<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=589186577843514&ev=PageView&noscript=1" />
Skip to content

De beste robots in het onderwijs

Wil je starten met robotica in je onderwijs, maar twijfel je nog over de beste robot? In deze blog lees je onze adviezen over de beste robots voor jouw lessen!

De 9 beste onderwijsrobots voor PO en VO

Veel scholen schaffen geen onderwijsrobots aan omdat ze door het grote aanbod niet weten waar ze moeten beginnen. Robots zijn vaak duur en niet allemaal even geschikt voor gebruik in de klas.

De aankoop van een paar robots is meestal nog wel te doen, maar het bedienen van een hele klas wordt al snel prijzig. Zeker wanneer de robots al gauw in de kast blijven liggen. Dat gebeurt nogal eens, omdat leraren denken dat ze te weinig kennis en ervaring hebben om les te geven in robotica en programmeren.
Nogal eens zijn docenten bang dat ze hun leerlingen niet kunnen leren hoe ze een robot aan moeten sturen. De wortels van die angst liggen in het feit dat ze zelf (nog) niet weten hoe ze dat moeten doen.

Hier lees je meer over starten met robotica- en programmeeronderwijs.

Het belang van onderwijsrobots

Een overvol lesprogramma draagt ook niet bij aan een enthousiast docententeam als het gaat om onderwijs in robotica en programmeren. Want wanneer geef je deze lessen dan? Gelukkig zijn er meer dan genoeg betaalbare en eenvoudig bedienbare robots die je zonder problemen bij alle schoolvakken inzet.

Karlijn, robotica-expert en onderwijsontwikkelaar bij WisMon, heeft 10 tips voor scholen die op zoek zijn naar geschikte robots voor hun leerlingen:

“Wanneer je leerlingen wilt laten programmeren, heb je computers en/of tablets en programmeersoftware nodig. Gratis opties om te leren programmeren zijn o.a. Scratch, mBlock 5 en Arduino. Wil je echt met robotica aan de slag? Dan heb je een (of meerdere) robot(s) nodig. Kies altijd voor onderwijsrobots: dit zijn robots die geschikt zijn voor het onderwijs.”

Hieronder vind je een aantal prachtige voorbeelden van makkelijk te hanteren onderwijsrobots.

1: De Bee-Bot

Op basisscholen vind je bij de kleuters vaak de Bee-Bot. Door het gebruik van matten koppel je de Bee-Bot gemakkelijk aan zaakvakken. Een nadeel van de Bee-Bot is dat je niet kunt zien wat leerlingen precies hebben gedaan.

2: De mTiny

De mTiny van Makeblock is daarom geschikter voor kleuteronderwijs. Niet alleen ziet de robot er leuk uit; de mTiny is ook makkelijk aan te sturen.

Met behulp van kaartjes bouwen leerlingen hun eigen code. Zo zien ze precies uit welke onderdelen hun code bestaat. Wanneer het fout gaat, passen ze hun programma gemakkelijk aan.

Als leraar krijg je op deze manier een goed inzicht in de denkstappen die de leerlingen maken. Daardoor oefen je samen nog gerichter met programmeren. De mTiny is mede om die reden een robot die heel goed past bij kleuteronderwijs.

Robot in het kleuteronderwijs

3/4/5: De mBot, Codey Rocky en Ozobot

Voor leerlingen van de midden- en bovenbouw zijn robots als de mBot, Codey Rocky en Ozobot heel geschikt. Zo bouwen leeringen zelf de mBot, waardoor ze een hoop leren over robotica. Daarnaast is de mBot niet alleen door middel van blokjes, maar ook in Python te programmeren. Als docent bedien je daardoor gemakkelijk leerlingen met variërende programmeerkennis.

Bovendien is mBlock 5, de software van Makeblock waarmee je de mBot (en Codey Rocky) programmeert, gratis en kent hij veel uitbreidingsmogelijkheden. Daardoor kun je de mBot zowel voor onderzoekend als ontwerpend leren inzetten en is de mBot ook heel geschikt voor maakonderwijs. Deze onderwijsrobot biedt veel technische mogelijkheden, maar door de mooie en eenvoudig te begrijpen vormgeving blijft de mBot toch laagdrempelig.

