<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=589186577843514&ev=PageView&noscript=1" />
Skip to content

Digitale geletterdheid

Wil jij jouw leerlingen voorbereiden op een digitale toekomst? Met WisMon maak je van digitale geletterdheid op jouw school een waar succesverhaal en bereid je jouw leerlingen voor op de beroepen van de toekomst.

Digitale geletterdheid voelt soms als een vak dat je er ‘ook nog eens bij’ moet doen. Maar wat als we vertellen dat de implementatie van digitale geletterdheid ook heel laagdrempelig kan zijn? Dat je bestaande lesideeën waarschijnlijk de perfecte basis vormen voor een curriculum waarin ruimte is voor informatie- en ict-vaardigheden, computational thinking en mediawijsheid?

Met de hulp van WisMon hoef je het wiel niet opnieuw uit te vinden. Wij ondersteunen je in de didactische aanpak en koppelen digitale geletterdheid aan de thema’s en methodes die op jouw school al gebruikt worden. Zo kan er bij wiskunde en rekenen gebruik worden gemaakt van ontwerpen in 3D, en kunnen leerlingen aan de slag met programmeren van een Smart City binnen wereld- en kunstzinnige oriëntatie.

Op ons online leerplatform Leapo vind je tal van kant-en-klare lessen. Bovendien krijg je van ons advies en ondersteuning bij het zinvol inzetten van innovatieve leermiddelen.

Met WisMon wordt de implementatie van digitale geletterdheid een peulenschil!Wil je meer weten over de hulp die WisMon je kan bieden? Bekijk hieronder alle mogelijkheden.

Praktijkgerichte ondersteuning

Advies

Heb jij een hulpvraag  rondom digitale geletterdheid? Start dan een adviestraject bij WisMon. Ervaren vakdocenten en onderwijskundigen beantwoorden al je vragen over de implementatie van deze (nieuwe) onderwijsvormen op jouw school.

Trainingen

Ben je op zoek naar een praktische training op het gebied van digitale geletterdheid? WisMon biedt jou en je collega’s trainingen op maat over o.a. lesgeven in een tech- of medialab. Ontdek snel welke trainingen bij jouw hulpvraag passen.

Lesmateriaal

Zoek jij lesmateriaal waarmee je direct aan de slag kan in je tech- of medialab? Bij WisMon ligt het voor je klaar. Je leerlingen zijn direct enthousiast en jij hoeft je geen zorgen meer te maken over al die uren ontwikkeltijd. Ons lesmateriaal bestaat onder meer uit actieve (online) opdrachten, leuke voorbeelden en een mooie visuele uitwerking.

Leermiddelen

Lasersnijders, 3D-printers, Robots, VR-brillen en nog veel meer… Bij WisMon vind je allerlei geschikte leermiddelen die direct bruikbaar zijn in je klas. Bovendien zijn al onze leermiddelen geselecteerd op inzetbaarheid voor de lange termijn, waardoor je voorlopig vooruit kunt.

Meer informatie of een offerte aanvragen?

Wil je meer weten over de mogelijkheden voor het implementeren van Digitale Geletterdheid op school? Laat een terugbelverzoek bij ons achter of vraag een offerte aan en we nemen contact met je op.

Digitale geletterdheid: het hoe en waarom

Drones die pakketjes rondbrengen, auto’s die werken als computers, robots die meehelpen in de zorg… Dit zijn allemaal prachtige voorbeelden van de kansen die digitalisering en automatisering bieden. Hoe mooi is het als jouw leerlingen straks goed voorbereid deze digitale maatschappij in stappen? Met digitale geletterdheid bied je als school een stabiele basis. Kinderen leren over de kansen en mogelijkheden van digitalisering, maar ook over de gevaren en lastigheden.

Binnen Wetenschap en Techniek werken scholen steeds vaker aan de digitale geletterdheid van hun leerlingen. Maar wat houdt dat eigenlijk precies in?

Wat betekent digitale geletterdheid?

Digitale geletterdheid betekent dat kinderen leren omgaan met digitalisering in de breedste zin van het woord. Ze leren programmeren, repareren en analyseren, maar ook problemen oplossen en creatief denken. De kennis en vaardigheden die ze hiermee opdoen, sluiten naadloos aan bij de 21e-eeuwse vaardigheden.

SLO bepaalde op basis van onderzoek dat digitale geletterdheid op school in ieder geval de volgende 4 vaardigheden moet omvatten.

