<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=589186577843514&ev=PageView&noscript=1" />
Skip to content

Sterke 21e-eeuwse vaardigheden door programmeren

Met programmeeronderwijs ontwikkelen leerlingen verschillende 21e-eeuwse vaardigheden. Dit zijn essentiële vaardigheden voor iedereen, dus ook voor de leerling die later geen programmeur wordt.

Maar waarom wil je kinderen eigenlijk leren programmeren? Wanneer je om je heen kijkt, heb je eigenlijk meteen het antwoord. In onze samenleving wordt steeds meer geautomatiseerd en gedigitaliseerd. Dat vraagt straks ook om een ander type werknemer.

21e-eeuwse vaardigheden

Een van de 21e-eeuwse vaardigheden waar leerlingen bij het programmeren aan werken is zelfregulering. Het zelfstandig tot een goed einde brengen van de opdracht vraagt een goede planning. Ook kritisch en creatief denken zijn vaardigheden die tijdens het programmeren worden gestimuleerd. Werkt het programma goed? Kan de programmeercode nog verbeterd worden? Voor elke oplossing die een leerling bedenkt voor een probleem is creativiteit nodig.

 

Probleem oplossend denken

Omdat je bij programmeren begint met een probleem waarvoor een oplossing bedacht moet worden en programma’s vaak niet in één keer werken, zijn leerlingen bovendien continu bezig met probleem oplossen. Soms doen ze dit unplugged, maar vaak gebruiken ze hiervoor een computer (of tablet). Computational thinking, het oplossen van een probleem met behulp van een computer, is daardoor ook een vaardigheid die bij het leren programmeren wordt ontwikkeld.

Samen sta je sterker

Daarbij werken leerlingen wanneer ze met een computer programmeren meteen aan hun ICT-basisvaardigheden. Want hoe stuur je zo’n computer eigenlijk aan? Natuurlijk is ook de communicatie en samenwerking bij programmeren erg belangrijk. Vaak programmeer je in een groep en om samen tot een oplossing te komen is goede communicatie essentieel.

Met programmeren leer je meer dan het aansturen van een robot

Alhoewel leerlingen wanneer ze leren programmeren aan bijna alle door SLO vastgestelde 21e-eeuwse vaardigheden werken, zijn deze niet alleen nuttig bij het programmeren. Probleem oplossend denken is bijvoorbeeld ook belangrijk bij rekenen, wiskunde, natuurkunde, biologie, techniek en beeldende vorming.

Ook logisch redeneren en patronen herkennen zijn vaardigheden die niet alleen bij verschillende schoolvakken, maar ook in het dagelijks leven nuttig en noodzakelijk zijn.

Kunnen denken als een programmeur is voor elke leerling waardevol

Door leerlingen kennis te laten maken met programmeren, geef je ze de mogelijkheid om vaardigheden te ontwikkelen die ze niet alleen op school, maar ook bij een vervolgopleiding en baan kunnen gebruiken. Het leren denken als een programmeur is dan ook zeker niet alleen waardevol voor technische opleidingen en beroepen. Ook wanneer een leerling niet de techniek in wil, is het een groot voordeel wanneer hij op een logische manier tot verschillende oplossingen kan komen. Leren programmeren is daardoor voor elke leerling waardevol.

Heb je specifieke vragen rond robotica en programmeren? Neem dan contact met ons op. Onze robotica-experts staan voor je klaar!

Enthousiast geworden over dit onderwerp?

En wil jij je als leraar verder ontwikkelen? Dat kan! Het Leapo-lesportaal en ons scholingsaanbod zijn er om jou verder te helpen.

Naar het lesportaal Bekijk het scholingsaanbod

Leapo: een online lesportaal

Wil jij jezelf én je leerlingen verder ontwikkelen op het gebied van robotica, programmeren, 3D-printen en/of W&T? Met ons online lesportaal Leapo helpen we je waar en wanneer jij dat wilt. Je vindt er uitgewerkte leerlijnen met cursussen speciaal voor leraren van het primair en voortgezet onderwijs en vele lesbrieven waarmee je direct aan de slag kunt.

Meer informatie

Scholing

Ben je leraar en wil je je verder ontwikkelen en aan de slag met thema’s als robotica, VR of 3D-printen? Neem dan eens een kijkje bij ons scholingsaanbod.

Meer informatie