Afsluitende examens

Je moet voor toelating tot je studie een certificaat kunnen overleggen voor een of meerdere bètavakken. Wat zijn dan je opties en wat zijn de deadlines voor aanmelden? Hieronder vind je de meest gangbare mogelijkheden om een certificaat te behalen.

Schrijf je in

Veel universiteiten en hogescholen hanteren vaak hun eigen regels omtrent toelatingseisen. Dit kan een certificaat of deficiëntieverklaring zijn, een toelatingstoets of Colloquium Doctum. Onze cursussen kunnen je op elk gekozen examen voorbereiden.

De meest voor de hand liggende afsluitende examens bij universiteiten zijn het staatsexamen of het CCVX voortentamen. Andere opties zijn het Boswell examen, een Colloquium Doctum of toelatingstoets.

Veel hogescholen hanteren vaak een eigen toelatingsprocedure. Ze accepteren het staatsexamen of ze hebben hun eigen toelatingstoets die je bij de opleiding aflegt. Steeds meer opleidingen accepteren ook het CCVX tentamen op havo-niveau. Hieronder vind je alle informatie en de verschillen tussen de examens.

Informeer vóór start van de cursus zelf bij de studieadviseur van de opleiding die je wilt gaan volgen of een certificaat wordt erkend. Het afleggen van het juiste examen is geheel jouw eigen verantwoordelijkheid.

CCVX voortentamen

De Centrale Commissies Voortentamen zijn landelijke samenwerkingsverbanden van de Nederlandse Universiteiten. Het CCVX voortentamen wordt 3 keer per jaar afgenomen in april, juli en december en bevat geen practicum of mondeling en is op havo- en vwo niveau af te leggen. Kosten liggen rond de €90.

Meer informatie >> >

Staatsexamen

Ben je gezakt voor je HAVO- of VWO-opleiding? Door je deelcertificaten te behalen via staatsexamens, kun je alsnog je diploma halen. Voor het staatsexamen moet zowel een schriftelijk examen als mondeling examen worden afgelegd. Het staatsexamen wordt één keer per jaar in mei/juni afgenomen in meerdere steden. Kosten liggen rond de €115.

Meer informatie >> >

Overige examens

Andere afsluitende examens zijn bijvoorbeeld het Boswell examen, een toelatingstoets van de opleiding of het Colloquium Doctum (21+ toets).

Meer informatie >> >

Contact

Wil je meer informatie? Op werkdagen zijn wij bereikbaar van 9 tot 17 uur.

Bekijk ook onze veelgestelde vragen.