<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=589186577843514&ev=PageView&noscript=1" />
Skip to content

Meerdere vakken volgen

Je moet voor meerdere bètavakken een deelcertificaat of CCVX voortentamen behalen voor toelating tot je studie en wilt dus onze cursussen in de bètavakken combineren. Hoe pak je dit nu aan? En wat is de juiste volgorde? We hebben de verschillende mogelijkheden hieronder voor je op een rij gezet.

Neem contact met ons op

Ons cursusaanbod is zo georganiseerd dat je binnen een jaar voor alle vier de bètavakken je deelcertificaat of testimonium kunt behalen. Hierbij kun je kiezen tussen verschillende soorten cursussen die variëren in intensiviteit en studielast. Hiervoor dien je duidelijk te hebben wanneer de deadline is voor het overleggen van je deelcertificaten of (CCVX)-testimonia bij de gekozen opleiding.

Aan de hand van die deadline kun je een programma gaan opstellen. Houdt bij het opstellen van een programma rekening met of je nog studeert, een baan ernaast hebt of nog op de middelbare school zit en je misschien dit jaar eindexamen moet doen. Hieronder vertellen we je waar je rekening mee moet houden met het opstellen van een haalbaar studieprogramma.

Ons cursusaanbod

Voorjaarscursus

Januari t/m april

2-3 keer per week les

Studielast: 20 uur per vak per week

Maximaal 2 vakken

Zomercursus

Juni t/m juli

5 keer per week les

Studielast: 35-40 uur per week

Maximaal 1 vak

Najaarscursus

September t/m december

2-3 keer per week les

Studielast: 20 uur per vak per week

Maximaal 2 vakken

Jaarcursus

September t/m april

1 keer per week les

Studielast: 7-10 uur per vak per week (4 vakken = voltijd)

Maximaal 4 vakken

Hoe stel je een programma op?

Voorkennis

Voor alle vakken moet je de onderbouwstof van het betreffende vak beheersen aangezien we in de cursussen alleen de bovenbouwstof behandelen. Daarnaast is de onderbouwstof wiskunde ook vereist. Beheers je deze nog niet voldoende, volg dan altijd éérst de basiscursus wiskunde. Om te toetsen of je de benodigde stof beheerst kan je de instaptoets maken. Je vindt deze op de verschillende vakpagina’s.

Verder raden we aan om eerst je deficiëntie wiskunde A/B weg te werken, voordat je begint aan een andere cursus. Deze kennis gebruik je ook bij de andere vakken.

Studielast

Om de cursus met succes af te ronden is het belangrijk dat je voldoende tijd inruimt voor niet alleen de lessen, maar ook voor het maken van het huiswerk. Bij elke cursus hebben we hieronder het totaal aantal uur aan studielast vermeld. Denk voor start goed na over verplichtingen die je naast een cursus hebt, zoals bijvoorbeeld werk, een hobby of een studie. Tussentijds stoppen met een cursus is namelijk niet mogelijk.

Zit je in het eindexamenjaar van de middelbare school? Dan raden we je aan om eerst je diploma te halen en daarna de gewenste cursussen te gaan volgen,

Meerdere vakken volgen

Het is in sommige gevallen mogelijk om meerdere vakken tegelijkertijd te volgen. Wiskunde A/B en biologie kan je combineren met elk ander vak.

De vakken scheikunde en natuurkunde tegelijkertijd volgen raden wij niet aan. Deze vakken worden namelijk als de twee moeilijkste vakken ervaren en hebben beiden de hoogste studielast. Natuurkunde en wiskunde of scheikunde en biologie combineren echter wel goed.

Afsluitend examen

Je kiest altijd zelf het examen dat je wilt gaan afleggen. Je kunt de cursus afsluiten met verschillende examens zoals het CCVX voortentamen of het staatsexamen. Soms heeft jouw opleiding een eigen toelatingstoets. Aan de hand van de deadline voor het overleggen van je deelcertificaten of testimonium bij de gekozen opleiding, kun je een planning voor je cursussen opstellen.

Informeer vóór start van de cursus zelf bij de studieadviseur van de opleiding waar je wilt gaan studeren welk certificaat wordt erkend. Op de pagina over afsluitende examens vind je meer informatie over de mogelijkheden.

 

 

Voorbeeldprogramma's

1 vak per cursusblok

 • Alle vakken achter elkaar,
  ook in de zomer
 • Goed te combineren met werk/studie
 • Je legt de examens af na elk vak
 • Studielast: 20-40 uur per vak per week

2 vakken per cursusblok

 • 2 vakken in het najaar, 2 in het voorjaar
 • Intensief en fulltime programma
 • Je legt de examens af na elk vak
 • Studielast: 40 uur per week

4 vakken in één jaar

 • 4 jaarcursussen van sep t/m apr
 • De stof in een rustiger tempo doorlopen
 • Je legt alle examens af in april/mei
 • Studielast: 28-40 uur per week

Persoonlijk advies

Wil je drie of vier vakken gaan volgen, neem dan eerst contact op met WisMon. Gezien de zwaarte van zo’n programma plannen we graag een persoonlijk gesprek met je in en kijken we samen naar de haalbaarheid van het programma. Je kunt ons bereiken op 030-737 0348 of laat je gegevens achter en wij bellen je terug.

Contact

Julia heeft in het najaar van 2019 de cursussen natuurkunde vwo en wiskunde vwo gevolgd. In januari 2020 is ze gestart met scheikunde en biologie op vwo niveau. Eind april had ze al haar deficiënties weggewerkt. Na het succesvol doorlopen van de selectieprocedure voor geneeskunde, is Julia in september 2020 gestart met haar droomstudie geneeskunde.

“Met totaal het verkeerde pakket geneeskunde willen studeren…uiteindelijk is het me gelukt!”

Julia

Studente Geneeskunde

Persoonlijk advies nodig?

Wil jij meer weten over ons cursusaanbod? Meld je dan aan voor een live-sessie waarin wordt uitgelegd hoe een cursus er bij WisMon uitziet, of vraag persoonlijk advies aan. Wij denken graag met je mee!

Afsluitende examens

Weet je nog niet welk afsluitend examen je wilt gaan afleggen? We hebben de verschillende mogelijkheden hieronder voor je op een rij gezet.