<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=589186577843514&ev=PageView&noscript=1" />
Skip to content

MakeX Spark Online Competition

MakeX Spark

De MakeX Spark Online Competition is een jaarlijkse wereldwijde wedstrijd die wordt georganiseerd vanuit Makeblock. Normaal wordt dit fysiek georganiseerd, maar door Corona is het dit jaar online. Het is een creatieve ontwerp wedstrijd voor kinderen in de leeftijd van 6 tot 13 jaar oud. In teamverband gaan de kinderen een oplossing bedenken en daarvoor een prototype maken. Dit prototype mag met allerlei soorten materialen worden gemaakt, maar moet altijd gecombineerd zijn met robotica dat de leerlingen zelf gaan programmeren.

De twee thema’s dit jaar zijn: Code for health in het voorjaar en Family Care in het najaar.

Niet alleen jouw technische oplossing wordt beoordeeld door de jury. Je moet ook je onderzoek- en je ontwerpproces, incl. bouwtekening delen. Dit resultaat presenteer je in een poster.

De MakeX Spark Online Competition is een mooie manier om te leren hoe je robotica en programmeren praktisch kunt inzetten om een probleem op te lossen.

Er zijn tijdens deze wedstrijd meerdere manieren om te kunnen uitblinken met jullie team. Je kunt kans maken op diverse awards. Wat dacht je van beste ontwerper? of mooiste presentatie?

De Data

De online competitie bestaat uit twee wedstrijden waaraan los van elkaar kan worden deelgenomen.

De wedstrijden

CODE FOR HEALTH

1ste wedstrijd – mei 2021 t/m juni 2021

De naam zegt het al. De deelnemers worden uitgedaagd om een creatief ontwerp te maken om de gezondheid van mensen te beschermen. Hierbij kan je natuurlijk aan heel veel verschillende dingen denken. Bijvoorbeeld een robot die contactloos ziekenhuizen bevoorraad en zo een pandemie kan voorkomen. Zolang de ideeën groot genoeg zijn en de oplossing iets te maken heeft met het beschermen van mensen, dan ben jij onze held!

FAMILY CARE

2de wedstrijd – oktober 2021 t/m november 2021

De deelnemers gaan de uitdaging aan om efficiënte projecten te bouwen die gebaseerd zijn op liefde en zorg. Je kan je hierbij de volgende vragen stellen:

  1. Wie zijn je familieleden en hebben zij op een of andere manier zorg nodig. Groot of klein? Welke zorg of hulpmiddelen kunnen zij gebruiken om hun leven net wat makkelijker te maken.
  2. Zijn er mensen die misschien geen familie hebben waarop ze kunnen terugvallen en hoe zouden deze mensen geholpen kunnen worden?

Leeftijdscategorieën
  • 6-9 jaar
  • 10-13 jaar
Jouw Team

Een team bestaat uit 1-2 leerlingen en 1-2 mentoren. Een mentor is je leerkracht of een ouder als je via school meedoet. Doe je buiten schooltijd mee aan de wedstrijd? dan krijg je vanuit CoderDojo een mentor om je te begeleiden.

De Software

Om je projecten te programmeren maak je gebruik van de gratis mBlock software.

WisMon en CoderDojo

Om de Nederlandse teams te helpen hebben WisMon en CoderDojo Nederland een samenwerking opgestart. WisMon helpt schoolteams te leren denken als een echte onderzoeker en ontwerper en begeleid hierin de leerkracht in de school.

CoderDojo heeft grote expertise in programmeren en is door WisMon intern opgeleid om de teams ook didactisch te begeleiden in onderzoekend- en ontwerpend leren. CoderDojo begeleidt de kinderen die op eigen initiatief buiten schooltijd mee willen doen. Er zijn meerdere vestigingen verspreid over het land. Zo kunnen de kinderen, na de lockdown, in één van de vele CoderDojo’s aan de slag. Deze goede voorbereiding zal ervoor zorgen dat de kinderen er helemaal klaar voor zijn wanneer ze hun nieuwe vaardigheden gaan toepassen bij de wedstrijd.

Meer informatie over CoderDojo
Training voor leerkrachten

Hulp nodig bij de voorbereiding? WisMon traint leerkrachten, zodat zij alles weten over de wedstrijd dat belangrijk is voor deelname. Daarnaast helpt WisMon leerkrachten ook met de didactiek van onderzoekend en ontwerpend leren en met de basis van programmeren, zodat zij de leerling teams ook inhoudelijk kan begeleiden. Op dit moment staat er geen MakeX Competition training voor leerkrachten gepland. Zou je deze training toch graag willen volgen of wil je meer informatie over deze training? Neem dan contact met ons op, we denken graag met je mee!

Meer informatie over de training

De benodigde hardware

Makeblock CyberPi Go kit
Makeblock HaloCode standaard kit
Makeblock AI & IoT Scientist add-on pack

Meer informatie?

Wil je meer weten over de wedstrijd? Neem dan gerust contact met ons op, we helpen je graag.

Robotica en programmeren

Wil je jouw leerlingen goed voorbereiden op de toekomst? Ga aan de slag met digitale vaardigheden door middel van Robotica & Programmeren.