Digitale geletterdheid in het basisonderwijs
Ontwikkelingen in de digitale wereld gaan steeds harder. Met de trainingen van WisMon houd je de snelheid gemakkelijk bij en doceer je leerlingen nog beter over digitale geletterdheid.
Wat is digitale geletterdheid?
De wereld verandert sneller dan ooit. Huizen worden slimmer, zorg innovatiever, producten gemaakt met 3D-printers en we zijn meer dan ooit afhankelijk van technologie. De vaardigheden en kennis die je nodig hebt om je te kunnen redden in deze samenleving: dat is digitale geletterdheid. Je bent digitaal geletterd als je deze vier domeinen beheerst: ICT basisvaardigheden, informatievaardigheden, mediawijsheid en computational thinking.
Waarom digitale geletterdheid in het basisonderwijs?
Digitale geletterdheid bereidt leerlingen voor op de toekomst. Niet alleen lezen, schrijven en rekenen zijn van belang in het curriculum, ook technologie is niet langer weg te denken. Leerlingen kunnen digitaal al veel, maar hebben meer te leren dan je denkt! Bijvoorbeeld het herkennen van fake news, digitaal kunnen zoeken, maken, analyseren en programmeren. Het basisonderwijs speelt al een belangrijke rol bij het ontwikkelen van deze digitale vaardigheden.
Met een training, opleiding of digicoach van WisMon blijf je op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen en help je jouw leerlingen zelfstandig en veilig omgaan met alle uitdagingen van de digitale wereld!
Bekijk alle opleidingen en trainingen Stuur mij meer informatie
Aan de slag met digitale geletterdheid
Trainingen en opleidingen
Samen kijken we naar hoe je digitale geletterdheid kan aanbieden op school en hoe je leerlingen kan meenemen in de ontwikkelingen van de technologische wereld. Ook hebben we een verkorte opleiding tot specialist Digitale Geletterdheid, waarin je digitale geletterdheid leert toepassen in jouw eigen onderwijs.
Digicoach in de klas
Wil je als school aan de slag met digitale geletterdheid, maar vind je het moeilijk om dit vorm te geven in je klas? Bij WisMon vind je goed getrainde digicoaches die je ondersteunen bij het geven van betekenisvolle lessen met gebruik van nieuwe technologieën, gekoppeld aan de kerndoelen en thema’s van jouw school.
Digitale Geletterdheid Opleidingen & Trainingen
Aan de slag met digitale geletterdheid?
Omdat geen enkel vraagstuk rondom digitale geletterdheid hetzelfde is, willen we met je meedenken. Onze W&T expert Wendie neemt graag contact met je op om te kijken waar we je bij kunnen helpen.
Je kunt Wendie bereiken op wendieuitterhoeve@wismon.nl of 030-237 21 22 of plan direct een online afspraak in.
De 4 domeinen van digitale geletterdheid
Computational thinking
Een van de domeinen die onder digitale geletterdheid valt is computational thinking. Kinderen in het basisonderwijs leren hiermee problemen op te lossen, door een probleem op te hakken in kleine stukjes.
In eerste instantie is verkenning voldoende, maar in een later stadium (de bovenbouw) moet een leerling het probleem ook kunnen herformuleren, zodat een computer ermee aan de slag kan. Ook reflecteren op gemaakte keuzes hoort bij het proces.
Hiermee worden de eerste stappen gezet binnen de wereld van het programmeren.
Het programma Robotica & Programmeren van WisMon biedt concrete handvatten om met computational thinking aan de slag te gaan.
ICT-basisvaardigheden
Een tweede onderdeel van digitale geletterdheid basisonderwijs zijn de ICT-basisvaardigheden.
Volgens de leerlijn digitale geletterdheid van het SLO gaat het daarbij om de kennis en vaardigheden rondom “de bediening, de mogelijkheden en de beperkingen van digitale technologie”.
Met andere woorden: kinderen leren computers en netwerken begrijpen. Via WisMon is het een mogelijkheid om hier onder andere 3D-printers en lasersnijders voor in te zetten.
Informatievaardigheden
Bij informatievaardigheden leren kinderen informatie uit digitale bronnen formuleren en analyseren. Ze leren bovendien kritisch kijken naar de betrouwbaarheid en bruikbaarheid ervan.
Een voorbeeld: je leerlingen moeten een spreekbeurt voorbereiden over een onderwerp naar keuze. Daarover moeten ze informatie opzoeken op internet. Hoe weten kinderen dan welke websites betrouwbaar zijn?
Je maakt kinderen bewust van het feit dat niet alle informatie op het internet juist is en dat enige voorzichtigheid geboden is bij het voorbereidende onderzoek.
Mediawijsheid
Mediawijsheid houdt in dat kinderen op alle vlakken leren omgaan met de complexe gemedialiseerde wereld van nu. Ze leren zich bewust, kritisch en actief te bewegen in een wereld die bijna dagelijks verandert.
SLO zegt dat “kennis, vaardigheden en mentaliteit moeten worden gecreëerd die nodig zijn om bewust, kritisch en actief om te gaan met digitale media”.
Hoe gebruiken je leerlingen bijvoorbeeld sociale media? Speelt cyberpesten een rol in het leven van je leerlingen? Welke online informatie mag je wel en niet zomaar gebruiken?