<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=589186577843514&ev=PageView&noscript=1" />
Skip to content

De beste robots in het onderwijs

Wil je starten met robotica in je onderwijs, maar twijfel je nog over de beste robot? In deze blog lees je onze adviezen over de beste robots voor jouw lessen!

De 9 beste robots voor het primair en voortgezet onderwijs

Veel scholen schaffen geen robots aan omdat ze door het grote aanbod niet weten waar ze moeten beginnen. Robots zijn vaak duur en niet alle robots zijn even geschikt voor gebruik in de klas. Het kopen van een paar robots is meestal nog wel te doen, maar het bedienen van een hele klas wordt al snel prijzig. Zeker wanneer de robots al gauw in de kast blijven liggen omdat leraren denken dat ze te weinig kennis en ervaring hebben om les te geven in robotica en programmeren. Het is een veelvoorkomend probleem dat leraren bang zijn dat ze niet weten hoe ze de robot aan moeten sturen en denken dat ze het daardoor ook niet aan hun leerlingen kunnen leren.

Een overvol lesprogramma draagt ook niet bij aan het enthousiasmeren van leraren voor het geven robotica- en programmeeronderwijs. Want wanneer geef je deze lessen dan? Gelukkig zijn er meer dan genoeg betaalbare en eenvoudig bedienbare robots die bij alle schoolvakken ingezet kunnen worden. Karlijn, robotica-expert en onderwijsontwikkelaar bij WisMon, heeft 10 tips voor scholen die op zoek zijn naar geschikte robots voor hun leerlingen:

“Wanneer je leerlingen wilt laten programmeren, heb je computers en/of tablets en programmeersoftware nodig. Gratis opties om te leren programmeren zijn o.a. Scratch, mBlock 5 en Arduino. Wil je echt met robotica aan de slag dan heb je een (of meerdere) robot(s) nodig. Kies hiervoor voor onderwijsrobots: dit zijn robots die geschikt zijn voor het onderwijs.”

1: De Bee-Bot

Op basisscholen vind je bij de kleuters vaak de Bee-Bot. Door het gebruik van matten is de Bee-Bot gemakkelijk te koppelen aan zaakvakken. Een nadeel van de Bee-Bot is dat je niet kunt zien wat leerlingen precies hebben gedaan.

2: De mTiny

De mTiny van Makeblock is daardoor geschikter voor kleuteronderwijs. Niet alleen ziet de robot er leuk uit waardoor hij erg aantrekkelijk is voor leerlingen, de mTiny is ook makkelijk aan te sturen.

Met behulp van kaartjes bouwen leerlingen hun eigen code zodat ze precies kunnen zien uit welke onderdelen hun code bestaat en hun programma gemakkelijk aan kunnen passen wanneer het fout gaat. Als leraar krijg je daardoor inzicht in de denkstappen die de leerlingen maken waardoor je nog gerichter met programmeren kunt oefenen. De mTiny is hierdoor een robot die heel goed past bij kleuteronderwijs.

 

3/4/5: De mBot, Codey Rocky en Ozobot

Voor leerlingen van de midden- en bovenbouw zijn robots als de mBot, Codey Rocky en Ozobot heel geschikt. Zo is de mBot door leerlingen zelf te bouwen waardoor ze een hoop leren over robotica. Daarnaast is de mBot niet alleen door middel van blokjes, maar ook in Python te programmeren waardoor je als leraar leerlingen met variërende programmeerkennis kunt bedienen.

Bovendien is mBlock 5, de software van Makeblock waarmee je de mBot (en Codey Rocky) programmeert, gratis en zijn er veel uitbreidingsmogelijkheden. Daardoor kun je de mBot zowel voor onderzoekend als ontwerpend leren inzetten en is de mBot ook heel geschikt voor maakonderwijs. Er zijn veel technische mogelijkheden, maar door de mooie en eenvoudig te begrijpen vormgeving blijft de mBot toch laagdrempelig.

