<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=589186577843514&ev=PageView&noscript=1" />
Skip to content

Starten met R&P-onderwijs

Goed van start met onderwijs op het gebied van robotica & programmeren? Met onderstaande tips worden de lessen een gegarandeerd succes!

3 tips voor het starten met robotica- en programmeeronderwijs

Wanneer je gaat starten met het aanbieden van robotica- en programmeerlessen zijn er verschillende zaken om rekening mee te houden.

1: bepaal je visie

Een van de belangrijkste dingen is het zorgen voor een duidelijke visie. Wat doet de school nu al rondom robotica en programmeren en wat wil de school bereiken? Wanneer het duidelijk is waarom je meer met robotica en programmeren wilt doen en naar welke doelen je toewerkt, wordt het ook makkelijker om het robotica- en programmeeronderwijs binnen je school te borgen.

Het bepalen van je visie en doelen is echter niet altijd makkelijk. Daarom helpt WisMon scholen met de implementatie van robotica en programmeren. Een leerlijn is hierbij cruciaal. Daarmee borg je je doelen en is het voor het hele team duidelijk wat leerlingen op welk moment leren en waarom.

2: integreer robotica en programmeren in het reguliere programma

Om te zorgen dat leraren betrokken zijn en blijven, helpt WisMon o.a. met de koppeling van robotica en programmeren aan verschillende vakken. De implementatie van robotica en programmeren in reguliere schoolvakken helpt om de tijdsdruk op het team te verminderen. In plaats van iets extra’s dat naast de vaste lessen gedaan moet worden, wordt robotica en programmeren onderdeel van het vaste schoolprogramma.

Focust jullie school op de talen of zijn juist de bètavakken belangrijk? Onze docenten laten zien hoe je programmeren eenvoudig integreert en helpen om robots echt van toegevoegde waarde te laten zijn in de klas. Dit doen we volgens onze eigen ontwikkelde leerlijn, gebaseerd op de leerdoelen van SLO en uitgebreid met onze praktijkervaring.

Op Leapo, het online lesportaal voor én door leraren, bieden we een complete leerlijn robotica aan. Hierbij wordt de basis voor robotica en programmeren gelegd en deze kennis gekoppeld aan de reguliere schoolvakken. Zo helpt WisMon leraren om robotica en programmeren eenvoudig in de les te integreren.

 

3: kies materialen die passen bij je doelen

Naast de integratie van robotica en programmeren in schoolvakken, is het kiezen van de juiste materialen voor veel scholen lastig. Ook daarom is het belangrijk om vooraf te bepalen met welke doelgroep je met robotica en programmeren aan de slag wilt gaan en waar je de nadruk op wilt leggen.

Is het het belangrijkste dat leerlingen leren programmeren of gaat het er juist om de leerlingen leren hoe robots in elkaar zitten? Wanneer je heldere doelen opstelt, blijkt het aantal geschikte robots opeens een stuk kleiner en wordt het een stuk makkelijker om de juiste keuzes te maken. Zo bespaar je niet alleen geld, maar voorkom je ook dat leraren gefrustreerd raken omdat de aangeschafte materialen niet passen bij de doelen die ze willen bereiken.

Aan de slag!

Is de visie rond robotica en programmeren opgesteld en zijn alle doelen helder? Weet je bij welke vakken je robotica en programmeren wilt integreren en heb je een duidelijk beeld van het soort robot dat je hierbij nodig hebt? Dan is het tijd om te beginnen!

Enthousiast geworden over dit onderwerp?

En wil jij je als leraar verder ontwikkelen? Dat kan! Het Leapo-lesportaal en ons scholingsaanbod zijn er om jou verder te helpen.

Naar het lesportaal Bekijk het aanbod

Leapo: een online lesportaal

Wil jij jezelf én je leerlingen verder ontwikkelen op het gebied van robotica, programmeren, 3D-printen en/of W&T? Met ons online lesportaal Leapo helpen we je waar en wanneer jij dat wilt. Je vindt er uitgewerkte leerlijnen met cursussen speciaal voor leraren van het primair en voortgezet onderwijs en vele lesbrieven waarmee je direct aan de slag kunt.

Meer informatie

Scholing

Ben je leraar en wil je je verder ontwikkelen en aan de slag met thema’s als robotica, VR of 3D-printen? Neem dan eens een kijkje bij ons scholingsaanbod.

Meer informatie