Ook in het voortgezet onderwijs komt de veelzijdigheid van de mBot goed van pas. Daarnaast is Codey Rocky erg geschikt voor middelbare scholieren. Met deze robot kunnen leerlingen namelijk games leren ontwerpen. Niet alleen heel leuk, maar ook heel leerzaam! Een heleboel 21e-eeuwse vaardigheden komen bijvoorbeeld terug in het werk met een onderwijsrobot.

Robot voor de midden- en bovenbouw

6: Makey Makey en micro:bit

Ook de Makey Makey en micro:bit zijn erg veelzijdig. Je verwerkt ze simpel op allerlei manieren in je lessen. Voor de micro:bit zijn bovendien veel lesideeën beschikbaar, waardoor je vrij eenvoudig met programmeren in de klas start.

7: Arduino

Wanneer je als docent meer uitdaging zoekt voor je leerlingen, is de Arduino micro-controller een goede keuze. Leerlingen kunnen zowel grafisch als met een programmeertaal programmeren. Daarnaast kent Arduino net als de micro:bit veel verschillende toepassingen.

8/9: De mBot Ranger en Ultimate 2.0

De mBot Ranger en Ultimate 2.0 van Makeblock, eigenlijk de grote broers van de mBot, bieden nog meer bouw- en programmeermogelijkheden dan de reguliere mBot en zijn daardoor een mooie vervolgstap.

Doordat er voor deze robots vele sensoren beschikbaar zijn, kunnen leerlingen allerlei onderzoekjes opzetten en uitvoeren. De mBot Ranger en Ultimate 2.0 bieden dus veel opties voor ontwerpend en onderzoekend leren.

“Ook wanneer je als docent meer met maakonderwijs wilt doen, raad ik deze robots aan. Ze stimuleren het probleemoplossend denken van leerlingen en dragen op allerlei vlakken bij aan de ontwikkeling van hun 21e-eeuwse vaardigheden.”

Onderwijsrobot

10: Programmeren zonder robots

“Als je toch twijfelt of je robots voor je school wilt kopen, kun je ook eerst programmeeronderwijs geven zonder de aanschaf van materialen. Zo laat je leerlingen namelijk unplugged, oftewel zonder computer, programmeren.

Laat leerlingen bijvoorbeeld elkaar programmeren door elkaars instructies uit te voeren. Dit vraagt heel wat van de samenwerking, want een goede instructie geven is nog niet zo makkelijk!

Een andere optie is om het probleemoplossend denken van leerlingen te stimuleren. Laat leerlingen bijvoorbeeld een oplossing formuleren voor een bepaald probleem. Hierbij kun je denken aan een puzzel of een doolhof.

Unplugged coderen bestaat ook, maar dat is een onderdeel van unplugged programmeren: je maakt een code zonder computer. In dit geval geef je leerlingen bijvoorbeeld de opdracht om instructies op de goede volgorde te leggen. Persoonlijk zou ik dit altijd binnen de context van het programmeren doen en de code koppelen aan een specifiek probleem. Daardoor houdt de opdracht zijn meerwaarde.”

Help, ik zoek een geschikte robot!

Vind je het toch nog lastig om te bepalen welke onderwijsrobot je moet aanschaffen? Onze team van robotica-experts denkt graag met je mee.

Enthousiast geworden over dit onderwerp?

En wil jij je als leraar verder ontwikkelen? Dat kan! Neem een kijkje op het Leapo lesportaal of bij ons scholingsaanbod. We zijn er om je verder te helpen

Naar het lesportaal Bekijk het scholingsaanbod

Leapo: een online lesportaal

Wil jij jezelf én je leerlingen verder ontwikkelen op het gebied van robotica, programmeren, 3D-printen en/of W&T? Met ons online lesportaal Leapo helpen we je waar en wanneer jij dat wilt. Je vindt er uitgewerkte leerlijnen met cursussen speciaal voor leraren van het primair en voortgezet onderwijs en vele lesbrieven waarmee je direct aan de slag kunt.

Meer informatie

Scholing

Ben je leraar en wil je je verder ontwikkelen en aan de slag met thema’s als robotica, VR of 3D-printen? Neem dan eens een kijkje bij ons scholingsaanbod.

Meer informatie