<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=589186577843514&ev=PageView&noscript=1" />
Skip to content

Meerdere vakken volgen

Moet jij voor meerdere bètavakken een deelcertificaat of CCVX voortentamen behalen voor toelating tot je studie? Onze cursussen zijn zo opgebouwd dat je meerdere vakken in één jaar kunt volgen tijdens een tussenjaar of gecombineerd met een baan of opleiding. Maar hoe pak je dit aan en wat is de juiste volgorde?

Vraag persoonlijk advies aan

Ons cursusaanbod is zo georganiseerd dat je binnen een jaar voor één tot vier bètavakken je deelcertificaat of CCVX testimonium kunt behalen. Hierbij kun je kiezen tussen verschillende cursusblokken die variëren in intensiviteit en studielast. Hiervoor dien je allereerst duidelijk te hebben wanneer de deadline is voor het overleggen van je deelcertificaten of (CCVX)-testimonia bij de gekozen opleiding.

Aan de hand van die deadline kun je een programma gaan opstellen. Houdt bij het opstellen van een programma rekening met of je nog studeert, een baan ernaast hebt of nog op de middelbare school zit en je misschien dit jaar eindexamen moet doen. Hieronder vertellen we je welke cursusblokken er zijn en waarmee je rekening moet houden met het opstellen van een haalbaar studieprogramma.

Ons cursusaanbod

Voorjaarscursus

Januari t/m april

2-3 keer per week les

Studielast: 20 uur per vak per week

Maximaal 2 vakken

Zomercursus

Juni t/m juli

4-5 keer per week les

Studielast: 35-40 uur per week

Maximaal 1 vak

Najaarscursus

September t/m december

2-3 keer per week les

Studielast: 20 uur per vak per week

Maximaal 2 vakken

Jaarcursus

September t/m april

1 keer per week les

Studielast: 7-10 uur per vak per week (4 vakken = voltijd)

Maximaal 4 vakken

Hoe stel je een programma op?

Check je voorkennis

Voor alle vakken moet je de onderbouwstof van het betreffende vak beheersen aangezien we in de cursussen alleen de bovenbouwstof behandelen. Daarnaast is de onderbouwstof wiskunde ook vereist. Beheers je deze nog niet voldoende, volg dan altijd éérst de basiscursus wiskunde. Om te toetsen of je de benodigde stof beheerst kan je de instaptoets maken. Je vindt deze op de verschillende vakpagina’s.

Verder raden we aan om eerst je deficiëntie wiskunde A/B weg te werken, voordat je begint aan een andere cursus. Deze kennis gebruik je ook bij de andere vakken.

Bepaal de studielast

Om de cursus met succes af te ronden is het belangrijk dat je voldoende tijd inruimt voor de lessen, maar ook voor het maken van het huiswerk. Bij elke cursus vermelden we altijd de studielast per week. Dit is een combinatie van de lesuren en gemiddeld 3,5 uur zelfstudie per les. Denk voor start goed na over verplichtingen die je naast een cursus hebt, zoals bijvoorbeeld werk, een hobby of een studie. Hou daarnaast ook rekening met jouw voorkennis. Zit de onderbouwstof van een vak niet meer vers in je geheugen, dan kan het slimmer zijn om meer tijd uit te trekken om een vak te behalen. Het tempo in de cursussen ligt namelijk hoog en tussentijds stoppen (met restitutie) is niet mogelijk.

Zit je in het eindexamenjaar van de middelbare school? Dan raden we je aan om eerst je diploma te halen en daarna de gewenste cursussen te gaan volgen. Dit kan dan bijvoorbeeld in een tussenjaar, eventueel gecombineerd met reizen of vrijwilligerswerk.

Kies je vakken

Je kunt meerdere vakken naast elkaar volgen wanneer de studielast dit toelaat. Wiskunde A/B en biologie kan je prima volgen tegelijkertijd met elk ander vak.

De vakken scheikunde en natuurkunde tegelijkertijd volgen raden wij af. Deze vakken worden namelijk als de twee moeilijkste vakken ervaren en hebben beiden de hoogste studielast. De combinaties die de meeste cursisten kiezen zijn natuurkunde en wiskunde a/b óf scheikunde en biologie. Op deze manier vult de inhoud van de beide vakken elkaar goed aan.

Kies je afsluitend examen

Je kiest altijd zelf het examen dat je wilt gaan afleggen en je legt dit af bij een externe partij. Je kunt de cursus afsluiten met verschillende examens zoals het CCVX voortentamen of het staatsexamen. Soms heeft jouw opleiding een eigen toelatingstoets. Aan de hand van de deadline voor het overleggen van je deelcertificaten of testimonium bij de gekozen opleiding, kun je een planning voor je cursussen opstellen.

Informeer vóór start van de cursus zelf bij de studieadviseur van de opleiding waar je wilt gaan studeren welk certificaat wordt erkend. Op de pagina over afsluitende examens vind je meer informatie over de mogelijkheden.

 

 

Voorbeeldprogramma's

1 vak per cursusblok

 • Alle vakken achter elkaar,
  ook in de zomer
 • Goed te combineren met werk/studie
 • Je legt de examens af na elk vak
 • Studielast: 20-40 uur per vak per week, afhankelijk van het blok

2 vakken per cursusblok

 • 2 vakken in het najaar, 2 in het voorjaar
 • Intensief en fulltime programma
 • Je legt de examens af na elk vak
 • Studielast: 40 uur per week

4 vakken in één jaar

 • 4 jaarcursussen van sept t/m apr
 • De stof in een rustiger tempo doorlopen
 • Je legt alle examens af in april/mei
 • Studielast: 28-40 uur per week

Persoonlijk advies nodig?

Wil je drie of vier vakken gaan volgen of twijfel je over jouw voorkennis? Neem dan eerst contact op met WisMon. Gezien de zwaarte van zo’n programma plannen we graag een persoonlijk gesprek met je in en kijken we samen naar de haalbaarheid van het programma. Je kunt ons bereiken op 030-237 2100 of laat je gegevens achter en wij bellen je terug.

Vraag aan

Julia heeft in het najaar van 2019 de cursussen natuurkunde vwo en wiskunde vwo gevolgd. In januari 2020 is ze gestart met scheikunde en biologie op vwo niveau. Eind april had ze al haar deficiënties weggewerkt. Na het succesvol doorlopen van de selectieprocedure voor geneeskunde, is Julia in september 2020 gestart met haar droomstudie geneeskunde.

“Met totaal het verkeerde pakket geneeskunde willen studeren…uiteindelijk is het me gelukt!”

Julia

Studente Geneeskunde

Persoonlijk advies nodig?

Wil jij meer weten over ons cursusaanbod? Meld je dan aan voor een live-sessie waarin wordt uitgelegd hoe een cursus er bij WisMon uitziet, of vraag persoonlijk advies aan. Wij denken graag met je mee!

Afsluitende examens

Weet je nog niet welk afsluitend examen je wilt gaan afleggen? We hebben de verschillende mogelijkheden hieronder voor je op een rij gezet.