<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=589186577843514&ev=PageView&noscript=1" />
Skip to content

3D-ontwerp wedstrijd voor scholen: een medaille voor GigaG Cascaderun

WisMon werkt aan diverse projecten op individuele scholen. In deze reeks lichten we steeds een project uit. Dit keer lees je over de 3D-ontwerpwedstrijd voor scholen in de regio Hoogeveen.

Na afloop van de GigaG Cascaderun in Hoogeveen, één van de grootste atletiekwedstrijden voor mensen met een beperking in Noord-Nederland, werden er speciale 3D-geprinte medailles uitgereikt aan de deelnemers. De medailles waren ontworpen en geprint door leerlingen van basisscholen en voortgezet onderwijsscholen voor een 3D-ontwerpwedstrijd.

Het idee: enthousiasme over techniek met een spannende 3D-ontwerpwedstrijd

Het doel van de 3D-ontwerpwedstrijd is leerlingen uit te dagen om te experimenteren met 3D-tekenen en printen. Het wedstrijdelement houdt het spannend en uitdagend. Daarnaast is de Cascaderun een regionaal evenement dat alle leerlingen kennen, waar ze zelf aan meedoen of mensen kennen die eraan meedoen. Door leerlingen te laten experimenteren hoopt de gemeente Hoogeveen leerlingen te laten kennismaken met moderne technologieën en te enthousiasmeren over techniek.

Het project: van ontwerpwedstrijd naar hardloopwedstrijd

Docent Erwin van Walsem van pcbs De Regenboog is al vanaf het begin betrokken bij de 3D-ontwerpwedstrijd. Erwin geeft aan: “Deze medailles voor de deelnemers van de GigaG-Casacderun zijn ontworpen via een ontwerpwedstrijd binnen de scholen van Pricoh (koepel voor christelijk basisscholen in Hoogeveen) met medewerking van WisMon. In 2019 konden alle basisscholen én de twee voortgezet onderwijsscholen uit de gemeente Hoogeveen meedoen aan de ontwerpwedstrijd. De leerlingen vonden het een hele eer om juist voor deze bijzondere doelgroep de medailles te mogen ontwerpen en printen. Dat resulteerde in dertien ontwerpen, afkomstig van zes verschillende scholen: RSG Wolfsbos, pcbs De Regenboog, pcbs ‘t Kofschip, cbs Krullevaar, pcbs Weidebloem en cbs De Sprong.” Het ontwerp van Sem Blokzijl van pcbs De Regenboog werd door een deskundige jury gekozen tot “het beste ontwerp van 2019”. Van het winnende ontwerp zijn maar liefst 200 exemplaren geprint.

Toen de deelnemers hun startbewijs voor de Cascaderun konden ophalen bij het gemeentehuis in Hoogeveen werd gelijktijdig ook een deel van de medailles in het gemeentehuis geprint. De deelnemers vonden het geweldig interessant om een kijkje te nemen bij de 3D-printers en de initiatiefnemers van de 3D-ontwerpwedstrijd gaven enthousiast een toelichting over de werking van een 3D-printer, hoe lang het duurt voordat een medaille klaar is en voor wie de medailles gemaakt worden.

Het resultaat: 3D-ontwerpwedstrijden voor steeds meer scholen in Nederland

Het project werd een enorm succes. De leerlingen waren ontzettend trots op hun 3D-ontwerpen en ook de deelnemers waren enthousiast over de medailles. Voor de GigaG-Cascaderun in 2020 staat de 3D-ontwerpwedstrijd onder alle scholen in de gemeente Hoogeveen nog steeds jaarlijks groots op de planning. Niet alleen in Hoogeveen is de 3D-ontwerpwedstijd voor medailles succesvol. In de omgeving van Meppel worden jaarlijks circa vijfhonderd door basisschoolleerlingen ontworpen medailles geprint voor de SNS-Kidsrun. Ieder jaar maken vier of vijf andere basisscholen een 3D-ontwerp voor de wedstrijd. Kortom: de 3D-ontwerpwedstrijd maakt een opmars op scholen in Nederland, zo komen steeds meer kinderen in aanraking met modern techniekonderwijs.

Andere projecten

Een echte onderneming op de basisschool: het kan met de 3D-printer!

Lees verder

Van waterraket tot prothese: voor alles een oplossing met de 3D-printer

Lees verder

De 3D-printer in het Makerslab van Basisschool ‘t Slingertouw

Lees verder

Remco krijgt jouw techniekvraag van de grond!

Geen enkele school is hetzelfde en dat geldt ook voor de vraagstukken rondom techniekonderwijs. Wat is er precies nodig op jouw school? Vanuit zijn jarenlange ervaring op het gebied van techniek in het onderwijs, kijkt Remco graag met je mee.

Je kunt Remco bereiken via remco@wismon.nl of 030-237 2120.

Meer weten?

Wil je meer weten of sparren over wat WisMon voor jouw school kan betekenen? Neem dan contact met ons op via onderwijs@wismon.nl of 030-2372100. Wij denken graag met je mee!