<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=589186577843514&ev=PageView&noscript=1" />
Skip to content

Sterke 21e-eeuwse vaardigheden door programmeren

Met programmeeronderwijs ontwikkelen leerlingen verschillende 21e-eeuwse vaardigheden. Dit zijn essentiële vaardigheden voor iedereen, dus ook voor de leerling die later geen programmeur wordt.

Maar waarom wil je kinderen eigenlijk leren programmeren? Wanneer je om je heen kijkt, heb je eigenlijk meteen het antwoord. In onze samenleving wordt steeds meer geautomatiseerd en gedigitaliseerd. Dat vraagt straks ook om een ander type werknemer.

21e-eeuwse vaardigheden

Een van de 21e-eeuwse vaardigheden waar leerlingen bij het programmeren aan werken is zelfregulering. Het zelfstandig tot een goed einde brengen van de opdracht vraagt een goede planning. Ook kritisch en creatief denken zijn vaardigheden die tijdens het programmeren worden gestimuleerd. Werkt het programma goed? Kan de programmeercode nog verbeterd worden? Voor elke oplossing die een leerling bedenkt voor een probleem is creativiteit nodig.

 

Probleem oplossend denken

Omdat je bij programmeren begint met een probleem waarvoor een oplossing bedacht moet worden en programma’s vaak niet in één keer werken, zijn leerlingen bovendien continu bezig met probleem oplossen. Soms doen ze dit unplugged, maar vaak gebruiken ze hiervoor een computer (of tablet). Computational thinking, het oplossen van een probleem met behulp van een computer, is daardoor ook een vaardigheid die bij het leren programmeren wordt ontwikkeld.

Samen sta je sterker

Daarbij werken leerlingen wanneer ze met een computer programmeren meteen aan hun ICT-basisvaardigheden. Want hoe stuur je zo’n computer eigenlijk aan? Natuurlijk is ook de communicatie en samenwerking bij programmeren erg belangrijk. Vaak programmeer je in een groep en om samen tot een oplossing te komen is goede communicatie essentieel.

Met programmeren leer je meer dan het aansturen van een robot

Alhoewel leerlingen wanneer ze leren programmeren aan bijna alle door SLO vastgestelde 21e-eeuwse vaardigheden werken, zijn deze niet alleen nuttig bij het programmeren. Probleem oplossend denken is bijvoorbeeld ook belangrijk bij rekenen, wiskunde, natuurkunde, biologie, techniek en beeldende vorming.

Ook logisch redeneren en patronen herkennen zijn vaardigheden die niet alleen bij verschillende schoolvakken, maar ook in het dagelijks leven nuttig en noodzakelijk zijn.

Robots inzetten voor leren programmeren

Zoals je net hebt gelezen kan je 21e-eeuwse vaardigheden verbeteren door te programmeren zonder robots, maar de inzet van onderwijsrobots heeft wel een aantal grote voordelen:

  1. Robots werken enthousiasmerend en motiverend voor leerlingen.
  2. Leerlingen krijgen directe feedback bij het werken met robots; het programma werkt of het werkt niet.
  3. Robots stimuleren ‘trial and error’; leerlingen blijven proberen totdat het programma goed werkt.

In het PO en het VO kan je onderwijsrobots op verschillende manieren inzetten:

  • Op de basisschool: In het PO ligt de nadruk vooral op spelenderwijs leren, om zo de basis te leggen voor de manier van denken rondom programmeren. Je laat leerlingen dan bijvoorbeeld werken met een intuïtief blokprogramma om een robot opdrachten uit te laten voeren, dat motiveert leerlingen enorm!
  • Op de middelbare school: In het VO kunnen leerlingen aan de slag met ingewikkeldere problemen en niet-grafische programmeertalen. Ook hier geldt: wanneer het programmeren niet alleen op een computerscherm plaatsvindt, zijn leerlingen veel enthousiaster en blijft de lesstof beter hangen. Robots kunnen heel goed ingezet worden bij vakken als natuurkunde en biologie, maar ook bij taal- en rekenvakken.

Kunnen denken als een programmeur is voor elke leerling waardevol

Door leerlingen kennis te laten maken met programmeren, geef je ze de mogelijkheid om vaardigheden te ontwikkelen die ze niet alleen op school, maar ook bij een vervolgopleiding en baan kunnen gebruiken. Het leren denken als een programmeur is dan ook zeker niet alleen waardevol voor technische opleidingen en beroepen. Ook wanneer een leerling niet de techniek in wil, is het een groot voordeel wanneer hij op een logische manier tot verschillende oplossingen kan komen. Leren programmeren is daardoor voor elke leerling waardevol.

Aan de slag met programmeren? WisMon helpt!

Heb je specifieke vragen rond robotica en programmeren? WisMon helpt je graag bij het effectief inzetten van leermiddelen. Ook begeleiden we basisscholen en vmbo-scholen met allerlei vraagstukken rondom wetenschap & techniekonderwijs en digitale geletterdheid. We bieden inspiratie, advies en praktische begeleiding. Daarnaast ondersteunen we docenten en leerkrachten in het ontwikkelen van innovatief lesmateriaal en rondom didactiek. Neem contact met ons op, onze robotica-experts staan voor je klaar!

Meer weten?

Wil je meer weten of sparren over wat WisMon voor jouw school kan betekenen? Neem dan contact met ons op via onderwijs@wismon.nl of 030-2372100. Wij denken graag met je mee!

Dit vind je misschien ook interessant

3 tips voor robotica in het onderwijs

Lees verder

De 10 beste onderwijsrobots voor PO en VO

Lees verder

Wat is robotica- en programmeeronderwijs?

Lees verder