Ook in het voortgezet onderwijs komt de veelzijdigheid van de mBot goed van pas en daarnaast is Codey Rocky is erg geschikt voor middelbare scholieren. Met deze robot kunnen leerlingen namelijk games leren ontwerpen. Niet alleen heel leuk, maar ook heel leerzaam!

 

6: Makey Makey en micro:bit

Ook de Makey Makey en micro:bit zijn erg veelzijdig en kun je op allerlei manieren in je lessen verwerken. Voor de micro:bit zijn bovendien veel lesideeën te vinden waardoor je vrij eenvoudig met je leerlingen met programmeren kunt starten.

7: Arduino

Wanneer je als docent meer uitdaging zoekt voor je leerlingen is de Arduino micro-controller een goede keuze. Leerlingen kunnen zowel grafisch als met een programmeertaal programmeren en Arduino heeft net als de micro:bit veel verschillende toepassingen.

8/9: De mBot Ranger en Ultimate 2.0

De mBot Ranger en Ultimate 2.0 van Makeblock, eigenlijk de grote broers van de mBot, bieden nog meer bouw- en programmeermogelijkheden dan de reguliere mBot en zijn daardoor een mooie vervolgstap.

Doordat er voor deze robots vele sensoren beschikbaar zijn, kunnen leerlingen allerlei onderzoekjes opzetten en uitvoeren. Daardoor bieden de mBot Ranger en Ultimate 2.0 veel opties voor ontwerpend en onderzoekend leren.

“Ook wanneer je als docent meer met maakonderwijs wilt doen, raad ik deze robots aan. Ze stimuleren het probleemoplossend denken van leerlingen en dragen op allerlei vlakken bij aan de ontwikkeling van hun 21e-eeuwse vaardigheden.”

 

10: Programmeren zonder robots

“Als je toch twijfelt of je robots voor je school wilt kopen, kun je ook eerst programmeeronderwijs geven zonder de aanschaf van materialen. Zo kun je leerlingen namelijk unplugged, oftewel zonder computer, laten programmeren.

Laat leerlingen bijvoorbeeld elkaar programmeren door elkaars instructies uit te voeren. Dit vraagt heel wat van de samenwerking want een goede instructie geven is nog niet zo makkelijk! Een andere optie is om het probleemoplossend denken van leerlingen te stimuleren en leerlingen een oplossing te laten formuleren voor een bepaald probleem. Hierbij kun je denken aan een puzzel of een doolhof.

Unplugged coderen bestaat ook, maar dat is een onderdeel van unplugged programmeren: je maakt een code zonder computer. In dit geval geef je leerlingen bijvoorbeeld de opdracht om instructies op de goede volgorde te leggen. Persoonlijk zou ik dit altijd binnen de context van het programmeren doen en de code koppelen aan een specifiek probleem. Daardoor houdt de opdracht zijn meerwaarde.”

Help, ik zoek een geschikte robot!

Vind je het toch nog lastig om te bepalen welke robots je moet aanschaffen? Onze team van robotica-experts denkt graag met je mee.

Enthousiast geworden over dit onderwerp?

Naar het lesportaal

En wil jij je als leraar verder ontwikkelen? Dat kan! Neem een kijkje op het Leapo lesportaal of bij ons scholingsaanbod. We zijn er om je verder te helpen

Naar het lesportaal Bekijk het scholingsaanbod

Leapo: een online lesportaal

Wil jij jezelf én je leerlingen verder ontwikkelen op het gebied van robotica, programmeren, 3D-printen en/of W&T? Met ons online lesportaal Leapo helpen we je waar en wanneer jij dat wilt. Je vindt er uitgewerkte leerlijnen met cursussen speciaal voor leraren van het primair en voortgezet onderwijs en vele lesbrieven waarmee je direct aan de slag kunt.

Meer informatie

Scholing

Ben je leraar en wil je je verder ontwikkelen en aan de slag met thema’s als robotica, VR of 3D-printen? Neem dan eens een kijkje bij ons scholingsaanbod.

Meer informatie