<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=589186577843514&ev=PageView&noscript=1" />
Skip to content

Digitale geletterdheid in het basisonderwijs

Ontwikkelingen in de digitale wereld gaan steeds harder. Met de trainingen van WisMon houd je de snelheid gemakkelijk bij en doceer je leerlingen nog beter over digitale geletterdheid.

Digitale geletterdheid als basis

De wereld verandert sneller dan ooit. Huizen worden slimmer, zorg innovatiever, producten gemaakt met 3D-printers en we zijn meer dan ooit online en afhankelijk van technologie. Bovendien is het de basis van vooruitgang.

Digitale geletterdheid bereidt leerlingen voor op de toekomst. Niet alleen lezen, schrijven en rekenen zijn van belang in het curriculum, ook techniek is niet langer weg te denken. Met de trainingen en opleidingen van WisMon blijf jij als leerkracht ook op de hoogte van de nieuwste veranderingen en kun je leerlingen blijven bijbenen. Want leerlingen kunnen digitaal veel, maar hebben meer te leren dan je denkt!

 

Bekijk alle opleidingen en trainingen Stuur mij meer informatie

Starten met digitale geletterdheid

Trainingen en opleidingen

In onze trainingen en opleidingen leer je welke basis je kunt meegeven aan leerlingen. We kijken samen hoe je dit kunt aanbieden en hoe je leerlingen mee laat komen in deze ontwikkelingen. Ook hebben we een verkorte opleiding tot specialist Digitale Geletterdheid waarin je leert hoe je Digitale Geletterdheid toepast in je eigen onderwijs

Techniekcoaches

Wil je als school aan de slag met digitale geletterdheid, maar heb je op het moment geen leerkracht beschikbaar die prikkelende lessen kan geven? Bij WisMon vind je goed getrainde techniekcoaches die een lesdag of dagdeel voor hun rekening nemen.

Trainingen en opleidingen

Opleiding Specialist Digitale Geletterdheid

Ontdek hoe je Digitale Geletterdheid een structurele plek in het curriculum geeft op een inspirerende, praktische en duurzame manier.
09:00-16:00h
Utrecht / Op locatie

Aan de slag met robotica en programmeren

Robotica & Programmeren zijn onmisbaar in het onderwijs om leerlingen alle vaardigheden voor de 21ste eeuw mee te geven.
1 dagdeel
Utrecht / Op locatie / Online

Meer weten?

Omdat geen enkel vraagstuk rondom digitale geletterdheid hetzelfde is, willen we met je meedenken. Onze W&T expert Marcella neemt graag contact met je op om te kijken waar we je bij kunnen helpen.

Je kunt Marcella bereiken op marcella@wismon.nl of 030-237 21 24 of plan een vrijblijvend adviesgesprek in.

De 4 domeinen van digitale geletterdheid

Computational thinking

Een van de domeinen die onder digitale geletterdheid valt is computational thinking. Kinderen in het basisonderwijs leren hiermee problemen op te lossen, door een probleem op te hakken in kleine stukjes.  

In eerste instantie is verkenning voldoende, maar in een later stadium (de bovenbouw) moet een leerling het probleem ook kunnen herformuleren, zodat een computer ermee aan de slag kan. Ook reflecteren op gemaakte keuzes hoort bij het proces.

Hiermee worden de eerste stappen gezet binnen de wereld van het programmeren.

Het programma Robotica & Programmeren van WisMon biedt concrete handvatten om met computational thinking aan de slag te gaan. 

 

ICT-basisvaardigheden 

Een tweede onderdeel van digitale geletterdheid basisonderwijs zijn de ICT-basisvaardigheden.

Volgens de leerlijn digitale geletterdheid van het SLO gaat het daarbij om de kennis en vaardigheden rondom de bediening, de mogelijkheden en de beperkingen van digitale technologie.

Met andere woorden: kinderen leren computers en netwerken begrijpen. Via WisMon is het een mogelijkheid om hier onder andere 3D-printers en lasersnijders voor in te zetten.

 

Informatievaardigheden

Bij informatievaardigheden leren kinderen informatie uit digitale bronnen formuleren en analyseren. Ze leren bovendien kritisch kijken naar de betrouwbaarheid en bruikbaarheid ervan.

Een voorbeeld: je leerlingen moeten een spreekbeurt voorbereiden over een onderwerp naar keuze. Daarover moeten ze informatie opzoeken op internet. Hoe weten kinderen dan welke websites betrouwbaar zijn?

Je maakt kinderen bewust van het feit dat niet alle informatie op het internet juist is en dat enige voorzichtigheid geboden is bij het voorbereidende onderzoek.

Mediawijsheid 

Mediawijsheid houdt in dat kinderen op alle vlakken leren omgaan met de complexe gemedialiseerde wereld van nu. Ze leren zich bewust, kritisch en actief te bewegen in een wereld die bijna dagelijks verandert. 

SLO zegt dat kennis, vaardigheden en mentaliteit moeten worden gecreëerd die nodig zijn om bewust, kritisch en actief om te gaan met digitale media.

Hoe gebruiken je leerlingen bijvoorbeeld sociale media? Speelt cyberpesten een rol in het leven van je leerlingen? Welke online informatie mag je wel en niet zomaar gebruiken?