische aansluiting op het al aanwezige lesprogramma waarborgen.

Kosten: €65,- p/u vrijgesteld van btw, inclusief materialen en voorbereiding. Exclusief reiskosten.

Maatwerktraject

Als je kiest voor een meer structurele oplossing, stemmen wij onze lessen nóg nauwkeuriger af op de wensen van jouw school. Daarnaast betrekken we je onderwijsteam waar het maar kan. En als je wilt, begeleidt onze W&T vakkracht het team ook in praktijk bij de inbedding van Onderzoekend en Ontwerpend Leren (OOL) in het vaste curriculum.

Al zin om aan de slag te gaan?

Neem dan contact met ons op en wij vertellen je graag alle mogelijkheden over de vakdocent W&T in de klas.

Neem contact op

Lessenseries

Ontwerp een planetarium

In deze lessenserie over ruimtevaart bouwen je leerlingen hun eigen planetarium. Tijdens dat proces volgen ze de stappen van ontwerpend leren. Ondertussen leren ze over de geschiedenis van het planetarium en over de onderdelen van ons zonnestelsel. Ook moeten ze actief aan de slag met berekeningen om het planetarium op schaal te kunnen maken.

Smartcity - stad van de toekomst

Veiligheid staat in een smart city voorop! Je leerlingen toveren tijdens deze serie een mBot om tot een zelfrijdende auto! Ze programmeren de robot zo, dat hij de kamer rond rijdt en hierbij eventuele obstakels ontwijkt. Hierbij gaan de kinderen aan de slag met diverse programmeerprincipes, zoals herhaling, als-dan en functies. Daarnaast leren ze hoe de ultrasoon- en lijnvolgsensor werken en hoe ze deze programmeren.

Groeien maar!

In deze lessenserie doen je leerlingen hun eigen onderzoek naar planten en schimmels. Ze schrijven een onderzoeksplan, voeren het onderzoek uit en presenteren het ten slotte. Tijdens dit proces leren je leerlingen de stappen van onderzoekend leren kennen. Ook vergroten ze hun kennis over micro-organismen en over de onderdelen en de ontwikkeling van een plant.

Aan de slag met Maakkunde!

Onze vakdocenten je leerlingen dolgraag kennismaken met ons Maakkunde lesmateriaal.

Tijdens een Maakkunde lesdag gaan we aan de slag de Maakkunde methode. Denk aan thema’s als geluid, elektriciteit, satellieten en evenwicht. Jouw leerlingen gaan lekker creatief aan de slag, maar wel altijd met een specifiek plan en doel in het achterhoofd.

Meer informatie of een offerte aanvragen?

Wil je meer weten over de vijfde lesdag of wil je een offerte aanvragen? Laat een terugbelverzoek bij ons achter of vraag een offerte aan en we nemen contact met je op.

Leapo lesportaal en trainingen

Wil je jouw lessen naar een hoger niveau tillen en ben je opzoek naar ondersteuning en lesmateriaal? In ons lesportaal Leapo vind je uitgewerkte leerlijnen met cursussen voor jou als leerkracht en vele lesbrieven waarmee je direct aan de slag kunt. Of bekijk onze trainingen.