Onderzoekend en ontwerpend leren bij de bètavakken

Geef je les in verschijnselen uit natuurkunde en techniek of een bètavak op het voortgezet onderwijs? Na deze training heb je genoeg inspiratie om met leerlingen aan hun 21e-eeuwse vaardigheden te werken.

To bèta or not to bèta

Hoe begeleid je onderzoekend en ontwerpend leren in de klas en hoe sluit je hiermee aan op het curriculum van de bètavakken? Deze training is speciaal bedoeld voor leraren en docenten die nog (bijna) geen ervaring hebben met onderzoekend en ontwerpend leren en naast theoretische verdieping ook een vertaalslag willen maken naar de praktijk. Tijdens deze training maak je kennis met de verschillende stappen van een onderzoeks- en ontwerpcyclus en krijg je praktische handvatten om 21e-eeuwse vaardigheden aan bod te laten komen in je lessen. Je werkt aan een persoonlijke praktijksituatie zodat je je opgedane kennis direct in de klas kunt gebruiken. Elke deelnemer ontwerpt een eigen lessenserie van 2 à 3 uur per week, gedurende 7 à 8 weken.

TIP: maak tijd vrij in het lesrooster tussen half oktober en begin december om je lessenserie in de klas te behandelen.

De training is geschikt voor zowel PO-leraren als VO-docenten en richt zich op het gebruik van onderzoekend en ontwerpend leren als nieuwe werkvorm bij verschijnselen uit natuurkunde en techniek (onderdeel van "Oriëntatie op jezelf en de wereld") en de bètavakken biologie, natuurkunde, scheikunde en wiskunde.

Werkvormen

Deze interactieve training is gericht op de praktijk. Samen met je medecursisten breid je je kennis over onderzoekend en ontwerpend leren uit. Daarna ga je vooral praktisch aan de slag met een eigen casus waarbij je een lessenreeks voor één gehele cyclus onderzoeken of ontwerpen maakt. Onder begeleiding van een van onze vakexperts leer je hoe je je lessenreeks kunt laten aansluiten bij het curriculum van jouw vak. Je gaat naar huis met een opzet voor een lessenserie en praktische werkvormen die je daarvoor kunt inzetten.

Opbouw training

Tijdens de training krijg je:
  • Een algemene introductie over onderzoekend en ontwerpend leren;
  • Inzicht in de 21e-eeuwse vaardigheden die bij onderzoeken en ontwerpen aan bod komen;
  • De mogelijkheid om een eigen lessenserie te ontwerpen zodat je op school meteen aan de slag kunt;
  • Ondersteuning van een vakexpert om jouw lessenserie te laten aansluiten op het curriculum.

Literatuur

Voor deze docententraining maken we gebruik van de eindtermen van de bètavakken zoals gedefinieerd door SLO. We richten ons bij het PO op verschijnselen uit natuurkunde en techniek, onderdeel van "Oriëntatie op jezelf en de wereld". Voor het VO richten we ons op de bètavakken biologie, natuurkunde, scheikunde en wiskunde.
Naast de SLO-eindtermen per vak komen in de trainingen ook de SLO leerlijn Onderzoeken, de SLO leerlijn Ontwerpen, en de SLO leerlijn 21e-eeuwse vaardigheden aan bod.

Reader

Indien van toepassing worden benodigde readers tijdens de training uitgedeeld.
Praktische informatie
Datum: data 2020 n.t.b.
Tijd: 14:30 - 17:30 uur
Locatie: Lucasbolwerk 15, 3512 EH Utrecht
Docent: Sanne Kosterman en/of Denise Groeneweg
Aantal deelnemers: 4 - 20

Kosten
€525,- per persoon voor drie dagdelen

€2200,- per team op school (max. 10 deelnemers); vrijgesteld van BTW, excl. reiskosten

Inschrijving
Een training bij jou op school? Vraag de training hier aan.

*WisMon behoudt zich het recht voor om in geval van onvoldoende inschrijvingen de training af te lassen. WisMon zal de klant hiervan tijdig op de hoogte stellen.

Trainingen van WisMon


WisMon is gespecialiseerd in innovatief onderwijs. Wij bieden, naast gastlessen en lessenreeksen, trainingen voor leraren en docenten aan binnen de thema’s onderzoekend en ontwerpend leren, robotica en programmeren, en virtual reality. Onze trainers hebben een achtergrond in het onderwijs en richten zich tijdens de trainingen op de praktische toepassing in de klas. Zo ga je aan het eind van elke training naar huis met een stevige theoretische basis en lesmateriaal dat aansluit op het curriculum om direct in je lessen te gebruiken. Al onze trainingen kunnen ook voor een team bij jullie op school worden georganiseerd. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

Advies, visie en implementatie

Zijn jullie je op school aan het oriënteren op het gebied van innovatief onderwijs en zoeken jullie naast een inspirerende training ook breder advies? Van het bespreken van de mogelijkheden, het schrijven van een visie tot het opstellen van een implementatieplan, met onze achtergrond in het onderwijs en expertise in innovatie en 21e-eeuwse vaardigheden helpen we scholen graag op weg.

Contact

Wil je meer informatie? Op werkdagen zijn wij bereikbaar van 09.00 tot 17.00 uur.