<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=589186577843514&ev=PageView&noscript=1" />
Skip to content

Labster User Case: Universiteit Utrecht

Het gebruik van Labster droeg op een positieve manier bij aan het leerproces van de studenten van dr. Bas Defize en Marjolein Haagsman. Leer in dit interview hoe ze Labster hebben ervaren.

Labster als oplossing

Een gebrek aan tijd en beperkte toegang tot een ‘echt’ lab maakte het voor de studenten van moleculair bioloog en docent dr. Bas Defize lastig om voldoende labervaring op te doen. Bas kwam op deze manier uit bij Labster: “Een virtueel lab bood de mogelijkheid studenten beter voor te bereiden op de onderzoekspraktijk, waardoor ze de beperkte tijd die ze in een lab hadden efficiënter konden gebruiken.”

Ook promovendus en docent Marjolein Haagsman koos voor Labster. In de practica die haar eerstejaars studenten deden lag de nadruk vaak op wat de studenten moesten doen, terwijl Marjolijn [met behulp van Labster, red.] juist de nadruk wilde leggen op waarom studenten bepaalde stappen namen.

Zowel Bas als Marjolein zagen verschillende voordelen aan het gebruik van Labster.

 

“Studenten hadden met Labster de mogelijkheid fouten in een proef te herstellen, zodat ze meer eigenaarschap kregen over het protocol dat ze volgden.”

 

Fouten maken mag

Volgens Bas vergrootte Labster het eigenaarschap van de studenten: “[…] Studenten hadden [met Labster, red.] de mogelijkheid fouten in een proef te herstellen, zodat ze meer eigenaarschap kregen over het protocol dat ze volgden.”

In Labster-simulaties kost het geen extra tijd op de labzaal of nieuw materiaal om een proef opnieuw te doen. Het werd volgens Bas mogelijk om dieper ingaan op het labonderzoek zelf en er was meer tijd om met de studenten te kijken naar wat ze precies in een practicum deden.

Goed voorbereid naar het lab

Het doen van een Labster-simulatie ter voorbereiding op het doen van een ‘echt’ practicum droeg volgens Marjolein en Bas op een positieve manier bij aan het leerproces van de studenten. Marjolein: “Studenten herkenden verschillende typen resultaten in hun practicum uit de Labster-simulatie die ze gedaan hadden. Volgens de studenten hielp de Labster-simulatie hen op die manier met het interpreteren van hun resultaten.”

3D animaties maken moleculaire technieken inzichtelijk

De animaties die in de Labster-simulaties zitten, die de theorie achter een proces uitleggen, hadden volgens zowel Bas als Marjolein een toegevoegde waarde. Volgens Marjolein hielpen deze animaties haar studenten om ingewikkelde concepten te begrijpen: “[…]Er is bijvoorbeeld een CRISP-animatie die studenten laat zien wat er daadwerkelijk in de cel zelf gebeurt.”

 

Dit artikel is een vertaalde, bewerkte en ingekorte versie van een interview dat Pamela Kunkel van Labster met Bas en Marjolijn deed. Het volledige artikel en interview kun je hier op de website van Labster lezen.

Virtueel Lab

Benieuwd geworden hoe jij Labster kan inzetten in jouw lesprogramma of curriculum? Lees dan snel verder!