<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=589186577843514&ev=PageView&noscript=1" />
Skip to content

StemUp

StemUp is een leer- en ontdekprogramma voor het eerste en tweede leerjaar van het voortgezet (speciaal) onderwijs, ontwikkeld door ASML, dat jongeren wil inspireren om te kiezen voor studie en werk in Techniek & Wetenschap.

In een wereld waar slechts één op de vijf jongeren kiest voor een richting in techniek, technologie en wetenschap, dreigt er een tekort aan enthousiaste en goed geschoolde jongeren die de toekomstige ontwikkelingen kunnen dragen. 

Om deze uitdaging aan te pakken, is het belangrijk dat alle jongeren de kans krijgen om hun talenten te ontdekken en te verkennen hoe zij een rol kunnen spelen in STEM (Science, Technology, Engineering en Mathematics).

StemUp!

ASML start in 2024 met het StemUp programma voor scholen in de regio rond Veldhoven (binnen een straal van 35 kilometer). Het is bedoeld voor zowel eerste- als tweedejaars voortgezet (speciaal) onderwijs.  

StemUp helpt om STEM onderwijs verder te ontwikkelen op een school, rekening houdend met de visie en de context van de school. Het programma bevordert de STEM geletterdheid op jouw school waarmee techniek en technologie voor iedereen toegankelijk wordt.  

StemUp coach

Een StemUp coach begeleidt je school met het inzetten van een van de leerprogramma’s. Op basis van de schoolvisie, het -plan en de ambitie op het gebied van STEM onderwijs, komen jouw school en de StemUp coach samen tot het best passende programma.  

We gaan voor duurzaam STEM onderwijs en duurzame impact. Het uitgangspunt is dan ook om een samenwerking aan te gaan voor meerdere jaren. De leerprogramma’s werken als aanjager van STEM onderwijs op school. Zodra een school gaat starten met één van de aangeboden programma’s zal de StemUp coach in verbinding blijven met de school en waar mogelijk ondersteuning bieden bij de uitvoering van het ambitieplan.  

Leerprogramma’s 

StemUp biedt een aantal leerprogramma’s die als doel hebben jongeren op verschillende manieren te boeien en hun interesse voor STEM aan te wakkeren en die jou als school verder helpen om  je STEM onderwijs door te ontwikkelen. De inzichten die we opdoen in 2024-2025 door met deze programma’s aan de slag te gaan, dienen als basis voor de doorontwikkeling van het programma naar alle scholen in de regio Veldhoven. Hieronder volgt een overzicht van de huidige leerprogramma’s. 

StemUp leerprogramma's

Junior IOT - Makerspace

Met de Makerspace van Junior IOT richt je een compacte maakplaats in, waar leerlingen de mogelijkheid hebben om zelfs een certificaat te halen voor verschillende basisvaardigheden, zoals solderen, 3D-printen, veiligheid en samenwerken onder begeleiding van een vakdocent.

FutureBites - Creative Coding

Met Creative Coding biedt FutureBites een programma waar in creativiteit en technologie samenkomen. Het  programma biedt workshops aan waarbij leerlingen op een speelse en creatieve manier kennis maken met technologie en verschillende programmeertalen. Inspiratie daarbij komt uit populaire cultuuraspecten zoals popmuziek, beeldcultuur en games.

De ontdekfabriek - Lets Invent!

Let’s Invent inspireert leerlingen om positief te denken over innovatie, techniek, wetenschap en creativiteit, met een focus op een duurzame samenleving. Let’s Invent biedt een inspirerende kick-off, waarbij zowel de challenge als het project worden gepresenteerd, met thema’s variërend van Tech en Bedrijven tot Kunst & Media, Sport, en Sustainable Development Goals. Leerlingen gaan onder begeleiding van hun docent aan de slag met het ontwikkelen van prototypes die een antwoord bieden op de gestelde uitdaging.

Maakotheek - Makersbox

Maakotheek biedt twee soorten StemUp programma’s aan. De Maker’s Red Box (voor mavo, havo en vwo) is een lesprogramma met een overkoepelende opdracht, waarbij theorie en kennis van verschillende kernvakken in de praktijk worden toegepast. De leerlingen ontwikkelen zowel technische als 21ste-eeuwse vaardigheden. De Maakbox (voor vso, pro en vmbo) richt zich op de didactiek van onderzoekend en ontwerpend leren, waarbij leerlingen techniek en technologie in een betekenisvolle context leren toepassen.

Meld je aan voor de Proeverij

Bevindt jouw school zich in een straal van maximaal 35 kilometer rond Veldhoven?  Meld je dan aan voor de Proeverij op 17 oktober 2024. Beleef zelf een leerprogramma en beluister de ervaring van anders scholen. Maak kennis met de partners uit het programma en met StemUp coaches, en verken je eigen mogelijkheden.  

Datum: 17 oktober 2024 

Locatie: ASML Eindhoven

Tijd: 15.30 – 18.30 uur (onder voorbehoud)

 

Meld je aan

Hoe werkt StemUp

Aanmelden

Bevindt jouw school zich in een straal van maximaal 35 kilometer rond Veldhoven ? Meld je school aan via het aanmeldformulier.

Kennismaken

Een StemUp coach zal contact opnemen met jouw school voor een online kennismakingsgesprek. Tijdens dit gesprek wordt bekeken of de visie van de school en de ambities t.a.v. STEM in leerjaar 1 en 2 overeenkomen met de doelstellingen van StemUp.

Ambitieplan opstellen

Er wordt een gesprek gepland met alle relevante betrokkenen. Tijdens dit gesprek worden de STEM ambities van de school uitvoerig besproken. We vragen vervolgens de school ook om een STEM ambitieplan op te stellen, waarvoor een sjabloon beschikbaar is. Samen met de STEM coach wordt besloten welke STEM programma’s het beste aansluiten bij de ambities van de school.

Starten met StemUp

Het ambitieplan wordt door de school gepresenteerd aan ASML, dit kan op school plaatsvinden of online. Na goedkeuring gaat de school aan de slag met één of meerdere leerprogramma’s van StemUp, terwijl de StemUp coach op de achtergrond het proces volgt en indien nodig verdere ondersteuning biedt.

Meld je aan

van STEM naar STEAM op het Novalis College

Hoe kunnen we ervoor zorgen dat leerlingen werken aan projecten die zowel technologische als creatieve vaardigheden vereisen? Dat was een van de vragen die het Novalis College, de Eindhovense Vrije School voor vmbo-t, havo en vwo, aan de StemUp-coach stelde. Novalis koos voor het Future Bites programma. Als resultaat mochten de leerlingen van het Novalis twee weken lang hun creativiteit de vrije loop laten gaan. Samen met FutureBites werkten ze aan uiteenlopende audiovisuele kunstwerken. Van videomapping in de fietsenstalling tot het componeren van muziek met Sonic Pi; de resultaten waren ontzettend divers!

Lees het hele artikel

Meer weten?

Wil je meer weten over het StemUp programma, of heb je interesse maar staat jouw school buiten de straal van 35 kilometer van Veldhoven? Neem dan contact met ons op via stemup@wismon.nl of 030-237 2100. We onderzoeken graag wat de wensen en mogelijkheden zijn.