Computational thinking

Computational thinking is de vaardigheid om computersystemen te gebruiken voor probleem-oplossing. Leerlingen moeten daarom leren problemen zó te formuleren, dat computers ze kunnen oplossen.

ICT-vaardigheden

Kinderen ontwikkelen vaardigheden die nodig zijn om computers en netwerken te begrijpen. Ook leren ze omgaan met technologieën en de beperkingen hierin te herkennen en te begrijpen.

Informatievaardigheden

Bij informatievaardigheden leren kinderen informatie uit digitale bronnen formuleren en analyseren. Ze leren bovendien kritisch kijken naar de betrouwbaarheid en bruikbaarheid ervan.

Mediawijsheid

Mediawijsheid houdt in dat kinderen op alle vlakken leren omgaan met de complexe gemedialiseerde wereld van nu. Ze leren zich bewust, kritisch en actief te bewegen in een wereld die bijna dagelijks verandert.

Kerndoelen, leerlijnen en curriculum

De afgelopen jaren heeft SLO flink aan de weg getimmerd om digitale geletterdheid op de agenda van scholen te krijgen. Deze ontwikkeling kwam voort uit een rapport van de KNAW uit 2014. Daaruit werd duidelijk dat er binnen het onderwijs nog te weinig aandacht was voor het onderwerp.

SLO ontwikkelde in samenwerking met een aantal scholen een nieuwe leerlijn digitale geletterdheid. Daarin geeft het globaal weer wat scholen in het primair en voortgezet onderwijs kunnen aanbieden om hun curriculum digitale geletterdheid zo volledig mogelijk te maken.

Uit onderzoek van de Universiteit van Twente werd begin 2020 duidelijk dat er nogal wat verschil zit in de digitale geletterdheid van leerlingen in zowel het basisonderwijs als het voortgezet onderwijs.

Op dit moment bepalen scholen nog veelal zelf hoe ze dit belangrijke onderwerp aanbieden. Examens en kerndoelen digitale geletterdheid bestaan nog niet. Daarom werkt Curriculum.nu, het adviesorgaan voor zowel ministerie als SLO, aan een herziene leerlijn. Digitale geletterdheid in het curriculum wordt daarin niet alleen geadviseerd, maar als kerndoel naar voren geschoven.

Digitale geletterdheid kan overigens voor een groot deel worden geïmplementeerd in andere vakken en leergebieden.

Digitale geletterdheid in het basisonderwijs

In het basisonderwijs hoeven leerlingen volgens Curriculum.nl nog niet verder te kijken dan hun eigen wereld. Dingen die kinderen in het primair onderwijs bijvoorbeeld kunnen leren:

  • Hoe zoek je op internet naar goede websites voor een werkstuk?
  • Hoe gebruik je digitale technologieën om mooie dingen te maken?
  • Wat vind jij ervan als iemand foto’s van jou deelt?

Kinderen leren niet alleen werken met de technologie van nu, maar ook hoe ze er kritisch naar moeten kijken. Alle kennis en vaardigheden vallen binnen de 4 onderwerpen.

Digitale geletterdheid in het voortgezet onderwijs

Het voortgezet onderwijs borduurt voort op de kennis en vaardigheden uit het primair onderwijs. Daarbij kijken ze niet meer alleen naar hun eigen wereld. Denk bijvoorbeeld aan deze onderwerpen:

  • Hoe zorg je voor een passende eigen digitale identiteit?
  • Hoe toon je maatschappelijke betrokkenheid met digitale middelen?
  • Hoe werkt Virtual Reality?
  • Wat kun je doen met Artificiële intelligentie?
  • Op welke manier komt technologie terug in je toekomstige werk?

Blik op de toekomst

Onze verschillende leermiddelen zoals, 3D-printen, lasersnijden en Robotica & programmeren zorgen voor een breed scala aan leermiddelen die jij als docent kunt inzetten. Bij WisMon vinden we het niet alleen belangrijk dat je je leerlingen goed voorbereidt op een digitale toekomst. We willen ook dat jij als docent plezier beleeft aan de implementatie van digitale geletterdheid in je curriculum.

Daarom ondersteunen we je graag in de didactische aanpak. We bieden je bijvoorbeeld direct bruikbaar lesmateriaal, informatie over leermiddelen en een breed scala aan scholing. Neem ook eens een kijkje op onze onderwijspagina’s over Maakonderwijs, Sterk techniekonderwijs, Labster en Cospaces.

Met onze opdrachten en begeleiding geef je digitale geletterdheid direct een podium op jouw school!