<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=589186577843514&ev=PageView&noscript=1" />
Skip to content

3D-printen op school laat elke leerling zijn talenten ontdekken

WisMon werkt aan diverse projecten op individuele scholen. In deze reeks lichten we steeds een project uit. Dit keer lees je over het 3D-printer project van basisschool De Wel.

De techniek en technologie om ons heen veranderen razendsnel. Basisschool De Wel gaat aan de slag met 3D-printen om hun techniekonderwijs een moderne boost te geven en álle kinderen te helpen bij het ontwikkelen van hun talenten.

Het idee: met vogelhuisjes timmeren kom je er niet meer in de techniek, tijd voor een 3D-printer in de klas

De Christelijke Basisschool De Wel in Broeksterwâld ligt zowat aan de rand van Nederland, minder dan 14 km van de Waddenzee in de provincie Friesland. Maar aan de rand van Nederland of niet, innovatie, techniek en technologie staan niet minder in het centrum van de aandacht van het docententeam. Want alleen met vogelhokjes leren timmeren, komen kinderen er niet. Niet meer, als het gaat om techniek. In een workshop over 3D-printen van WisMon zagen de docenten van De Wel een groot belang voor techniekonderwijs én de ontwikkeling van 21e-eeuwse vaardigheden van kinderen. Met 3D-printen wil De Wel vooral de nadruk leggen op het bevorderen van samenwerking, assertiviteit en probleemoplossend vermogen van de kinderen tijdens een bouwproces. Het docententeam en de techniekcommissie waren er gauw uit: hier wilden ze mee aan de slag!

Het project: zelf de 3D-printer bouwen

De kick-off van het project bleek heel waardevol en was in één woord “bjusterbaarlik” = heel bijzonder! De kinderen zaten op het puntje van hun stoel te kijken en te luisteren naar de demonstratie. De al aanwezige nieuwsgierigheid werd zo omgezet in een gerichte motivatie om aan de slag te gaan. Daarna gingen de handen uit de mouwen: “it giet oan”! Veel meiden gingen er eerst eens rustig voor zitten om via de online-handleiding de aanwijzingen door te nemen, een vertaalprogramma in te zetten en te bepalen wat en in welke volgorde er moest gebeuren. Veel jongens haalden liever direct het assortiment aan materialen in de hal op en gingen er in de werkruimten op de knieën voor liggen om met passen en meten van onderdelen te zien hoever je daarmee kon komen. Maar al vrij vlot werden ze het met elkaar eens hoe je het beste verder kon.

Verrassend genoeg gaven kinderen die zich bij andere activiteiten wat stiller opstelden juist opdrachten aan andere kinderen, zonder dat ze die spontane rolwisseling merkbaar van elkaar in de gaten hadden. De kinderen die toch minder met het direct werken met techniek hadden, konden hun talent kwijt in het interviewen van de bouwers en het beschrijven, fotograferen, filmen en in woord en beeld presenteren van het hele bouwproces. Ze hebben als persgroep meegewerkt aan een televisieprogramma van “Omrop Fryslân” en ook de contacten verzorgd met de pers, die bij de eindpresentatie aanwezig was. En wat waren de kinderen trots op hun werk: hun eigen 3D-printer die tijdens de eindpresentatie in actie kwam en laagje voor laagje een mooie zeester bouwde.

Het resultaat: vanaf groep 1 aan de slag met 3D-printen geeft een grote voorsprong

Of er een vervolg zou komen? Maar natuurlijk! Vanaf groep 1 gaan alle kinderen op De Wel met de 3D-printer werken. Het bouwen van de 3D-printer bevordert een positieve indruk van kinderen over techniek, metacognitieve vaardigheden, het ontdekken van nieuwe kwaliteiten van kinderen bij zichzelf (zowel praktische, organisatorische als sociale vaardigheden) en samenwerking tussen kinderen. De Wel zegt over het 3D-printer project van WisMon met een mooie Friese uitdrukking: “It jout de bern en de skoalle in fin mear as in bears” – letterlijk vertaald: het geeft de kinderen en de school een vin méér dan een baars. Dat wil zeggen: 3D-printen geeft leerlingen een grote voorsprong. Maar de Wel hoopt natuurlijk wel dat deze voorsprong snel verdwijnt, omdat steeds meer scholen met 3D-printen moeten beginnen!

Andere projecten

Een echte onderneming op de basisschool: het kan met de 3D-printer!

Lees verder

Van waterraket tot prothese: voor alles een oplossing met de 3D-printer

Lees verder

3D-ontwerpwedstrijd voor scholen: een medaille voor GigaG Cascaderun Hoogeveen

Lees verder

Remco krijgt jouw techniekvraag van de grond!

Geen enkele school is hetzelfde en dat geldt ook voor de vraagstukken rondom techniekonderwijs. Wat is er precies nodig op jouw school? Vanuit zijn jarenlange ervaring op het gebied van techniek in het onderwijs, kijkt Remco graag met je mee.

Je kunt Remco bereiken via remco@wismon.nl of 030-237 2120.

Meer weten?

Wil je meer weten of sparren over wat WisMon voor jouw school kan betekenen? Neem dan contact met ons op via onderwijs@wismon.nl of 030-2372100. Wij denken graag met je mee!