<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=589186577843514&ev=PageView&noscript=1" />
Skip to content

De ultieme didactiek voor programmeren in het onderwijs

De robots zijn aangeschaft; aan het materiaal zal het niet liggen. Maar hoe kun je je robotica- en programmeerlessen nu het beste vormgeven en de robots zo optimaal mogelijk gebruiken?

Hele taak eerst

Bij WisMon werken we met de didactiek ‘hele taak eerst’. Hierbij krijgen leerlingen een hele taak/probleem aangereikt waarvoor ze een oplossing moeten bedenken en programmeren. Wanneer leerlingen bepaalde programmeerprincipes niet kennen, kunnen ze deze leren door gebruik te maken van subtaken waarin alles alsnog stap voor stap wordt uitgelegd.

Eenvoudig differentiëren

Met de didactiek ‘hele taak eerst’ werken leerlingen actief aan de vaardigheden probleem oplossen, logisch redeneren en patronen herkennen. Leerlingen starten altijd (in groepjes) met de hele taak. Vervolgens laat je hen het probleem analyseren en een globale oplossing bedenken. Daarna bedenken ze hoe ze deze oplossing (door te programmeren) gaan realiseren.

Welke programmeerkennis hebben de leerlingen al en welke kennis hebben ze nog nodig? Wanneer een leerling een specifiek programmeerprincipe nog niet kent, kan het deze leren aan de hand van subtaken. Door de inzet van deze subtaken kun je als docent de leerlingen die het voltooien van de hele taak moeilijk vinden meer ondersteuning bieden. Op deze manier kunnen leerlingen vrijwel zelfstandig (in groepen) aan de slag.

 

De leraar als coach

Als leraar heb je bij deze didactiek een meer coachende en begeleidende rol. Je legt dus niet teveel uit, maar laat leerlingen zelf achter de oplossing komen. Wanneer leerlingen niet weten hoe ze verder kunnen, reik je hen een subtaak aan. De oplossing laat je hen zelf vinden.

Het voordeel van deze didactiek is dat leerlingen vaardigheden als probleem oplossen, logisch redeneren en patronen herkennen ontwikkelen. Daarnaast leren ze samenwerken, werken ze aan hun zelfregulatie en zijn ze eigenaar van hun eigen project.

Ook hoef je als leraar niet alles van programmeren te weten. Weet een leerling meer dan jij? Geen probleem! Je bent echt een coach en begeleider tijdens dit proces en hoeft niet op elke vraag antwoord te kunnen geven.

Daarnaast kun je gemakkelijk differentiëren. Leerlingen die affiniteit hebben met programmeren, hebben wellicht genoeg aan de hele taak. Leerlingen die weinig affiniteit hebben met programmeren, zullen meer subtaken nodig hebben. Met de didactiek ‘hele taak eerst’ kan de hele klas aan hetzelfde probleem werken, aangepast op ieders niveau.

Probeer het uit!

Vaak is voor het uitvoeren van deze didactiek wel veel lesmateriaal nodig. Naast de hele taken moeten namelijk ook de subtaken vormgegeven worden. Op Leapo vind je vele uitgewerkte roboticalessen die je meteen in de klas kunt gebruiken. Heb je ‘hele taak eerst’ in je klas uitgeprobeerd? We zijn heel benieuwd hoe het beviel!

Heb je specifieke vragen rond robotica en programmeren? Neem dan contact met ons op. Onze robotica-experts staan voor je klaar!

Enthousiast geworden?

Wil jij jezelf als leerkracht verder ontwikkelen en aan de slag met programmeren? Lees meer over de robotica en programmeren in het onderwijs of schrijf je in voor één van onze trainingen.

Meer weten?

Wil je meer weten of sparren over wat WisMon voor jouw school kan betekenen? Neem dan contact met ons op via info@wismon.nl of 030-737 0348. Wij denken graag met je mee!